Bányászatról, idealizmusról és haszonról

2012-01-07

A bányászat – avagy a Bitcoin hálózatának legújabb tranzakcióit összegyűjtő blokkok kikalkulálása – azért igen nehéz feladat, mert csak így lehet garantálni a rendszer biztonságát, az érmék hamisíthatatlanságát és csak egyszeri elkölthetőségét. Ezért is van szükség ehhez a feladathoz a kliens és a bányászprogram mellett kifejezetten erre a célra optimalizált, erőteljes grafikai kapacitásokkal rendelkező gép(ek)re, mert csak így éri meg a vállalkozás.

A bányászat egyszerre tűnhet egyszerűnek és bonyolultnak is. Ha csak az egyes blokkok legenerálásához szükséges számítókapacitást nézzük, nos, az bizony pillanatok alatt megizzasztja a közönséges CPU-kat. Egy – de még inkább több – erőteljes grafikai processzor nélkül aligha éri meg anyagilag a bányászat, mivel az úgynevezett hashek előállításához megoldandó számítási feladatok nehézségi szintje mára már igen magasra emelkedett – és mivel a grafikai processzorok bizony sokkal hatékonyabban végzik el ezt a feladatot, mint a CPU-k. Aki tehát bányászatra adná a fejét, annak mindenképp érdemes figyelembe vennie ezt a tényt. A megfelelő hardver beszerzésének egyszeri költsége mellett azonban számolni kell még a folyamatosan jelentkező üzemeltetési költségekkel, vagyis elsősorban az áramfogyasztással is.

Kezdőknek ezért csak azt tanácsolhatjuk, hogy először mindenféleképpen a számos rendelkezésre álló bányásztársulás egyikében próbáljanak szerencsét. Ezek ugyanis összesítik a tagjaik gépeinek számítókapacitását, így sokkal gyakrabban találnak új blokkokat, mint a magányos bányászok, a jutalmat pedig a közösbe adott számítókapacitás arányában osztják szét egymás között, így a társulások minden tagja számíthat valamennyi folyamatos, rendszeres bevételre. Ezzel szemben egy hétköznapi géppel akár hónapokig vagy évekig is próbálkozhat az ember, mire nagy sokára sikerül elsőként megfejtenie egy blokkot és begyűjtenie az érte járó jutalmat. Igaz ugyan, hogy ez esetben a teljes összeg az övé, és senkivel nem kell osztoznia rajta, de ugyan ki akarna ilyen sokáig várni erre?

Mi több, az egyes blokkokért járó jutalom összege rövidesen jelentősen vissza fog esni. Amint elkészül a 21.000. blokk, abban a pillanatban sor kerül a blokkonkénti jutalom jelenleg 50 bitcoinos összegének első megfelezésére. Az idő múlásával tehát a bányászat egyre inkább az idealisták felé tolódik el, akiknek elsősorban ennek az új digitális pénznek az elterjesztése és az annak a minél szélesebb körű használatával járó előnyök lebegnek a szeme előtt. Minél több bitcoin kerül ugyanis forgalomba, annál nehezebb lesz tényleges profitot termelni a bányászattal. Persze ha az embernek már rendelkezésére áll a megfelelő hardver és a bitcoin értékének növekedésére számít, akkor még megérheti a dolog akár hosszú távon is. Legfontosabb azonban az, hogy aki bányászik, az egyben egy független fizetőeszköz hosszútávú sikeréért is dolgozik.

Forrás: Bitcoin.de

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.