Hol legális a Bitcoin?

2014-04-02

Bár a bitcoin a legtöbb országban nem számít törvényellenesnek, de a használata sem teljesen szabályoktól mentes.

 bitlegal terkep

A fenti térkép az országok aktuális Bitcoin-politikáját ismerteti (a múlt heti adatok alapján.) A legtöbb ország kék, vagy szürke színű, amit azt jelenti, hogy ott jelenleg engedélyezett a kriptopénz használata. A Bitcoin és a hozzá hasonló digitális valuták olyan decentralizált fizetőeszközök, amelyek egyetlen hivatalos szerv fennhatósága alá sem tartoznak. A kormányok általában nem támogatják ezeket, és legtöbbjük egy velük kapcsolatos szabályozás kidolgozásán dolgozik.

Az anonim digitális pénztárcák gyakorlatilag a teljes névtelenséget biztosítják a felhasználóknak. A bitcoin banknélküli hálózata jóformán azt is lenyomozhatatlanná teszi, hogy mire költjük pénzünket. Amennyiben a bitcoin használata széles körben elterjedne egy országban, úgy az ottani központi bank minden bizonnyal elvesztené a pénz-ellátmány és az infláció feletti monopol helyzetét.

Ennélfogva számos állam tekint aggodalommal a bitcoinra. Ugyanakkor, ez idáig csak kettő minősítette törvényellenesnek: Izland és Vietnám. Izland ellehetetleníti a bitcoin vásárlását, mert központi bankja megszabja, hogy lakosai milyen módon utalhatnak valutát külföldre. A vietnámi kormány pedig a bitcoin és más digitális fizetőeszközök kereskedését törvényellenesnek minősítette.

Több ország bitcoin-ellenes álláspontot képvisel, igaz az illegalitást alátámasztó konkrét törvényi intézkedést még nem hozott. Kína megtiltotta a bankoknak a bitcoin tranzakciókat, így mondhatni kikapcsolta a vérkeringésből az ott működő, jüan-bitcoin alapú tőzsdéket. Az orosz legfőbb államügyész úgy nyilatkozott, hogy országukban törvényellenes a bitcoin, de ezt a bejelentést később korrigálta a központi bank, azzal, hogy az államügyész nyilatkozata elhamarkodott volt.

Számos ország (a térképen a szürke színnel jelöltek) központi bankja adott ki figyelmeztetést a kriptopénz ingatag értékével kapcsolatban, és az itteni kormányok a lehetséges szabályozás kidolgozásán gondolkodnak. Vannak országok, például Finnország és Szingapúr, ahol a hangsúly inkább az adókivetés mikéntjén van.

És ami az Amerikai Egyesült Államokat illeti? Egy ideig „szabad kezet” hagyott a szövetségi kormány, hogy aztán a napokban bejelentse: az amerikai adóhatóság kidolgozta a kriptopénz komplex adózási rendszerét.

A bitcoin szabályozásának nyomon követése herkulesi munka, de a BitLegal nevű vállalkozás megpróbálja naprakész információkkal ellátni az egész világot. A weblapot hárman tartják karban: egy fejlesztő, egy szabadúszó újságíró, és egy szilikon völgyi jogász. Webfigyelő szoftvereik mellett önkéntesek jogászok is segítik munkájukat.

Szerző: Jose Pagliery

Forrás: CNNMoney