Aranyláz = Bitcoinláz?

2011-07-15

Szerző: CarbonPenguin

Amikor 1848-ban Kaliforniában, Sutter’s Mill-ben aranyat találtak, és amikor az első bányászok elkezdtek dolgozni a könnyen elérhető forrásokon, hogy letétbe helyezhessék, egyszerű volt vagyont szerezni. Ahogy a felfedezés híre terjedt, százezrek özönlöttek a területre azzal a reménnyel, hogy meggazdagodhatnak. Amíg néhány „49-es”-nek még sikerült jó pénzt csinálnia a dologból, a haszon értéke hamar elindult lefelé a lejtőn, és a későn érkezők nemhogy nem lettek gazdagok, de a mindennapi betevőért is keményen meg kellett dolgozniuk. Az Aranyláz ebben a szakaszában a megszerzett vagyon gyakran nem is a bányászatból magából származott, hanem a bányászok eszközökkel, étellel, itallal és szex-el való ellátásából. Dúsgazdagon habár de elszigetelten, a bányászok készek voltak elképesztő árakat fizetni az első vállalkozóknak akik hajlandóak voltak kielégíteni szükségleteiket aranyért cserébe.

Habár a bitcoin gazdaság növekedése nem tükrözi teljes egészében a Kaliforniai Aranyláz menetét (a bitcoinnak nem volt korábbi piaca, a ’49-esek nem tudták a kitermelhető arany pontos mennyiségét, stb…) a párhuzam mégis meglehetősen informatív. A „Bitcoinláz” akkor kezdődött amikor néhány számtech-őrült rájött, hogy milyen lehetőség rejlik az ötletben és elkezdett nagy mennyiségben bitcoint generálni, olyan hétköznapi eszközökkel mint a PC vagy a CPU. Ahogy többen követték a példájukat, a hálózat exponenciálisan bővülni kezdett, a belépési korlát pedig, hogy valaki csak mérsékelten profitáló bányászatba kezdjen, az égbe szökött, amíg a haszon előre kiszámított aránya drámaian lecsökkent. A Kaliforniai Aranyláz jegyében gondolkodva, most annál a pontnál tartunk amikor kereskedő hajók Kínaiak, Európaiak, Dél-Amerikaiak és a Keleti-Partról jövők tömegeit ontják San Francisco Bay-re, akik a Sierra Nevada hegység felé veszik az irányt, hogy rátegyék kezüket az ott már mérsékelten fellelhető haszonra.

Csak úgy mint akkor, jelentős tőke befektetés nélkül nem lehetett vagyonokra szert tenni, mi is túl vagyunk azon a ponton amikor nagy összegű pénz mennyiséget lehet összeszedni, hacsak az ember nem hajlandó több százezer forintot költeni egy szuper-hatékony, speciálisan megalkotott bányába. Ellenben, ahogy 1850-ben Kaliforniában is, most is pont elég olyan bányász van aki igencsak bővelkedik bitcoinban, és azt keresi, hol tudja elkölteni. Így tehát a bitcoin vagyonok nagyobb része az elkövetkezendő hónapokban nem a bányászatból fog származni, hanem ügyes kereskedőknek lesz köszönhető akik elsőként ajánlanak majd olyan árut és szolgáltatást amit a bányászok keresnek. Ennek egy nyilvánvaló példája lehet az alpaca zoknik és a kávé esete. Ez a kettő volt az első kézzel fogható termékek egyik, amit bitcoinnért lehetett vásárolni, és nem csak hogy bitcoin bevétel százait irányították amikor először piacra kerültek, (amikor a bitcoin értéke még bőven a dollár alatt volt) hanem bőven az adott termék dollár értéke felett számláztak az Mt.Gox-on, mivel a piac nem volt elég likvid ahhoz, hogy fenntartsa a nagy mennyiségű kifizetéseket. Ennek eredményeképp, az akkori korai időben, egy pár zokni, vagy egy csomag kávé kifizetésére felhasznált bitcoin értéke, most száz vagy akár ezer dollárokat is ér. És ki tudná elfelejteni a legendás 10,000 bitcoin-os pizzát…

Habár, a kiskereskedelmi értékesítésben az ilyen váratlan haszon vonzza a versenyképes vállalkozókat, ugyanígy vonzza a versenyképes bányászokat a bányászatban felbukkanó váratlan haszon. Amikor segítettem elindítani az „I Use Coins” póló boltot Április végén, mi voltunk az első olyan oldal ami bitcoin specifikus pólókat gyártott, és ennek eredményeként képesek voltunk igen jó prémiumot behúzni amikor belekezdtünk a kereskedésbe. Azonban, mivel pólókat viszonylag egyszerű és olcsó gyártani, és ez a fajta módja az identitás megmutatásának és a valuta reklámozásának, tetszik a bitcoin felhasználóknak, más vállalkozó szellemű emberkék is gyorsan hozzáfogtak a gyártáshoz. Így, nem csak egy gyorsan növekvő változatosság jött létre ebben a témában, de az eredményezett ár-verseny a dollár értékéhez tolta közelebb a bitcoin témájú pólók árát. És amíg még valóban van egy kis megszerezhető prémium, a haszon koránt sem akkora mint egy hónappal ezelőtt volt, és ez a trend valószínűleg csak gyorsulni fog majd ahogy egyre több játékos csatlakozik.

Legvégső soron, az ilyen növekvő verseny és csökkenő árkülönbözet trendek jók is lehetnek, mivel a bitcoin gazdaság egészséges fejlődését mutatják. Azonban, ez azt is jelenti, hogy mint a bányászok akiknek a sikere megelőzte őket, bitcoin vállalkozók sem remélhetik, hogy képesek fenntartani túlzottan nagy arányú hasznot. Helyette, mikor új bitcoin terméket dobnak piacra, nagyon fontos, hogy teljesen kihasználják azokat a lehetőségeket amik azzal járnak, hogy ők az elsők ilyen téren. Mivel a bitcoin gazdaság a szabad piac egyik legközelebbi megközelítése, konkurensek gyors megjelenésére kell számítani, mert gyorsan azok kaphatod magad, hogy a kereseted összezsugorodik, ha csak nem használod ki, hogy egy fejjel még előttük vagy. A bitcoin gazdaság még fiatal, azonban még mindig elég fülke áll üresen, várva, hogy megtöltsék. Ha a Kaliforniai Aranyláz bármilyen tanácsadó is lehet, a vagyon ami még megszerzésre vár, nem a bányászatból fog származni. Ha új vagy még a témában és azt keresed, hogyan tudod a legtöbbre vinni a Bitcoinlázban, akkor inkább azon törd a fejed, hogy szabadítsd meg a jó öreg bányászokat a bitcoinjaiktól!

Forrás: Thebitcoinsun

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.