BitPay társalapítója: az üzleteknek meg kellene érteniük a bitcoint mielőtt elfogadják

2014-05-26

06513aa

A Bitcoin Owl nemrég Tony Gallippi-vel beszélgetett, aki a BitPay társalapítója. A beszélgetés során Gallippi kitért arra, mit gondol a szabályozásról, a bitcoin jövőjéről, és még sok minden másról. Lássuk tehát az interjút.

Mikor hallott először a bitcoinról, és mi keltette fel érdeklődését a kriptopénzzel kapcsolatban?

Gallippi: Társalapító partnerem, Stephen beszélt nekem először a bitcoinról. Ő már egész fiatal korában programozással foglalkozott, illetve karrierjének korai szakaszában különösen sok figyelmet szentelt az idegen nyelveknek, a fordítóprogramoknak, az operációs rendszereknek és a virtuális masináknak. Később, figyelme egyre inkább a pénzügyi piacok mechanizmusai, a gazdasági és monetáris rendszerek, illetve a kriptográfia felé fordult. Tehát őt az érdeklődése vezette el a bitcoinhoz, és amikor mi elkezdtünk róla beszélgetni, akkor alapvetően az érdekelt minket, hogy kellene egy hely, ahol az emberek elkölthetnék bitcoinjaikat, és így jött létre 2011 májusában a BitPay.

Úgy gondolja, hogy a bitcoinnak szüksége van szabályozásra? Miért?

Gallippi: A bitcoin határok feletti, így igen nehéz lesz bárkinek is szabályoznia. Ez olyan, mintha az internetet próbálnánk meg szabályozni. Azt azonban el kell ismernünk, hogy minden országnak megvannak a maga játékszabályai és szabályozásai, és a BitPay keményen dolgozik azért, hogy ezeknek a törvényeknek megfeleljen.

Hogyan látja a bitcoinnak, mint fizetési rendszernek a jövőjét? Milyen változásokon fog átmenni az elkövetkező öt évben?

Gallippi: Véleményem szerint az elkövetkező öt évben folytatódni fog az egyre inkább növekvő igény (és nem csak a fogyasztók oldaláról), hogy a kereskedők elfogadják a bitcoint, mint fizetési opciót. A bitcoinnak megvan a képessége, hogy megváltoztassa a jelenleg általunk ismert pénzküldési és fogadási eljárásokat, különös tekintettel a nemzetközi utalásokra. A blokkláncos utalás például rengeteg olyan vállalatnak is megkönnyítené a dolgát, amelyek külföldi kintlévőségekkel, szolgáltató egységekkel rendelkeznek. De gondolhatunk akár a nemzetközi utazókra is, nekik sem kellene többé a valutaváltással bajlódniuk az utazás előtt.

Mi volt a legfurcsább dolog, amiről hallott, és amit a BitPay-en keresztül vásároltak meg bitcoinért? Mennyibe került?

Gallippi: Nem hiszem, hogy hallottam volna bármi furcsa dologról is. Azonban volt néhány igazán klassz vásárlás. Például a Virgin Galactic kínálta űrutazás, amelynek 250 000 dollár az ára/fő. Elkelt néhány Lamborghini is, és egy kansasi ház megvételében is szerepet játszottunk nemrég, az ingatlan valamivel több, mint 500 000 dollárért kelt el.

Milyen tanácsot adna egy kereskedőnek, aki a bitcoin elfogadásán gondolkodik?

Gallippi: Úgy gondolom, hogy egy kereskedőnek, aki a bitcoin elfogadásán gondolkodik, mindenekelőtt egy alapvető tudással kell rendelkeznie a technológiáról. Pont ezért szervezünk oktatói összejöveteleket és képzéseket, hogy segítsünk megértetni az emberekkel és az üzleti élettel hogyan is működik a szoftver, és hogyan tudják használni.

Szerző: Tim Sohn
Forrás: BitcoinOwl