Beszámoló egy bitcoinos ebédről

2011-12-28

Szerző: Pseudonymous

2011. június 28. Egyesek azt állítják, hogy a jelenleg csak Bitcoin néven ismert szabályozatlan digitális pénz csak illúzió vagy piramisjáték. Én azonban máshogy látom a helyzetet – már csak azért is, mert a múlt héten egy elsőrangú hummusztálat vettem bitcoinért és fogyasztottam el jóízűen Midtown Manhattanben.

Az egész a Fortune egy cikkével kezdődött, amit egy ismerősöm továbbított nekem, és amely szerint “Egyre fogy a bitcoin ideje“. Ennek megfelelően természetesen a cikk is abszolút negatív hangvételű volt, komor kilátásokat jósolva a kódolt, a felhasználóit közvetlenül összekető, bármiféle banki és kormányzati befolyástól mentes Bitcoinnak. Ezzel együtt azonban megismerhettem belőle a Columbus Circle-környéki Meze Grill éttermet is, amely a jelek szerint bitcoint is elfogad a jó öreg dollár mellett.

Így hát fogam magam és a laptopomat és beugrottam a Meze Grillbe, amely a hirdetés szerint “modern ízvilággal ötvözi az autentikus mediterrán ételeket”. És bár már a kirakatban is jól látszott a teljesen profi “bitcoint is elfogadunk” tábla, a pult mögött álló eladóval, akivel elsőként találkoztam, mégis kissé furán indult a beszélgetésünk:

– Úgy hallottam, hogy ti itt… bitcoint… is elfogadtok fizetőeszközként…? – érdeklődtem.

– Ó – felelte ő, némileg zavarodottan. – Beszélj vele – javasolta, és az étterem tulajdonosára mutatott, aki épp az egyik asztalnál ülve magyarázta a bitcoint egy másik alkalmazottjának. Odaballagtam hát és őt is megkérdeztem:

– Elnézést, jól tudom, hogy itt bitcoint is elfogadnak?

– Igen, hát persze – vágta rá ő a legnagyobb természetességgel. Mit gondolok én, mégis miféle étterem ez? Persze, hogy elfogadnak bitcoint!

Gyorsan ki is számolta, hogy az elmúlt hónapokbeli vad mánia nyomán szélsőségesen ingadozó árfolyam éppen aktuális állása szerint mennyivel is jövök neki az 5,51$-os (plusz ÁFA) rendelésemért, majd kihozta, hogy 0,52 bitcoinnal. Aztán felmutatott egy óriási, egy teljes papírlapot elfoglaló, laminált QR-kódot, amit beszkenneltem a mobilommal és így nyomban meg is kaptam a Bitcoin-címét. Beléptem hát a laptopomról az MtGox-fiókomba, elküldtem a megadott címre a 0,52 bitcoint és úgy három perccel később már meg is kapta az értesítő mailt arról, hogy befutott hozzá az utalásom.

Természetesen a teljes tranzakció teljesen névtelenül zajlott, semmiféle azonosító adathoz nem jutott hozzá egyikünk sem a másikról. Ami azt illeti, jelen írásom kapcsán is épp emiatt tartom meg magamnak a nevemet.

Amíg arra vártunk, hogy a hálózat hitelesítse a tranzakciómat, arról beszélgettünk a tulajjal, hogy mennyivel jobb lenne, ha közvetlenül a mobilomról is intézhetném a fizetést. Ekkor, mintha eddig csak a végszóra várt volna, belépett egy hosszú viharkabátot és foncsorozott napszemüveget viselő, hátranyalt hajú fiatalember a kíséretével. Egyből tudtam, miért jött, már azelőtt, hogy ő is elkezdett volna érdeklődni a Meze Grill bitcoin-elfogadása felől. Mint mondta, ő blogger és Androidos alkalmazásfejlesztő, és jelenleg is éppen azon dolgozik, hogy megvalósítsa a mobilról való bitcoinos fizetés lehetőségét. Most pedig épp megvendégelte a barátait.

Meglehetős elégedettséggel fogyasztottam az ebédemet, közben pedig eszembe jutott, hányan is károgtak és kárognak jelenleg is a Bitcoinra, nyíltan átverésnek nevezve vagy egyéb módon elítélve-befeketítve azt – miközben én épp most bonyolítottam le vele egy teljesen szabályszerű pénztári fizetést és kaptam érte egy finom ebédet. A háttérben pedig mindössze annyi történt, hogy egy kriptográfiai aláírás tájékoztatta a Bitcoin hálózatának többi tagját arról, hogy mostantól a Meze Grill a virtuális fél-bitcoinom új tulajdonosa.

Valójában a bitcoinok a legkevésbé sem illuzórikusak, vagy legalábbis semmivel sem illuzórikusabbak a wall streeti számzsonglőrök még ki sem hajtott és le sem aratott gabonamennyiségeket jelképező számainál, amelyeket egész nap oda-vissza utalgatnak egymás között. Még ha a Bitcoin meg is marad csak egy kísérletnek, és nem is fut be teljesen a már sokak által emlegetett különböző okok miatt, akkor is rengeteget tanulhattunk belőle már eddig is.

Minden hagyományos pénz értékét az emberek hozzáállása és az intézményi keretek adják; azért is, amit jelen pillanatban is a pénztárcádban tartasz. Ha az amerikai dollárral történne bármi, óriási gépezet lendülne mozgásba a megvédésére. A bitcoin nem élvez hasonló támogatást, viszont önmagában is éppen elég robusztus ahhoz, hogy átvészelje a későbbiek során még kétségkívül felmerülő további zűröket. Ahhoz azonban nincs türelmem, hogy bárki is megpróbálja elmagyarázni nekem, hogy valójában soha nem vehettem ebédet a fél bitcoinomért, és hogy az étterem tulaja őrült volt, amiért ezt elfogadta. Páratlan élmény volt ez az alkalom, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki maga is.

A Meze Grilles élményem legfantasztikusabb része azonban nem a QR-kód volt és nem is a rendszer által alkalmazott katonai szintű kódolási technológia, hanem a tulajnak az a természetessége, amivel rávágta, hogy hát persze, hogy elfogadnak bitcoint. Lehet, hogy a “valós” és az “illuzórikus” pénz csupán annyiban különbözik egymástól, hogy mennyire vagy biztos benne, hogy igenlő választ fogsz kapni arra a kérdésedre, hogy egy adott helyen elfogadják-e fizetségként – és hogy az az “igen” mennyire lesz azonnali, őszinte és természetes.

Forrás: Daily Intel

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.