A kincstár képviselői üdvözlik a Bitcoint tanácsadó csoportjukban

2014-03-20

bitcoin-fincen-guidance

Számos Bitcoin felhasználót ért kellemes meglepetésként a bejelentés, hogy a pénzügyi szabályozók, nevezetesen az amerikai kincstár, és a kincstárügyi minisztérium gazdasági bűnügyeket vizsgáló hálózata (FinCEN), segítséget nyújt a virtuális fizetőeszközök legitimálásában, illetve egy velük kapcsolatos mérsékelt szabályozás kialakításában. Az örömöt csak növelte az e heti friss hír, hogy a kriptopénz képviselői is helyet kapnak a törvényhozás kerekasztalánál.

A képesített pénzmosás elleni küzdelem szakértőinek éves amerikai (Miami) konferenciáját megelőzően a FinCEN igazgatója, Jennifer Shasky Calvery bejelentette, hogy fennállásuk óta először fog részt venni kincstárügyi banktitok tanácsadó csoportjuk (BSAAG) ülésén egy képviselője a Bitcoin közösségnek. A tanácsadó csoportban helyet foglalnak szabályozó szervek képviselői, pénzügyi intézetek prominensei, a törvényhozás képviselői, és kereskedelmi szövetségek küldöttei, hogy javaslataikkal lássák el a felterjesztésre szánt irányelveket.

„Reméljük, hogy a BSAAG ülésén a kriptopénz közösség képviselőjének a jelenléte nagymértékben hozzájárul majd, hogy szabályozásaink hatékonyak és naprakészek legyenek, különösen a virtuális fizetőeszközök területén”- mondta Calvery.

Mivel a Bitcoin népszerűsége egyre inkább növekszik, így vizsgálata is egyre nagyobb figyelmet igényel. Calvery elmondása szerint mindezidáig azért voltak relatíve engedékenyek a kriptopénzzel, mert piaca viszonylag jelentéktelen volt. A Bitcoinos tranzakciók összértéke nagyjából 8 milliárd dollár volt a 2012 októberétől 2013 októberéig tartó időszakban. És az összeg talán magasabb is a valóságosnál, lévén, hogy az automatikus kereskedések száma igen megnövekedett, mondta Calvery. Az összehasonlítás végett, ugyanebben az időszakban a Western Union mintegy 81 milliárd dollár összértékű tranzakciót hajtott végre, a PayPal online utalásai megközelítették a 145 milliárd dollárt, az Automated Clearing House Network tranzakciói elérték a 36,9 billió dollárt, míg a Bank of America 244,4 billió dollárnyi utalást hajtott végre ugyancsak ebben az időszakban.

Az egyre növekvő érdeklődéssel az is elképzelhető, hogy a virtuális pénzek akár megelőzik a hagyományos eljárásokat a nemzetközi utalásoknál, legyen szó legális vagy bűnözéshez köthető pénzekről,” mondta Calvery.

Calvery mostani bejelentése egyébként pontosan egy évvel az után történt, hogy a FinCEN kiadott egy értelmező útmutatót olyan hivatalos és magánszemélyek részére, akik valutautalással kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtanak, és kínálatukban virtuális fizetőeszközök is szerepelnek. Az útmutató kiemeli, hogy a virtuális valutákkal foglalkozó váltóknak regisztrálniuk kell a FinCEN-nél, könyvelési és pénzügyi elszámolásokkal, illetve pénzmosás ellenes ellenőrzéssel. Az útmutató arra is kitér, hogy azok, akik a kriptopénzen kizárólag szolgáltatásokat vagy javakat vesznek, azok csak online felhasználóknak számítanak, így rájuk nem vonatkoznak a kincstárügyi banktitkok tanácsának szabályozásai.

Amióta a FinCEN kiadta a hivatalos útmutatóját, a virtuális valutaváltók tucatjai regisztráltak náluk, és „néhányan közülük már eleget is tettek a könyvelési pénzügyi beszámolóknak, illetve a gyanús tevékenységre vonatkozó vizsgálatoknak,” mondta Calvery. „Megértőnek mutatkoznak a növekvő ellenőrzésekkel szemben, mert így válhatnak valóban ellenállóvá a rossz szándékú felhasználókkal szemben,” tette hozzá.

Mindezen célkitűzésekre, a kincstár pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának ellenőrzéséért felelős államtitkára, David S. Cohen is reagált, még a FinCEN bejelentésének napján.

A lehetséges kockázatok litániája ellenére is úgy gondoljuk, hogy a Bitcoin jelenleg még nem eléggé stabil és népszerű ahhoz, hogy központi kérdéssé váljon, mondta Cohen, utalva egy „megfelelő mértékű” szabályozói megközelítésre.

„Pillanatnyilag nem gondoljuk, hogy a virtuális fizetőeszközök használata kapcsolatban lenne a terrorizmus finanszírozásával, vagy egyéb szankciók alól való kibújással,” mondta Cohen. „A kriptopénz ingatag értéke, alacsony tőkésítettsége és likviditása gyakorlatilag limitálja a rossz célú, törvényellenes felhasználhatóságát. A terroristáknak általában „igazi” készpénz kell, nem pedig virtuális, hogy finanszírozni tudják olyan kiadásaikat, mint például bérek, kenőpénzek, fegyverek, utazások, búvóhelyek. És mindez elmondható azokról is, akik a törvényt próbálják megkerülni.”

Míg a Bitcoin tájképe kezd kirajzolódni állami és szövetségi szinten, addig a kincstár virtuális fizetőeszközök szabályozás politikája még mindig „két alapvető elgondolásra épül: támogatni az innovációt és biztosítani az átláthatóságot,” mondta Cohen.

„Hosszú távon a pénzügyi innováció és átláthatóság egymást kölcsönösen erősítik,” tette hozzá. Ezzel a virtuális pénz iparágának mindegy egyes szereplőjének egyet kellene értenie. Tulajdonképpen pont azok, akik a digitális pénzek világába invesztáltak gondolják úgy, hogy csak hatékony szabályozás teheti valójában sereghajtóvá ezt az iparágat, illetve globális kereskedelemi szinten is valóban elfogadottá.”

Szerző: Joe Mont

Forrás: Compliance Week