Bitcoin-látnokok egymás közt a Bitmitről

2012-01-06

Szerző: jimon

Mai vendégünk Marius Falke, a Bitmit.net, az első bitcoinos aukciós ház alapítója. A Bitmit.net láthatólag erősen fellendülőben van, egyre gyarapodik a felhasználótábora, ahogy azt várhattuk is tőle. Jelen interjúban a projekt ötletgazdájával beszélgetünk – és ezúton is mégegyszer köszönetet mondunk neki a lehetőségért. Ha pedig szeretnétek a Bitmit-regisztrációtokkal egy kicsit támogatni is a BTCBase.com-ot, akkor kérünk, hogy ezt a linket használjátok.

Jimon: Helló, én jimon vagyok, a BTCBase adminja és hobbiszerkesztője. Felfigyeltünk a projektedre, és szeretnénk egy kicsit többet is megtudni róla. Pontosan mi is tehát ez a Bitmit?

Marius: Helló – a Bitmiten a világ minden tájáról meghirdethetik eladásra a holmijaikat és termékeiket az emberek, és természetesen licitálhatnak is mások termékeire. A Bitmit különlegessége leginkább csak az, hogy euró vagy dollár helyett a digitális, decentralizált és inflációtól védett bitcoinnal kell fizetni az árukért.

Jimon: Ez tehát lényegében egyfajta második eBay, avagy általánosabban fogalmazva egy olnine piactér, amelyen azonban bitcoinnal lehet fizetni?

Marius: Végső soron igen, mivel magánszemélyek és üzletek is kínálhatják eladásra a portékáikat.

Jimon: Pontosan miért választottátok épp a bitcoint fizetőeszköznek más, “hagyományos” megoldások helyett?

Marius: Szerintem a Bitcoin egy fantasztikusan jó rendszer, mivel visszaad nekünk, egyszerű embereknek valamennyit abból a hatalomból, amit az állam és a bankok elvettek tőlünk. Ezért szeretnénk támogatni a rendszert és a Bitmit útján legalább valamelyest mérsékelni a bitcoinok hagyományos pénzre való visszaváltásának szükségességét. És persze nem mellékes tényező az sem, hogy a hagyományos fizetőeszközök világában már rég nincs üres tér, amit betölthetnénk, és csak igen nehezen tudnánk látogatókat csalogatni magunkhoz. 🙂

Jimon: Te magad hogy találtál rá a Bitcoinra és mennyire bízol benne?

Marius: Én a go-bitcoin.com révén figyeltem fel a Bitcoinra, miközben épp alternatív fizetőrendszerek felől tájékozódtam. Eleinte kissé szkeptikus voltam ugyan a rendszert illetően, de aztán ahogy egyre többet foglalkoztam vele, úgy szilárdult meg egyre jobban a belé vetett bizalmam. Az a kilátás pedig, hogy az elkövetkező kliensverziók még jobban megerősítik majd a biztonsági intézkedéseket, és hogy ezáltal már a teljesen kezdő felhasználóknak is sokkal nagyobb védelmet biztosítanak, csak tovább erősíti a bizalmamat.

Jimon: Ez eléggé úgy hangzik, mintha nem egyszerűen csak alternatív fizetőrendszerként érdeklődnél a Bitcoin iránt, hanem ennél azért mélyebben is. Magad is bányászol netalán? Szerinted hol lesz a Bitcoin 2 év múlva, és milyen szerepet tölt majd be akkor a világban? (Itt nyugodtan megfogalmazhatod a reményeidet és kívánságaidat is.)

Marius: Nincs szuper grafikai kártyám – és akkoriban sajnos még nem ismertem a rendszert, amikor CPU-val is megérte bányászni. Viszont a Bitcoin iránti érdeklődésem alapvetően inkább technikai jellegű; főként a háttere érdekel, a szerveződése, az alkalmazott megoldásai, stb.

Ami pedig a jövőt illeti, nos, a Bitcoin esetében ez egy különösen ködös terület, azonban úgy hiszem, hogy két év alatt már egy elég jelentős részét megvalósíthatja a rendszer a potenciális lehetőségeinek. Ideális esetben addigra már felállhat egy komplett váltóhálózat, és akár a reptéri és vasúti váltók is elfogadhatnak majd már bitcoint. Ez valóban nagyszerű lenne, és még csak nem is annyira irreális. Remélhetőleg addigra a Bitmit is kellőképpen éretté válik majd már, és zsúfolásig telítődik majd a jobbnál jobb ajánlatokkal. 🙂

Jimon: A Bitcoin egyik nagy előnye, amint azt mindannyian jól tudjuk, a névtelenség lehetősége. Nem okoz ez gondokat egy netes aukciós oldal esetében? Pontosan mit tesz a Bitmit az eladók és a vásárlók biztonságának és névtelenségének védelme érdekében?

Marius: Én inkább álnevekről beszélnék a Bitcoin kapcsán. Elvégre minden tranzakció teljesen nyilvános, éppúgy, ahogyan minden résztvevő IP-címe is – bár persze a konkrét személyazonosításhoz már valóban kellenének konkrét személyes adatok is, ezeknek a kiderítéséhez pedig már komolyabb, pl. állami eszközök és erőforrások. Tény azonban, hogy bitcoinnal elég könnyű csalni, ezért különböző olyan megoldásokat integráltunk a rendszerbe, amelyek révén erősen korlátozni reméljük a csalási lehetőségeket és biztosítani a tisztességes, zökkenőmentes kereskedést. A felhasználók könnyen és gyorsan megerősíthetik a személyazonosságukat, bevásárlásnál pedig használhatják a zálog-szolgáltatást. Ennek keretében csak akkor írjuk jóvá a kifizetést az eladónak, ha a vásárló rendben megkapta az árut és engedélyezi a pénz átadását. Minél kisebb a csalók esélye a sikerre, annál kevésbé is van csak kedvük próbálkozni.

Jimon: Beavatkozna a Bitmit-team – igaz is, jelenleg tulajdonképpen pontosan hányan is dolgoznak aktívan a projekten…? – akkor, ha például egy vásárló nem engedélyezné a kifizetést, holott bizonyíthatóan átvette a neki küldött árut? Ez személyesen is érdekelne, mivel épp nemrég adtam el a Wii-met a Bitmiten keresztül – bár tény, hogy ott minden rendben ment és jól alakultak a dolgok.

Marius: Pillanatnyilag ketten dolgozunk rajta aktívan. Egyértelmű bizonyítékok megléte esetén természetesen azoknak megfelelően cselekszünk. Elméletileg aonban az sem kizárt, hogy az eladó egy teljesen üres csomagot küldött el a vásárlónak. Ezért kellene ezt itt is úgy csinálni, ahogyan az eBay-nél is, hogy a vásárló mindig a postás jelenlétében bontsa fel a csomagot. Csalás esetén meg lehet indítani a megfelelő eljárást a Bitmitnél, és ha az eladó nem reagál, akkor a vásárló visszakapja a pénzét. Ha nem sikerül megoldani a problémát, akkor élőben kell feljelentést tenni, és csak a helyzet teljes tisztázódását követően dől majd el, hogy akkor most kinek is van igaza, és így kit is illet a pénz.

Nemsokára egyértelmű írányelveket is közzéteszünk ebben a kérdésben.

Jimon: Mit mondanak a számok, hány sikeres árverés került eddig lebonyolításra a Bitmit rendszerében?

Marius: 2011. november 27-e óta összesen 15 sikeres eladást regisztráltunk. Ennek kapcsán azonban meg kell jegyezzem, hogy a felhasználóink létszáma folyamatosan gyarapodik, és csak az elmúlt napok során indult igazán jelentős növekedésnek.

Jimon: Milyen további funkciókat, újításokat vagy változtatásokat terveztek még, min dolgoztok jelenleg?

Marius: Nemrégiben bővítettük az oldal lokalizációs lehetőségeit, így most már ország szerint is szűrheti az ember ajánlatokat. Jelenleg azon dolgozunk, hogy profi eladók számára is vonzóvá tehessük a Bitmitet. Ennek kapcsán olyasmikre gondolunk, mint például raktárkészlet-kezelő és számlakiállító rendszer, stb. 🙂

Jimon: Szeretnél mondani nekünk még valamit a Bitmitről, a Bitcoinról vagy más egyébről? Van még bármi olyasmi, amit szívesen elmondanál, csak pont nem sikerült rákérdeznem?

Marius: A bitcoin offline felhasználási lehetőségeit illetően leginkább a Casascius Coint tudom javasolni témaindítónak; ennek segítségével legalább végre láthatják az emberek, hogy a bitcoinok igenis lehetnek kézzelfoghatóak is, ha nagyon akarjuk. 😀

Jimon: Oké, szuper, akkor köszönjük szépen a ránk fordított idődet és figyelmedet és az egész beszélgetést, és kívánunk neked további sok sikert a Bitmithez. Látom, valaki épp most indított egy árverést egy MacBookról; remélem, ő is éppen olyan sikeresen zárhatja majd az eladását, ahogyan én is. 🙂

Marius: Köszönöm szépen! És igen, ebben bízom én is =)

Forrás: BTCBase

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.