A romániai bitcoin váltónál már forinttal is lehet kereskedni!

2014-10-17

A romániai székhelyű BTCXchange.ro bitcoin váltónál a román lej, euró, és amerikai dollár mellett most már akár magyar forinttal is lehet kereskedni. Horea Vuscan, a tőzsde alapítója és ügyvezetője adott interjút a bitcoin.hu-nak a magyarországi terjeszkedésük bejelentésének alkalmából.

 

btcxchange.ro

BTCXchange bitcoin váltón már magyar forinttal is lehet kereskedni!

 

– Kérlek röviden mutasd be magad és meséld el hogyan jött a váltó megnyitásának az ötlete?

Horea Vuscan vagyok, BTC befektető és vállalkozó. 2002-ben léptem az IT területére az Alien Concept Kft. megalapításával. Ezzel a szoftverfejlesztésre és elektronikai tervezésre szakosodott céggel 2002-től máig többféle fizetési megoldást dolgoztunk ki közszállítást végző cégeknek, buszoknak, mikrobuszoknak, villamosoknak, valamint parkolási cégeknek. Jelenleg az általam alapított vállalkozásnak több mint 20 alkalmazottja van, éves árbevétele pedig kb. 2 millió euró. Románia mellett más partnerországokban is jelen vagyunk, például Lengyelországban, Magyarországon, Ukrajnában stb. 2013-ban megalapítottam a BTCXchange vállalatot, amely Romániában az első BTC cserélő platform, és amelyen keresztül – nem kis részben az általunk nyújtott minőségnek és hatékonyságnak köszönhetően – klienseink között mintegy 2 millió USD cserélt gazdát a működés első nyolc hónapja alatt. Mivel Magyarországon nincs ehhez hasonló platform, azt reméljük, hogy a magyar bitcoinerek közössége jól fogadja majd a BTCXchange-et. Ráadásul Magyarország és Románia gazdasági kapcsolatát folyamatos és növekvő kereskedelmi forgalom jellemzi, a BTCXchange és a jövőbeni BTCXpay fizetési megoldás a két ország közötti online kifizetéseket jelentősen megkönnyíti, lecsökkentve a kezelési költségeket és a fizetési időt is. A bitcoin egy nemzetközi pénznem, a BTCXchange és BTCXpay pedig egyszerű megoldást kínál arra, hogy minden állampolgár könnyedén és biztonságosan használhassa ezt a fizetőeszközt.

2010-ben és 2011-ben folyamatos “harcban” álltunk a bankrendszerrel, a Mastercard-dal és a Visa-val, mert az említett fizetési megoldásokat integrálnunk kellett az automatákba és a jegykezelő készülékekbe. Hosszú elemzési időszakot és a bankokkal történő többszöri egyeztetést követően meglehetősen bosszantó következtetésre jutottunk. Az integrálás hosszadalmas volt, rendkívül költséges, az általuk alkalmazott kezelési költségek óriásiak, ráadásul egy zárt piaccal kellett szembenéznünk. 2012-ben elkezdtük tanulmányozni az alternatív fizetési módozatokat és ekkor fedeztük fel újra a BTC-t, amelyről ugyan hallottunk 2010-ben, de… akkor még túl “futuristának” tűnt. Miután alaposan elemeztük a bitcoinban rejlő lehetőségeket és a pénznem jellemzőit, nemcsak javasoltuk az Alien Concept klienseinek a BTC használatát, hanem elkezdtük a BTCXchange platform fejlesztését is. A BITCOIN az internethez hasonlítható technológiai újítás, lehet, még annál fontosabb is, ezért szeretnénk részt venni ebben a technológiai “forradalomban”.

Amikor a “levél” az internettel találkozott, akkor megjelent az e-mail, amelynek köszönhetően a hagyományos levél szinte teljesen eltűnt. A digitális fényképezőgép megjelenésével a fényképtekercsek és az őket gyártó cégek tűntek el. Most a bankrendszer, a Mastercard, a Visa, a Western Union és más, kifizetéseket bonyolító cégek találkoznak a BITCOIN technológiával, vajon a jövő mit tartogat számukra?

 

– A román törvények, jogszabályok szerint minek tekinthető a bitcoin? Milyen adózási és jogi szabályozások vannak bitcoinnal kapcsolatban?

A bitcoint jelenleg Románia nem szabályozza és nincs is olyan jogi szabályozás, amely megtiltaná a használatát; mivel jogilag ami nem tilos, az megengedett, ezért a BTC használata is legális. Cégünk tevékenysége az elszámolási tevékenységet végzőkhöz hasonlóan került bejegyzésre és nem ÁFA köteles.

Nincsenek követelmények, viszont elvárások vannak, aki váltóházat szeretne nyitni, annak felelnie kell a pénz/BTC biztonságáért, ugyanúgy, mint bármely más pénzügyi intézménynek. A személyes adatok kezelését ugyancsak be kell jelenteni az illetékes hatóságoknál. Valamint ajánlott a pénzmosás elleni és a kliensek azonosítására szolgáló intézkedéseket bevezetni.

 

– Hogyan alkalmazzátok a pénzmosás elleni és a kliensek azonosítására szolgáló intézkedéseket?

Habár az állam részéről ez ránk nézve nem kötelező, úgy döntöttünk, hogy szükséges ezeket az intézkedéseket bevezetnünk; ezek a banki ellenőrzésekhez hasonlóan működnek. Nekünk az üzleti biztonság elsődleges, mivel csak így kerülhetjük el, hogy klienseink pénze és bitcoinjai veszélybe kerüljenek. Egy átlátható üzlet mindenki számára biztonságot jelent.

 

– Van magyar bankszámlátok is?
Van már forintszámlánk, de sajnos egyelőre csak Romániában, mert eddig az általunk megkeresett magyarországi bankok visszautasították a számlanyitási kérésünket. Ez jelent némi hátrányt, mert Románia és Magyarország között történő átutalásokat terhelő kezelési költségek valamivel nagyobbak, és az átutalás sem megy olyan gyorsan, mint Romániában. Ma már Romániában a BTC vásárlás, eladás vagy átutalás kevesebb mint 24 óra alatt megtörténik. A közeljövőben azonban meg fogjuk ezt a problémát oldani, mert több bankkal is tárgyalásokat folytatunk és az illetékes hatóságoktól is hivatalos válaszokat várunk az ügyben.

 

– Tapasztalatod szerint Magyarországon nehezebb a számlanyitás, mint Romániában? Esetleg arról elárulsz kicsit többet, hogy a magyarországi bank milyen indokokkal utasította el a számlanyitási kérelmeteket?

Nem tudnám egyértelműen megállapítani, hogy Magyarországon nehezebb, vagy
könnyebb számlát nyitni, csak annyit mondhatok, hogy ez egyelőre nem sikerült, annak ellenére, hogy ez bármely banknak előnyére válna. Reméljük azonban, hogy az elkövetkező hónapokban ez megoldódik és választ kapunk kérdéseinkre a magyarországi illetékes hatóságoktól is a BTC magyarországi státuszára vonatkozóan.

A jogszabályi környezettől függetlenül, illetve a bankokkal kapcsolatos nehézségek ellenére Magyarország számunkra prioritás marad. A bitcoin egy forradalmi pénznem és a bitcoin-tulajdonosok közössége minőségi szolgáltatásokat érdemel. 0% kezelési költség és belföldi átutalások egy napon belül. A magyar-román kereskedelem kontextusában a BTC rendkívül előnyös eszközzé válhat.

 

Nem is olyan régen lehetett hallani az első bitcoin ATM beüzemeléséről Romániában, illetve arról is, hogy most már 847 terminálon keresztül lehet BTC-t vásárolni. Mennyire jelent ez nektek konkurenciát? Gondoltatok már arra, hogy a platformotokat ATM-ekkel is összekössétek?

A BTC automaták nagyon fontosak a vállalkozásunk fejlődése szempontjából, ezért a másik vállalatommal, az alienconcept.ro vállalattal most dolgozunk egy olcsó  és biztonságos automata kifejlesztésén. Több mint 10 év tapasztalatunk van az ilyen automaták kialakításában, és úgy tervezzük, hogy a közeljövőben ezt is piacra dobjuk.