Bitcoin-adásvétel: élőben az igazi?

2013-07-24

Robert McMillan cikke alapján

Több kellemetlen csapás is érte a közelmúltban egyes nagyobb bitcoin-váltók, így például az MtGox és a Bitcoin-24 felhasználóit; míg az utóbbi már hónapok óta elérhetetlen jogi nehézségek miatt, addig az előbbi DDoS-támadásoktól elhúzódó pénzfelvételi blokádig még több mindenen keresztülment – és természetesen nem hiányoztak náluk sem a jogi gubancok. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre többen fordulnak az online váltók helyett inkább a személyes bitcoin-adásvételhez.

Elvégre nem sokat ér az online váltók gyorsasága és kényelme, ha cserébe folyton azon kell aggódnia az embernek, hogy vajon még egy óra múlva is hozzáférhető lesz-e a pénze. Ennek persze így, ebben a formában bőven megvan a maga iróniája is: elvégre a Bitcoin az internet készpénze és – legalábbis ami magát az alaprendszert illeti – a biztonságosság fellegvára… de legalábbis a dolgok jelen állása szerint úgy tűnik, hogy élőben mégis biztonságosabb adni-venni, mint online.

És bár ez a megoldás némileg lassabb és körülményesebb, azért megvannak ennek is az előnyei: élőben például minden további nélkül ellenőrizheti az ember helyben, hogy valóban rendben lezajlik-e a bitcoin-átutalás, és a készpénzes fizetés is ugyanilyen könnyen kontrollálható. És persze nem utolsó szempont az sem, hogy személyesen is láthatjuk a kereskedő partnerünket, beszélhetünk is vele, jobban felmérhetjük, teljesebb képet alkothatunk róla és ezzel együtt a megbízhatóságáról is.

Egy “piac-találkozó” alkalmával, mobilon keresztül lebonyolított élő adásvétel.

Értelemszerűen az élő adásvételek leszervezésére számtalan különböző módszer kínálkozik, de legnépszerűbbek és legegyszerűbbek a személyes fórumos ill. chates egyeztetések (pl. #bitcoin-otc ), a valóságos élő bitcoin-piac létrehozását célzó tömeges élő találkozók és az olyan oldalak, mint például a Localbitcoins.com, amely az online váltókkal ellentétben nem működik közre a tranzakciók azonnali, neten keresztüli lebonyolításában, csak láthatóvá teszi egymás számára a leendő vásárlókat és eladókat, összehozva így az embereket (akik aztán persze egymás között már megállapodhatnak akár teljesen netes rendezésben is, ha úgy látják jónak).

Fokozza továbbá az élő adásvételek népszerűségét a jogi és szabályozási kérdőjeleken túl még az is, hogy az új felhasználók számára az első bitcoinjaik beszerzése – de sokszor még a már rutinos felhasználók számára is az újbóli vásárlás – még mindig elég körülményes tud lenni. A jogi/szabályozási megfelelési kényszer miatt az online váltók egyre gyakrabban követelnek fényképes igazolványt és egyéb hasonló személyazonosítást a (leendő) felhasználóiktól, ami pedig sokakat megriaszt. Mi több, az újonnan regisztrált felhasználói fiókok aktiválása (az előbb említett, beküldendő azonosító okmányok ellenőrzése miatt) rosszabb esetben akár hetekig is eltarthat, és még ezután is újabb napok kérdése, mire ténylegesen megérkezik a váltóhoz – és így felhasználhatóvá válik ott – a bitcoin-vásárlás céljából odautalt pénzünk. És persze ugyanez van akkor is, ha pont fordítva, felvenni (visszavonni) szeretnénk pénzt a váltótól.

Ehhez képest pedig már az élő adásvétel sem tűnik olyan lassúnak: kérdés persze, ki mikor és hogyan ér rá, de általában néhány napon belül tető alá hozhatóak a találkozók, ha pedig az ember már ott van helyben, úgy legfeljebb csak néhányszor tíz perc a csere (már amennyiben mindenképp kivárna az ember néhány blokklánc-megerősítést is és nem elégszik meg csak azzal, hogy látta, hogy megtörtént az elutalás; utóbbi esetben mindössze pár pillanat az egész). Közben pedig lehet beszélgetni a legfrissebb bitcoinos érdekességekről.

Végül, de nem utolsósorban megjegyzendő persze, hogy a nagyobb tételekben folytatott, üzletszerű bitcoin-kereskedelem – teljesen függetlenül attól, hogy élőben vagy neten intézi-e az ember – előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül magára fogja vonni az illetékes hatóságok figyelmét, ezért amennyiben az embernek ilyen tervei vannak, úgy előzőleg érdemes tájékozódnia az ilyen jellegű tevékenység jogi előfeltételei felől és tartania magát a szabályokhoz, hogy a későbbiekben se érjék kellemetlen meglepetések.

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.