Beszélgetés egy igazi bitcoin rajongóval, az Anker’t első bitcoinnal fizető vendégével

2014-08-14

Az Anker’t az első olyan ismertebb budapesti szórakozóhely, ahol már bitcoinnal is lehet fizetni. Szabó Zsolttal, egy igazi bitcoin rajongóval beszélgettünk, akinek sikerült elsőként igénybe vennie az új fizetési opciót és ezzel beírnia magát a bitcoin történelembe. 🙂

 

szabo_zsolt_elso_bitcoinos_fizetes_ankertben_01

Első bitcoinos fizetés a népszerű budapesti romkocsmában, az Anker’t-ben

 

Mesélnél röviden magadról?

IT-vel foglalkozom, ezen belül weblapok tervezése, készítése némi programozás stb.

 

Mikor hallottál előszőr a bitcoinról?

2013 szeptemberében kezdtem foglalkozni a bitcoinnal (amit szégyenletesnek tartok, mert foglalkozásom miatt hamarabb tudomást kellett volna szereznem róla), de egészen biztos vagyok benne, hogy még nem késtem le semmiről. Mindent elolvastam a témával kapcsolatban, amit csak találtam – lelkes olvasója lettem a bitcoin.hu-nak és néhány külföldi bitcoinos weboldalnak. Arra a megállapításra jutottam, hogy ez korszakalkotó találmány és én sem akarok kimaradni belőle. Arra gondoltam, hogy a kiterjedt IT-s baráti körömet is bevonom. Részletesen és többször elmagyaráztam nekik a lényeget, de valahogy nem akarták befogadni a dolgot. Bevallom ez kicsit csalódást okozott és okoz az óta is.

 

Kérlek meséld el hogyan zajlott az ominózus, első bitcoinos fizetés az Anker’t-ben?

Augusztus 8.-án Absa barátom felhívott, hogy most látta a Facebookon bitcoin elfogadást reklámozott az Ankert. Voltunk már ott párszor, tehát nem volt ismeretlen a hely számomra. Azonnal jeleztem, hogy mindenképpen mennünk kell oda és Én akarok lenni az első aki bitcoinnal fizet. (persze kicsit aggódtam, hogy ez nem fog sikerülni, mert már 7.-én kirakták a reklámot.)

0,2 BTC-t átutaltam a blockchain-es számlámra. Szerencsére az Apple észhez tért és ismét engedélyezte a blockchain app-ot. ( Megjegyzés: Egyébként nagyon haragudtam az Apple-ra amiért kitiltották a bitcoinos pénztárcákat és erősen gondolkoztam az androidra való áttérésen.)

Éjfél körül érkeztünk a helyre (kicsit ittasan) és rögtön megcéloztam az egyik bárpultot. Jeleztem a pultosnak, hogy bitcoinos fizetés lesz. A pultos csodálkozó arccal kérdezte, hogy az micsoda. Digitális Pénz mondtam neki. Erről még nem hallott, de mindjárt utánanéz.

 

szabo_zsolt_elso_bitcoinos_fizetes_ankertben_0

QR kód beolvasása a számla kifizetéséhez

 

1-2 perc elteltével érkezett egy leányzó kezében mobiltelefonnal és mondta, hogy Ő tudja miről van szó. Bemutatkoztam neki és megkérdeztem a leglényegesebb kérdést (számomra):

 

– Eddig hányan fizettek bitcoinnal?

– Te vagy az első!

 

Titkon erre a válaszra számítottam. Hozzátette még, hogy 1 évig nem számítottak rá, hogy valaki fizetni fog vele. (Ezt nem is értem …) . Elindított a telefonján egy app-ot, amibe bepötyögte a számlán található összeget (10% kedvezményt ígértek a reklámjukban, de tekintve az első alkalmat ezt sikerült 15%- ra felalkudom.). Megjelent a QR kód a telefonján amit a blochain-es app-al beolvastam. A telefonom kiírta, hogy mennyi bitcoint kell fizetnem. Az összeget elküldtem és pár másodperc múlva mosolyogva közölte a lány, hogy megérkezett. Szerintem így kell történelmet írni. Próbáltam a velem lévő barátaimnak elmondani az itt történtek jelentőségét és jeleztem nekik, hogy akarva vagy akaratlanul részesei lettek ennek, de valahogy láttam rajtuk, hogy még nem igazán tudták átérezni. Később talán majd visszaemlékeznek erre…

 

szabo_zsolt_elso_bitcoinos_fizetes_ankertben_02

Szabó Zsolt és a megörökített pillanat az első bitcoinos fizetés után at Anker’t-ben

 

Itt található Szabó Zsolt tranzakciója a blokkláncban.

 

Neked is van egy jó történeted, híred, vagy szívesen írnál a bitcoinról? Ha igen, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!