Bitcoin értékpapír a svéd tőzsdén is

2015-05-05
img_00391

Nasdaq Stockholm

Hivatalosan május 18-án kerül a stockholmi Nasdaq Nordic tőzsde jegyzékébe a világ első szabályozott bitcoin kereskedési alapja (ETN), a Bitcoin Tracker One.

Az XBT Provider a stockholmi Mangold Fondkommission bankintézettel közösen dolgozta ki a Bitcoin Tracker One névre keresztelt pénzügyi termékét. Mivel az eszköz megkapta a svéd pénzügyi felügyeleti szerv jóváhagyását, így elvileg már nincs semmi akadálya annak, hogy bekerüljön a svéd tőzsde jegyzékébe.

A Bitcoin Tracker One alapvetően azok számára nyújt befektetési lehetőséget, akik nem szeretnének közvetlenül bitcoin vásárlásával és tárolásával bajlódni. Az XBT tájékoztatása szerint a bitcoin ETN kereskedésének a menete megegyezik majd a tőzsde egyéb listázott eszközeinek a kereskedésével, az egyetlen nélkülözhetetlen feltétel, a tőzsdénél regisztrált személyes felhasználói fiók.

A bitcoin ETN árát három tőzsde (BitFinex, BitStamp, OKCoin) BTC/USD árfolyama alapján fogják majd meghatározni úgy, hogy az átlagértéket veszik alapul, illetve konvertálják át svéd koronába.

Az XBT Provider mögött a bitcoin berkekben jól ismert svéd KnCMiner csoport áll. Az eredetileg bányászfelszerelések gyártásával és forgalmazásával foglalkozó KnCMiner valamivel több, mint fél éve jelentette be, hogy felhagy kereskedelmi tevékenységévelIdőközben, a céggel szemben mintegy két tucat elégedetlen ügyfél csoportos pert is indított, így a Bitcoin Tracker One fogadtatása egyelőre vegyes a bitcoin közösségben.