Bitcoin Express, a német Fidor Bank bitcoin tőzsdéje

2015-02-24
Fidor Bank

Fidor Bank

Közel másfél éves előkészítő munka után tegnap megkezdte működését a Bitcoin Express névre keresztelt európai bitcoin kereskedői platform. A P2P rendszerben működő piactér különlegessége, hogy közvetlen banki kapcsolattal rendelkezik, így a felhasználók közvetlenül banki folyószámlájukról intézhetik a bitcoin vételét, eladását.

A kereskedés euróban történik, és egy-egy művelet alig pár másodpercet vesz igénybe, a részvétel egyetlen feltétele pedig, hogy a felhasználó rendelkezzen „FIDOR Smart Giro” folyószámlával. A platform tehát a német Fidor Bank, és a bitcoin.de decentralizált piactér együttműködéséből jött létre. A megállapodásnak köszönhetően a müncheni székhelyű Fidor Bank lett a világ első olyan bankintézete, amely hagyományos banki rendszerben működő folyószámlával, közvetlen módon kínál lehetőséget bitcoin kereskedésére.

A decentralizált piactér, illetve a közvetlen banki kapcsolat azt is jelenti, hogy a kereskedésben résztvevők pénzük teljes egészét a Fidor Banknál vezetett folyószámlákon tárolják, így a betétekért is a német bank vállal felelősséget (ami ügyfelenként 100 000 eurós betétbiztosítást jelent).

A Fidor Bank neve egyébként nem ismeretlen a kriptopénz világában, tavaly például az európai piacvezető bitcoin fizetésfeldolgozó BIPS-vel, illetve a San Franciscó-i székhelyű Kraken tőzsdével is partnerségi megállapodást kötött, valamint egy bitcoin derivációs piacot is útjára indított még 2014 elején. A most beindított Bitcoin Express platformmal párhuzamosan tervezi a tengerentúli terjeszkedést is, jóllehet arról még nincsen hivatalos információ, hogy melyik amerikai intézménnyel sikerült együttműködési megállapodást kötnie.

Némi üröm az örömben, hogy a német bank bitcoin szolgáltatásai éppen a saját hazájában nem elérhetőek, de a tájékoztatás szerint idővel ezt is orvosolni szeretnék.