A Bitcoin kiállta az első igazi próbát: az Mt.Gox összeomlását

2014-03-03

Vajon miért van még mindig életben a Bitcoin? Ezen a kérdésen valószínűleg sokan elgondolkoznak, főleg, hogy az egyik legismertebb egyben legrégebbi Bitcoin tőzsde, a japán Mt.Gox, a múlt heti összeomlásával alighanem elérte történetének végállomását.

Egy rosszul működtetett üzletről volt szó, az értesülések szerint az Mt.Gox számláiról valakik 230 millió euró értékű Bitcoint loptak el úgy, hogy kihasználtak egy tranzakciós programhibát a tőzsde rendszerében.

Természetesen az „én előre megmondtam” hozzászólások azonnal szárnyra kaptak, főleg azon közgazdászok és szakértők körében, akik a kriptopénz élettartamát az elmúlt maximum öt évre predesztinálták. Számos tévécsatorna, a Bloomberg-től a CNBC-n át a BBC-ig, mind főhíreik között hozzák a „Bitcoin válságát”. Egy amerikai szenátor odáig is elment, hogy a kriptopénz betiltást követelte. (A független ír szenátor, Fidelma Healy Eames, álláspontja a napokban várható.)

A negatív hírek ellenére, az Mt.Gox összeomlását követő 48 órán belül a Bitcoin állapota stabilizálódott, és ára újra növekedni kezdett. A cikk írásakor egy érme nagyjából 600 dollárt ér (434 euró), tehát jóval többet az összeomláskor jegyzett árnál (nagyjából 500 dollár), igaz jelentősen kevesebbet a csúcson rögzített 950 dolláros érménkénti értéknél.

Vajon miért van ez? Miért hagyják figyelmen kívül a befektetők és kereskedők a középkori, intézményi közgazdászok és bankárok intelmeit?

Alapvetően három oka van annak, hogy a Bitcoin még mindig életben van.

1. Egyrészt mert az emberek hisznek benne.

Amennyiben jobban megvizsgáljuk a támogatók, illetve az ellenzők táborát, nehéz nem észrevenni a két oldal egymással szembeni érdekeltségeit.

A kriptopénz támogatói gyakran annak felhasználói és fejlesztői is. Olyan ismert személyek, mint például Marc Andreessen, vagy más webes iparágak vezető üzletemberei. Mérnökök és vállalkozók, akik ez elmúlt időszakban jóval több hasznot termeltek, mint más iparágak vezetői. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek az emberek, amikor szenvedélyesen hisznek valamiben, akkor azt támogatják, akár saját munkájukkal is.

Ezzel ellentétben, a Bitcoinnal szemben leginkább kritikus emberek nagyrészt olyan intézményesített alelnökök, akinek személyes, vagy szakmai érdekeltségük és befektetésük kizárólag intézményükhöz fűződik. Ezek az emberek olyan bankoknak, befektetői cégeknek, vagy egyéb pénzügyi szervezeteknek dolgoznak, amelyeknek semmilyen érdekeltségük nincs abban, hogy a Bitcoin működjön, sőt, azzal csak veszíthetnek, ha a kriptopénz elterjed a közhasználatban.

Az egyik leggyakoribb érv a Bitcoinnal szemben az, hogy „nem értem a működését”. De valójában hihető-e ez az indok egy olyan világban, amit a különböző derivátumok és CFD kereskedések dominálnak?

 

2. Másrészt mert a kínai befektetők kedvelik.

Ahogy erre már mások is rámutattak, a Bitcoin értéke akkor szökött a legmagasabbra, amikor Kína legrégebbi bitcointőzsdéje, a BTC China, elkezdte működését. És bár időközben Kína betiltotta a kriptopénzt, mégis az iránta való kínai befektetői érdeklődés egy cseppet sem csökkent.

3. Harmadrészt, mert úgy tűnik a Bitcoin megbízhatóvá vált.

Az egyik legfontosabb kulcskérdés, legyen szó bármilyen fizetőeszközről,  ̶  de különösen egy olyanról, ami mögött nem áll olyan vagyoni garancia, mint például az arany  ̶  a megbízhatóság.

A hivatalos fizetőeszközöknél, mint például az amerikai dollár, ez a megbízhatóság, a szuverén kormányzati és az intézményi elkötelezettség.

Mivel a Bitcoinnak nincs semmilyen ilyen jellegű érdekeltsége, így az a tény, hogy az MT.Gox csődjét túlélte, egy jelentős lépésnek minősíthető, nevezetesen, annak, hogy kiállta a próbát. Mindez pedig azt tolmácsolja a potenciális felhasználóknak és befektetőknek, hogy ha még történnének is hasonló események a jövőben, virtuális vagyonuk akkor sem tűnne el egy éjszaka leforgása alatt.

********

A tisztánlátás végett: nincs egyetlen Bitcoin érmém sem, és a vásárlás sem áll szándékomban a közeljövőt illetően (az újságírók általában nem a befektetői réteg). Azonban egyvalamiben mindenképpen értelmét látom a Bitcoin használatnak: egy kis fejlesztéssel ez egy különösen hatékony és problémamentes módja lehet az utalásoknak és fizetéseknek.

És mivel ezt én is fel tudom fogni, így minden bizonnyal a nálam jóval okosabb emberek milliói is. Szóval nem fogadnék a Bitcoin közeli halálára.

 

Szerző: Adrian Weckler

Forrás: independent.ie