Bitcoin-konferencia, 2012, London

2012-07-31

Szerző: Vitalik Buterin

Tavaly novemberben rendezte meg Mitchell Bourne – a Bitcoin Consultancy támogatásával – a rendkívül sikeresnek bizonyult prágai Bitcoin-konferenciát, egyaránt hívva meg előadókat a Bitcoin-közösségből (így például Stefan Thomas-t, a We Use Coins alkotóját és a BitcoinJS fejlesztőjét, vagy épp Amir Taaki-t a Bitcoin Consultancy-től) és azon kívülről is (így például Rick Falkvinge-t, az eredeti, svéd Kalózpárt alapítóját és David Birch-öt, a digitális pénz teoretikusát). Az idei konferenciát a Bitcoin Consultancy szeptember 15-16-ra tervezi, ezúttal Londonba. A legutóbbi konferenciát egyrészt anyagi megfontolások miatt helyezték Prágába, másrészt pedig azért is, mert nem tudhatták elég pontosan, hogy megközelítőleg hány résztvevőre számíthatnak. Most azonban, okulva a korábbi tapasztalatokból, már meglehetősen biztosak a dolgukban, és 300-nál is több résztvevőre számítanak.

A londoni helyszín talán legfőbb előnye a nagymértékben leegyszerűsödő logisztika: amellett, hogy a Bitcoin Consultancy is itt székel, számos, a konferenciára meghívott előadó is itt lakik, és mivel a városnak számos nagy, nemzetközi reptere is van, ezért a világ más pontjairól is rendkívül könnyen megközelíthető közvetlenül, gyakorlatilag bármilyen repülőjárattal.

Az előadók névsora már most is hosszú, és a Bitcoin közösségének számos nagy neve szerepel rajta. Idén különösen nagy hangsúlyt fog kapni a rendszer technika oldala: számíthatunk például Mike Hearnre, a BitcoinJ fejlesztőjére, Stefan Thomas-re (ismét), a BitcoinJS fejlesztőjére, Patrick Stratemanra, a Bitcoin Consultancy tagjára és az Intersango főtechnikusára, valamint Jum Burtonre, a Multibit főfejlesztőjére. Nem-technikai oldalon ott lesz például Max Keiser (Russia Today, Keiser Report) és Matthew N. Wright, aki számos más bitcoinos projekt mellett például a Bitcoin Magazine üzemeltetéséből is kiveszi a részét.

Ennél is impresszívebb azonban a nem-Bitcoin-közösségbeli előadók listája: pusztán a nevek alapján minden további nélkül beszélhetnénk itt Linux-konferenciáról is Bitcoin-konferencia helyett. Sok olyan fejlesztőre is számíthatunk, akik legalább annyira foglalkoznak a Bitcoinnal, mint a Linuxszal, bár utóbbira ezért általában egy kicsit mégis több figyelmet fordítanak, mivel az mégiscsak több lehetőséget biztosít a fejlesztői kreativitás kibontakoztatására, mint a Bitcoin, amelynek a technikai oldala már nagyrészt le van tisztázva. Ott lesz például a Jaromil néven is ismert Dennis Rolo (az underground gazdasági modellek lelkes híve, valamint különböző Linuxos multimédia-rendszerek fejlesztője), Nils Schneider, úgy is, mint tcatm (akit a Bitcoin közössége leginkább a Bitcoin Watch és a Bitcoin Charts kapcsán ismerhet), valamint Jeff Garzik, az iPod Linux projekt alkotója, a Linux kernel egyik prominens fejlesztője, aki azonban Bitcoin-fejlesztésre is tud időt szakítani, valamint – aki talán a legfontosabb mind közül, Richard Stallman, a legtöbb ma használt Linux-disztribúció alapját adó operációs rendszer, a GNU alkotója és a szabad szoftverek szószólója.

A Linux világán is kívülről számíthatunk továbbá – szintén technikai oldalon – Andrew Millerre, egy a számítógépes “látás” (élő-/mozgókép-értelmezés) témakörével foglalkozó tanácsadó cég alapítójára, az OpenKinect és a Tahoe-LAFS decentralizált fájltároló-rendszer egyik társalkotójára. Ott lesz továbbá – immár nem-technikai vonalon – a 2011-es prágai konferencián is felszólalt David Birch, míg a civil szabadságjogi mozgalmak köreiből új vendégként érkezik Brigitta Jónsdóttir, az izlandi parlament egyik képviselője, a cenzúraellenes, az információszabadságot, valamint az oknyomozókat és leleplezőket védő törvényeket magában foglaló Izlandi Modern Média Kezdeményezés (amellyel Izland azonnal be is futott a világ sajtószabadsági toplistájának első helyére) beindítója.

A Bitcoin közössége szempontjából ez a konferencia tehát azért is lesz különösen jelentős, mert jól mutatja azt, hogy a Bitcoin valóban egyre jobban integrálódik a nagyobb technikai és civil szabadságjogi közösségekbe – holott még egy évvel ezelőtt is csak egy árva, önmagában álló valami volt, amit a technikai közösség többi tagjai csak érdeklődve figyeltek a partvonalról. Rick Falkvinge volt az egyetlen prominensebb személyiség, aki már ekkor is komoly kísérletet tett arra, hogy az egyéni szabadság kiteljesítésének egyik eszközeként értelmezze a Bitcoint. Miután azonban egyértelművé vált, hogy még a tavaly nyári krach sem tudta padlóra küldeni a Bitcoint, hogy az árfolyam újra összeszedte magát és újra növekedésnek indult, úgy újra felélénkült a Bitcoin iránti általános figyelem is – és egyre többen ismerték fel azt a tényt is, hogy a Bitcoin csak egy eleme egy egyébként jóval szélesebb eszköztárnak, és ezt az igazságot az idei előadók névsora is híven tükrözi. Mi több, ez a konferencia egyben a Bitcoin Consultancy-nak is egy jó lehetőség lesz arra, hogy kiküszöbölje-feledtesse a Bitcoinica-botrány nyomán a renoméján esett csorbát – arról nem is szólva, hogy a rendezvény a Bitcoin egészének is jelentős médiafigyelmet biztosíthat, a szabadszoftver- és a civil szabadságjogi közösségekkel együtt.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.