Teszteld a bankodat!

2012-06-28

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Múlt héten és a hétvégén mintegy a NatWest, az Ulster Bank és a saját, összesen mintegy 13.000.000 ügyfelének okozott komoly kellemetlenséget a Royal Bank of Scotland (RBS): az ügyfeleik nem tudtak számlákat fizetni, pénzt felvenni, a bankkártyáikat használni, vagy akár csak egyazon bankon belül egy másik számlára átutalni a pénzüket. Mivel pedig a bankautomaták még a hétvégén sem működtek, ezért a bank történetében először vasárnap is kinyitottak. A bankautomaták pedig még a problémák kezdetét követő hatodik napon sem működtek.

A hivatalos magyarázat szerint a bank szoftverfrissítés közben találkozott egy igen váratlan és nagy port kavart problémával. Nemhivatalos pletykák szerint azonban vagy valamiféle nagy kaliberű online csalásnak estek áldozatául, vagy épp egy ilyet próbáltak kivédeni és megelőző intézkedésként léptették életbe ezt az átfogó zárlatot. Mivel pedig azóta fény derült egy óriási csalásra, az előbb említett pletykák így még hihetőbbé váltak.

Mások megint másra gyanakszanak; Karl Denninger például, a Market-Ticker blog szerzője azt a kérdést teszi fel, hogy mégis honnan tudhatjuk, hogy valóban csak egy “technikai malőrről” van-e szó, és nem pedig valami sokkal komolyabbról, így például arról, hogy a bank mondjuk egyenesen csődbe ment?

Az elmúlt hetek során a görögök, a spanyolok és az olaszok is csendes rohamot indítottak a bankjaik ellen, hogy mihamarabb kivehessék és biztonságba helyezhessék a pénzüket. Mi több, most a héten már Ciprus is mentőövet kért a bankjainak. Teljesen függetlenül attól, hogy ez speciális skóciai pénzfelvételi probléma teljesen függetlenül alakult-e ki az előbb említett eseményektől, az mindenképp vitathatatlan tény, hogy a szemünk láttára küzdenek a fizetésképtelenség fenyegető rémével a világ bankjai; valami történik.

Ha történne valami a te bankoddal is, és hirtelenjében nem tudnád használni sem a bankautomatákat, sem pedig a bankkártyádat (és akár még egyéb funkciókat sem), úgy annak mekkora kihatása lenne a saját és a családod életére? Vagy ha egyszerűen csak hoznánk egy, a számodra szükségesnél alacsonyabb felső keretet a napi maximális pénzfelvételekre? Tehettél volna valami megelőző óvintézkedést, ha előre tudtad volna, hogy ez lesz?

Függetlenül attól, hogy mennyire fenyegeti (vagy mennyire nem) a bankodat az esetleges fizetésképtelenség, az kivétel nélkül minden bankról elmondható, hogy nem tudnak és nem is akarnak felkészülni az olyan alkalmakra, amikor valamilyen oknál fogva hirtelen és váratlanul, tömegével rohanják meg őket az emberek és veszik ki a pénzüket. Már most hallani olyan bankokról, amelyek nem engedélyeznek kétezer dollárt meghaladó összegű készpénzfelvételt. Nem az RBS lenne az első bank, amely kitalálna valami mentséget arra, hogy miért is kell még szigorúbb intézkedéseket hoznia, áthárítaná a felelősséget vagy minden eszközzel megpróbálná elleplezni azt a tényt, hogy egyszerűen nem képesek biztosítani az ügyfeleik számára a pénzükhöz való hozzáférést.

Az ember a halogatás mestere, és mindannyian osztozunk abban a közös hiedelemben, miszerint ha egyszer tényleg megérezzük a füstöt, akkor valahogy mégis biztos lesz elég szerencsénk ahhoz, hogy mi még pont megelőzhessük egy lépéssel a többieket és elkerülhessük, hogy eltapossanak. El tudjuk képzelni, mit is kellene tennünk egy ilyen helyzetben, de mivel a gyakorlatban soha nem próbálták ki ezeket az elképzeléseket, ezért arról sincs igazán fogalmunk, hogy mennyi esélyünk is lenne a sikere valójában.

Az RBS válsága talán pont az az alkalom, amire vártunk – egy kiváló indok arra, hogy miért is tartsunk éppen most egy éles gyakorlatot.

A kihívás egyszerűen a következő: képzeld el azt a helyzetet, hogy kiderül, hogy a te bankod sem jobb semmivel az RBS-nél és hogy az elkövetkező (legalább) hét nap folyamán éppúgy nem tudsz majd hozzáférni a bankszámládhoz te sem, ahogyan a körülötted élők jó egyharmada sem: nem lehet bankkártyával fizetni, pénzt felvenni, számlákat befizetni a bank online felületén, sem pedig pénzt utalni akárhova is. Mindössze annyi segítséget kapsz, hogy ezúttal előre tudhatsz arról, hogy rövidesen be fog következni ez az osszeomlás, így van még előtte néhány órád, amíg még szabadon cselekedhetsz és tetszés szerinti óvintézkedéseket tehetsz.

Van esetleg jelen pillanatban is néhány ezer dollárod a bankodban? Ami legalábbis most még mind elérhető számodra? Vagy már így is azzal kell szembesülnöd a bankban, hogy ők is hoztak egy olyan intézkedést, miszerint 2.500$-t meghaladó összegeket nem adhatnak ki egyben? Biztosan tudod, hogy mi a helyzet, és mikor mi történne? Kipróbáltad már? Nem lenne épp legfőbb ideje, hogy kipróbáld?

Egyesek életcéljuknak tették meg a merő banki botlásoknál jóval súlyosabb katasztrófákra való vészforgatókönyvek megtervezését, mások pedig már jó ideje felkészültek minden eshetőségre. A legtöbben azonban még csak bele se gondoltak abba, hogy ilyen katasztrófák egy nap tényleg bekövetkezhetnek.

Miután e teszt keretében sikeresen kivetted a pénzed a bankból, akár nyomban vissza is teheted (elvégre nem akarunk mi itt szánt szándékkal banki fizetésképtelenséget előidézni), és megnyugodva fellélegezhetsz abban a biztos tudatban, hogy legalábbis egyelőre nem kell azon törd a fejed, hogy akkor most mit is kezdj egy óriási adag készpénzzel és hogyan gondoskodj úgy a pénz, mint a saját magad biztonságáról.

Ez a gyakorlat azonban mindenképpen segíthet megértened azt, hogy milyen veszélyes is a jelenlegi helyzet, hogy hogyan működnek a bankok, és abban is, hogy már előre szerezhess némi rutint és kellőképpen felkészülhess egy esetleges tényleges vészhelyzetre. Elvégre éppen elég stresszt okoz már önmagában csak az a pillanat is, amikor rádöbbenünk, hogy mennyire nem vagyunk felkészülve egy ilyen csapásra.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.