Bezár a Bitcoin Savings & Trust

2012-08-19

Szerző: Vitalik Buterin

Bekövetkezett, amire többen is számítottak már egy ideje: a bitcointalk.org csak Pirateat40 nicken ismert felhasználója – a nagyobb volumenű tranzakciók lebonyolításánál jelentkező komplikációkra hivatkozva – bejelentette a Bitcoin Savings & Trust néven elhíresült befektetési szolgáltatása bezárását. Amíg működött, a Bitcoin Savings & Trust döbbenetesen magas, heti 7%-os kamatot fizetett a nagyobb összegeket befektetőknek; sokan mondogatták is már egy ideje, hogy ez őrület és hosszú távon mindenképp fenntarthatatlan. Nem-bitcoinos környezetben nagyjából nem is nagyon lehet elképzelni ilyesmit pilótajátékok és más hasonló átverések keretein kívül.

És bár azt továbbra sem lehet tudni, hogy Pirateat40 állítólagos befektetési szolgáltatása valóban pilótajáték volt-e vagy sem, a jövő héten már kétségkívül többet tudhatunk majd erről is, mivel a zárás tényének bejelentésével együtt jelezte Pirateat40 azt is, hogy kivétel nélkül minden egyes felhasználóját ki fogja fizetni az elkövetkező egy hét során, és hétfőn kezdi meg az utalásokat. Így tehát nagyon rövid időn belül megláthatjuk, hogy valóban ki tudja-e fizetni az összes ügyfelét, vagy pedig most hallottunk-e róla utoljára.

A BS&T bejelentésének hírét követő hirtelen esés grafikona (bitcoin.clarkmoody.com)

A zárás hírét megelőzően az árfolyam egy kis időre elérte még a 15$/BTC-os értéket is, de aztán rövidesen beütött a piac reakciója is a hírre – ami nem is meglepő, mivel tudvalevő, hogy a BS&T-ban alsó hangon is legalább néhány százezer BTC fekszik (ha nem több), és így az azzal kapcsolatos további fejlemények az árfolyamra is igen nagy hatással lehetnek. Nem egészen egy órán belül az árfolyam előbb 10$-ra esett, majd 12,50$ körül stabilizálódott (jelenleg pedig újra 10$ körül áll – a ford.). A közeljövő várható eseményeit illetően két általános vélekedés uralja a piaci diskurzusokat: vagy valóban kifizeti Pirateat40 a befektetőit (eddig elzárt BTC-kkel árasztva így el a piacot, és lenyomva az árfolyamot a nyereségüket hagyományos pénzre váltó befektetők révén), vagy kiderül, hogy valóban pilótajátékot űzött, és egyszerűen kereket old a pénzével (nem adva így lehetőséget a hagyományos pénzre váltásra, ellenben további felvásárlásra ösztönözve a befektetőket a veszteségük pótlása érdekében). Azonban még ez az utóbbi eset is eredményezhet árzuhanást, mivel egy ilyen grandiózus átverés újabb komoly sokkot jelenthet, ismét jelentősen megrengetve a Bitcoinba vetett általános bizalmat, további árfolyamesést idézve így elő.

A program számos befektetője is hajlott arra a feltételezésre, hogy az egész csak egy pilótajáték, de mégis beszállt – legalább átmenetileg, kisebb befektetők esetében -, mivel ha a nyereségeiket is újra befektették, úgy a heti 7% kamatlábbal átlagosan 10 hetente megduplázhatták a pénzüket. Mivel pedig a szolgáltatás már 2011 novembere óta kifogástalanul működött, így nem elképzelhetetlen, hogy volt olyan felhasználója is, aki már a kezdet kezdetétől fogva ezt a stratégiát követte, és így azóta akár meg is hétszerezhette a pénzét. Az ilyen lehetőségek pedig mindig vonzzák a kellően erős idegzetű befektetőket, akik bár már a belépés előtt tudják, hogy mi ez az egész, de mégis bíznak benne, hogy rövid távon jól járhatnak vele, és hogy ki tudnak majd lépni az egészből még azelőtt, hogy összeomlana.

Érdemes lesz tehát kitüntetett figyelemmel kísérni holnaptól a bitcointalk.org fórumait, hogy vajon visszakapják-e a befektetők a pénzüket vagy sem. Addig meg lehet tippelni.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.