A Neo “Bitcoin Bank” Megnyitotta Első Ciprusi Fiókját

2014-02-27

A világ első Bitcoinnal működő „brick-and-mortar” internetes kereskedelmi üzletláncának, a Neo-nak, ez év február 24-én, 10h30-kor megnyílt első ciprusi fiókja.

A Neo, egy Bitcoinnal foglalkozó bank-szerű szolgáltató a Neo & Bee üzletláncnak az egyik ága, amely a Bee segítségével végzi a fizetés feldolgozását. A szolgáltatás mostantól a ciprusiak számára is elérhetőek, „lehetővé téve, hogy a lakosok, akárcsak egy hagyományos bankba, itt is letétbe helyezzék pénzüket”, vagy egyéb pénzügyi szolgáltatásokat vegyenek igénybe, mint például megtakarítások, vagy üzleti, kereskedői számlavezetések.

Amennyiben sikeres lesz a vállalkozás, úgy a Neo ígéri, a nyitás napját, azaz a 2014. február 24-ét, mérföldkőként fogja jegyezni a Bitcoin történetében. A közgazdász- író és Bitcoin rajongó Tuur Demeester, figyelemmel kísérte a megnyitót, egyben reményét fejezte ki, hogy mindaz példaként fog szolgálni hasonló Bitcoin szolgáltatásokat nyújtó cégeknek, a világ minden részén:

„A Bitcoin egy olyan hős, ami visszaadja az emberek anyagi függetlenségét, ez a Neo marketing kampányának a lényege. Az üzenet valóban sokatmondó, és az elkeseredett ciprusiak kezdik megérteni, hogy Bitcoin használatával nem csak alapvető személyi szabadságukat nyerhetik vissza, de a válságból is tőkét kovácsolhatnak.”

Mindezekhez Demeester hozzátette: „Azt gondolom jelenleg egy olyan korszakot élünk, amit az 1994-95-ös évekhez lehetne hasonlítani, amikor is az olyan cégek, mint a GeoCities, a Yahoo, és a Microsoft az internetet a népesség széles köre számára elérhetővé és hasznossá tette. Véleményem szerint a Neo & Bee egy csodálatraméltó (és ez idáig precedens nélküli) erőfeszítést tesz, hogy a Bitcoin geek kultúráját a mindennapi ember számára is hozzáférhető szolgáltatássá változtassa.”

A Neo működési elve

A Neo egy olyan ”bank nélküli bank”, amely az ügyfelek által letétbe helyezett BTC-vel teljes mértékben rendelkezik. Az ügyfelek választhatnak Eurót, vagy Bitcoint, és választhatnak Euró alapú folyószámlát, értékmegőrzéssel, vagy akár a „Bitcoin ármozgásának teljes mértékben kitettet is”

A Neo biztosítja ügyfeleinek, hogy Bitcoin nyereségeikhez teljes mértékben hozzáférhessenek, anélkül, hogy aggódniuk kellene a pénztárcájuk biztonsága, az esetleges online hekker támadások, vagy hiányos műszaki ismereteik miatt. A leendő ügyfelek személyesen intézhetik pénzügyeiket a cég képviselőnél.

A Neo az időzáras folyószámláival hozzájárul az árszint-orientált befektetői kockázat csökkentéséhez, garantálva ügyfeleinek, hogy bizonyos összegű fiat valuta a számlájukon marad a Bitcoin esetleges árfolyamcsökkenése ellenére is. A cégnek azonban a Bitcoin árának a növekedése előnyös.

Bárki bármikor ellenőrizheti a céget, illetve azt, hogy befektetése valójában letétben van e, mivel a Neo címei hozzáférhetők leszmek a Bitcoin blokkláncon keresztűl. Így amennyiben maga a cég esetleg el is tűnne, az érmék megmaradnak az ügyfeleknél.

Amit a Neo jelenleg még nem kínál, az a hitel szolgáltatás. Tehát úgy kell elképzelni a Neo & Bee-t, mint egy „fizikailag létező Bitcoin pénztárcát”, vagy ha jobban tetszik, mint egy bankot, ahol biztonságban tudhatja a pénzét, és könnyen intézhet tranzakciókat.

Néhány szó a Bee-ről

A Bee-t úgy határozhatnánk meg, mint egy Bitcoin alapú hitelkártya rendszert, ami kereskedői terminálokat, és EMV chippel és PIN kód technológiával ellátott kártyákat kínál, azzal a bónusszal megtoldva, hogy a telepítése gyors és alacsony költségekkel jár. És természetesen további használatának nincs kezelési költsége.

A Bee gyakorlatilag egy önálló üzleti szereplő, de a Neo-val közös hajóban evez. A Bee ügyvezető igazgatója, Danny Brewster, aki egyébként 6 millió dollárt invesztált a fejlesztésbe, így fogalmazott a Cyprus Mail-nek adott interjújában: 

„A Neo és a Bee két külön márka, de egy hajóban eveznek. A Neo egy fizikai üzletfiók, ahol az emberek tájékozódhatnak a Bitcoin technológiájáról. Ügyfeleink természetesen vásárolhatnak is Bitcoint, de csak akkor értékesítünk érmét, ha meg vagyunk győződve arról, hogy az ügyfél valójában helyesen érti a technológia lényegét.”   

A Neo és a Bee egyaránt betartja a banki szabályozásokat és törvényeket, de teljes mértékben független ez Európai Központi Banktól. Erre a mondatra sok ciprusi felkaphatja a fejét, és nem is véletlen, hogy a cég pont Ciprust választotta működésének első helyszíneként.

A szigetet sokáig úgy ismerték, mint pénzügyi szolgáltatói központot, de a 2012-2013-as ciprusi banki/pénzügyi válság után felmerült annak az igénye, hogy a hagyományos bankoktól eltérő rendszer épüljön újjá.

 

A válság

A 2013. március-áprilisi események negatív hírei az egész világ gazdaságát bejárták.

A ciprusi bankok fizetésképtelensége miatt (ami a Görög kormány adósságválságának egy „mellékhatása” volt) Ciprus tervbe vett egy mentőcsomagot, amely szerint bezárja a sziget második legnagyobb bankintézetét, és minden 100000 euró alatti összegű betétre 6,7%-os, és 100000 euró feletti betétre 9,9%-os adót vet ki.

A bezárt bank befektetői nagyjából 40%-ot veszítettek befektetéseikből. A helyi bankok rögtön felfüggesztették működésüket, és az esetleges kivonulást is kilátásba helyezték. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság (EC) és az Európai Központi Bank azt a javaslatot szorgalmazta, hogy azon külföldi befektetőket (főleg oroszok) adóztassák meg, akik ciprusi bankbetéteikkel próbálták kikerülni az adófizetést. Azonban világszerte sokan úgy gondolták, hogy mindez inkább egy kormányzati elkobzás előfutára volt, mivel más nyugati országokéhoz hasonlóan, az államkincstár kezdett kiürülni.

A „mentőcsomagot” nem segítette elő az a híresztelés sem, amely szerint számos vagyonos ciprusi befektetőnek sikerült kimenekítenie pénzét online utalásokkal angliai még működő fiókokon keresztül, így másokat a slamasztikában hagyva, akik a nem működő ATM gépek miatt szitkozódtak, vagy azzal fenyegetőztek, hogy ledózerolják a „szerencsések” házait.

A Bitcoin utáni érdeklődés az egekbe szökött Cipruson és világszerte mindenütt, az árak ekképp ugrásszerűen megemelkedtek, 266 dolláros átlag árra, sőt Kínában valamivel több, mint 300 dollárra, és mindez az ellenzőket arra sarkalta, hogy „lufinak” nevezzék a Bitcoint. Jóllehet az árak viszonylag hamar visszaesetek, a Bitcoin státusza azonban, nevezetesen, hogy egy keresett és komoly értékkel bíró befektetés, továbbra is megmaradt.

A jövő

A Neo & Bee elindított egy nyilvános részvény kibocsátást a Havelock Investmentsnél 2013 szeptemberében, aminek jelenlegi ára 0,00328 BTC, és piaci értéke 9016.0102 BTC (5,21 millió dollár a mostani árfolyammal kalkulálva).

Bár szolgáltatásai jelenleg még csak a ciprusiak számára elérhetőek, de a cégnek nagyszabású terjeszkedési tervei vannak az egész Európai Unión belül. A Neo tájékoztatása alapján, Cipruson nagyjából egy hónap múlva megnyitják második fiókjukat is.

A Neo & Bee az angliai székhelyű LMB Holdings leányvállalata, és célja, hogy nyereségét az árrésből nyerje, kereskedelmi szolgáltatással, egyszerűen csak nyomon követve a Bitcoint, érméket vásárolva kereskedőktől, hasonlóan, ahogy már más létező kifizetések feldolgozását intéző vállalatok is, mint például a Coinbase vagy BitPay.

Brewster, az ügyvezető igazgató, hozzátette, hogy más blokklánc alapú alkalmazásokban is érdekeltek, mint például amilyenek az autonóm jogi megállapodások és derivatívak, és tervük, hogy Ciprust a Bitcoin kereskedelem Szilícium-völgyévé változtassák.

Szerző: Jon Southurst

Forrás: CoinDesk