Tovább araszol a mainstream felé a Bitcoin

2011-12-23

Az online bitcoin-tárcák legújabb nemzedéke a már ismert online fizetéskezelők könnyű kezelhetőségét kínálják anélkül, hogy bármiféle központi webhely-üzemeltetőben is meg kellene bíznunk a használatukhoz. A kifejezetten nem technikai orientáltságú felhasználókat megcélzó új online tárcák sokat lendíthetnek a bitcoin eltrejedésének – mainstreammé válásának – ügyén.

A bitcoin.info alkotása, a My Wallet közvetlenül a böngészőjükből való bitcoinküldésre és -fogadásra kínál lehetőséget a felhasználóknak. Mivel a folyamat lebonyolításához szükséges kriptográfiai műveleteket a böngésző végzi el javascript útján, ezért a felhasználó bitcoinjai egy pillanatra sem kerülnek a My Wallethez – más szóval, nem kell attól tartani, hogy ha a szolgáltatónál bármi történik, akkor a felhasználó bitcoinjai is odaveszhetnek. A My Wallet felhasználói így kiélvezhetik a decentralizált pénz minden előnyét anélkül, hogy ehhez a hivatalos kliens (és a teljes blokklánc) letöltésével és a tárcájuk backupolásával kellene vacakolniuk. Magának a Bitcoin protokolljának is a bizalommentesség a lényege, és most már van hasonlóan bizalommentes szolgáltatás is hozzá.

A bitcoin-számlák tudvalevőleg két részből állnak: egy titkos és egy nyilvános kulcsból. A kettő közül az előbbi a fontosabb, mivel ezzel bizonyíthatja az ember egy adott számláról, hogy az bizony az övé. A My Wallet a felhasználóinak csak a nyilvános kulcsait menti el, töretlenül biztosítva így számukra a pénzük feletti teljes és kizárólagos felügyeleti jogukat. A tranzakciók engedélyezéséhez szükséges titkos kulcs beolvasása egy webkamera és egy QR-kód útján történik. Mivel pedig a kód soha, egy pillanatra sem hagyja el a felhasználó saját gépét, ezért a My Wallet esetleges meghackelése vagy egyéb központi problémái esetén is tökéletes biztonságban tudhatja a pénzét minden felhasználójuk.

A My Wallet felhasználói felülete egyszerű, könnyen kezelhető, és ismerős lehet mindenki számára, aki használta már a PayPal-t vagy bármilyen bank online felületét. Az oldal számos mobil készüléket is támogat, így például a különböző Androidokat, iPhone-okat és iPadeket is. Még az egyes kereskedők QR-kódjait is beolvashatja vele az ember közvetlenül a böngészőjéből.

A világ első decentralizált, digitális pénze, a Bitcoin pillanatnyilag rendelkezésre álló teljes pénzkészlete jelenleg összesen több, mint 30 millió dollárt és. Az utalások közvetlenül a küldő és a címzett között kerülnek lebonyolításra a neten keresztül. A tranzakciók lebonyolítása átlagosan 10-60 percet vesz igénybe, és ha már egyszer hitelesítésre kerültek, úgy többé már vissza nem fordíthatóak. A Bitcoinnak számos előnye van a PayPallel és más online fizetéskezelő rendszerekkel szemben: névtelen, biztonságos, egyetlen kormánynak vagy központi hatóságnak sincs hatalma felette, valamint hamisíthatatlan is egyben.

A Bitcoin az ideális megoldás például akkor is, ha van egy blogod vagy egy weboldalad és szeretnél adományokat gyűjteni a látogatóidtól. Ez esetben nincs más dolgod, mint nyitni egy fiókot a My Wallet-nél (teljesen ingyenes és semmiféle személyes adat nem szükséges hozzá, csak egy jelszót kell választanod magadnak). A My Wallet generál neked egy sor egyedi Bitcoin-címet, amit aztán közzétehetsz a weboldaladon, és máris kezdheted fogadni az adományokat. Ha pedig nagyobb forgalmat lebonyolító kereskedő vagy, úgy számos online bitcoinos fizetéskezelő közül is választhatsz, akik segítenek beindítanod egy bitcoinos fizetéselfogadó rendszert.

Forrás: WebWire

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.