Meshnet, Bitcoin és BitSyncom: az új net alapjai

2011-12-17

Szerző: GoWest

Miközben az amerikai kongresszus továbbra is a SOPA-ról vitázik, a net legragyogóbb elméi egy új, alternatív net alapjait fektetik le, amely már teljes egészében kívül esne az általunk eddig ismert és szeretett net lelkének és szövedékének szétszaggatásával fenyegető vállalatok hatáskörén. A SOPA-ról és az általa jelentett fenyegetésről egy korábbi cikkemben olvashatsz bővebben.

Ennek az új, decentrailzált (ismerősen hangzik?) internetnek egyáltalán semmi szüksége nem lenne vállalatilag felügyelt netszolgáltatókra, és nem lenne kitéve az egyre antidemokratikusabb amerikai kormányzati szabályozásnak sem, mivel a felhasználói biztosítanák a teljes infrastruktúráját világszerte mindenütt.

Ennek az úgynevezett Meshnetnek (= szövedékhálózat) a létrehozásához a kellően erős hálózati csomópontok jelentik a kulcsot. Az igazán ideális természetesen egy teljesen önkéntes alapon szerveződő rendszer lenne, de mivel az ilyen csomópontok felállítása és üzemeltetése bizony nem olcsó, ezért valódi hatékonyság csak megfelelő ösztönzéssel biztosítható.

No és itt lép be a képbe a Bitcoin és a BitSyncom.

A BitSyncom ugyanis nemrégiben bejelentette, hogy elindította a “BitSyncom-kezdeményezést”, vagyis bitcoinos táblagépek egy olyan hálózatát, amelyek hosztolt bitcoin-tárcákként működő szupercsomópont-tornyokon keresztül csatlakozhatnak a Meshnethez. És bár a szolgáltatást igénybe vevő tábla- vagy bármilyen egyéb bitcoinos gépeknek és készülékeknek bitcoinnal kell fizetniük a hozzáférésért, maga a Meshnet is fizet bitcoinban azoknak a felhasználóknak, akik sávszélességet bocsátanak a hálózat rendelkezésére. Így tehát a végeredmény nem más, mint egy P2P, felhasználó-alapú, ösztönzéses elven működő, elfogult vállalati felügyelettől, antidemokratikus kormányzati szabályozástól és központilag felügyelt fizetésfeldolgozóktól mentes internet.

Tekintve a jelenlegi globális gazdasági bizonytalanságot, a szabadságcsorbító törvények egymást követő hosszú sorát és az Occupy-mozgalom egyre erősödő lendületét, egyértelműen kijelenthetjük, hogy bizony eljött az ideje ennek az ötletnek – amely már önmagában is éppen elég izgalmas. Nem hagyhatjuk, hogy egy újabb ország kövesse Irán példáját, és kénye-kedve szerint kapcsolhasson le a területén minden magánjellegű kommunikációt. Minél hamarabb áll fel és indul be a Meshnet, annál jobb.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.