Bitcoinban fizet az SC5 is

2013-03-16

Szerző: David Meyer

Nemrégiben fogadta alkalmazottai közé a Bitcoin egyik úttörőjét a finn SC5 HTML5-fejlesztő vállalat. Most pedig már ők is felkínálják a lehetőséget az alkalmazottaiknak arra, hogy bitcoinban vehessék fel a fizetésük egy részét.

És bár nem ők az elsők – az Internet Archive is ugyanezt tervezi áprilisi kezdettel -, ez még így is igen merész lépésnek számít a még mindig a kibontakozás korai fázisában járó Bitcoin-rendszerben.

Az SC5 a következőképpen fogalmaz:

Ezt csak kíváncsiságból tesszük, mert szeretünk új dolgokat kipróbálni. A bitcoin, mint olyan, elég jól illeszkedik a világról alkotott elképzeléseinkhez; nyílt forráskóddal fejleszthető és üdítően felfrissíti a versenyt és az innovációt a fizetéskezelés és a netes kereskedelem világában. Emellett pedig, a kriptográfiai alapjainak köszönhetően kellően biztonságos is, e téren is megfelelve így az elvárásainknak – ellentétben például a könnyen ellopható vagy lemásolható hitel- és bankkártyákkal. A kártyacsalások utáni kártérítés minden évben dollármilliárdokba kerül a centralizált kártyavállalatoknak.

Az átváltáshoz a fizetésnapon érvényes árfolyamot vesszük alapul. A bitcoinban kifizetésre kerülő összeget egyszerűen levonjuk a bitcoinos fizetést igénybe vevő alkalmazott nettó eurós fizetéséből, a bitcoin-összeget pedig az általa megadott címre küldjük.

Kellően megalapozott közgazdasági ismeretek híján abba inkább nem mennék bele, hogy mennyire bölcs dolog – vagy mennyire nem – bitcoinban kérni a fizetésünk egy részét. Az azonban mindenképp vitathatatlan tény, hogy a közelmúltban igencsak megiramodott a bitcoin szekere; olyannyira, hogy sokak szerint egyenesen egy újabb, kipukkanásra váró lufi van épp felfúvódóban.

Az SC5 e lépése kétségkívül nagyban összefügg azzal a ténnyel, hogy a múlt hónapban vették fel soraikba Martti Malmi-t, avagy Sirius-t, a Bitcoin-projekt egyik legelső, veterán fejlesztőjét.

Forrás: GIGAOM

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.