A Bitcoin terjedésének szakaszai

2012-01-18

Szerző: Majamalu

A múlt és a jelen:

1.) Az első bitcoinosok (feltehetőleg Satoshi Nakamoto és néhány ismerőse) nekilát a bányászatnak.

2.) A Bitcoin felkelti egyes technikarajongók érdeklődését, akik így szintén rácsatlakoznak a hálózatra. A bányászat nehézsége ekkor még annyira alacsony, hogy sokan összegyűjtenek akár több száz bitcoint is naponta anélkül, hogy ennek bármi különösebb jelentőséget tulajdonítanának. Időközben számos, dagadtra tömött tárcát tároló merevlemezt dobnak ki vagy formattálnak le. Bitcoinok ezrei vesznek kárba ebben a szakaszban, de legalábbis egyelőre senki nem panaszkodik emiatt.

3.) Az új, digitális P2P-pénz híre először jut el szélesebb közönséghez (libertariánusokhoz, adatvédelmi aktivistákhoz, geekekhez). És bár ekkor még nem egyszerű a váltás a bitcoin és a hagyományos pénzek között, egyesek már kínálnak különböző digitális árucikkeket bitcoinért. Laszlo lebonyolítja az első fizikai áru-vásárlást: sikeresen vesz egy pizzát 10.000 bitcoinért.

4.) Egy játékrajongó meglepetten felfedezi, hogy a videókártyáját is be tudja fogni bitcoin-bányászatra; a felfedezését természetesen megosztja a barátaival is, így beindul a bányászat gyors átállása a CPU-król a jóval hatékonyabb GPU-kra.

5.) Felbukkannak az első specializált bányászok. Egyre többen bíznak egyre jobban a rendszerben, és kezdenek kifejezetten bitcoin-bányászatra tervezett gépeket összeállítani és beüzemelni.

6.) Egyre több a bányász és egyre magasabb a nehézség, így rövidesen megalakulnak az első bányásztársulások is, amelyek a közösbe adott számítókapacitás arányában osztják el az együttes erővel sikeresen legenerált blokkokért járó jutalmat a világ minden pontjáról verbuvált tagjaik között.

7.) Sok korai bányász veszíti el a bitcoinjait véletlenül, felkészületlenségből vagy tájékozatlanságból – míg a szerencsésebbek újra rátalálnak rég elfeledettnek hitt, több ezer bitcoint tartalmazó (és immár több ezer dollárt érő) tárcáikra.

8.) Már mindenféle árut és szolgáltatást is vehet az ember bitcoinért, a hagyományos pénzekből és -re való váltás folyamatát pedig már specializált váltók egyszerűsítik le néhány kattintásra.

9.) Ahogy emelkedik az árfolyam, úgy kezdik eladni az addig összegyűjtött vagyonukat egyes korábbi bányászok, hozzájárulva így a piac további bővítéséhez.

10.) Egyre több a váltó, és egyre többen is lépnek be a piacra eleve azzal a szándékkal, hogy kihasználják az árfolyamingadozásokat. Ezeket sokan spekulánsokként írják le a fórumokon, míg mások amellett érvelnek, hogy épp ilyenekre van szüksége a rendszernek, mivel ők hathatósan hozzájárulhatnak a jelentősebb árfolyamingadozások mérsékléséhez és visszafogásához.

11.) A Bitcoin szoftverén végzett fejlesztések és a kifejezetten a kereskedőkre szabott online szolgáltatások egyre több nem-technikai irányultságú felhasználót is vonzanak már – míg azok, akik nagyon is tisztában vannak ennek az új digitális pénznek a jelentőségével és kilátásaival, egyre kevésbé hajlandóak megválni a bitcoinjaiktól. Őket egyesek felhalmozónak minősítik, mások takarékoskodónak vagy befektetőnek, megint mások pedig látnokoknak.

12.) A mainstream média is egyre jobban felfigyel a Bitcoinra, egyre többet ír és beszél róla. És bár sok esetben nem járnak utána kellő alapossággal a dolgoknak, szenzációhajhász vagy botránykeltő megnyilvánulásokat tesznek, összességében mégis hozzájárulnak a Bitcoin további népszerűsítéséhez: a rendszer minden egyes említésével csak tovább nő a felhasználók száma.

13.) Semmi sem jó; jelentős árfolyamnövekedés esetén mindenki a Bitcoin halálával riogat, mondván, hogy így senki nem akarja majd elkölteni a bitcoinjait – és jelentős árfolyamesés esetén is mindenki a bitcoin halálával riogat, mondván, hogy így senki nem akarja majd megtartani a bitcoinjait. Egyesek pedig már nem csak riogatnak, hanem kifejezetten halottnak is minősítik a bitcoint – egyesek akár már a harmadik-negyedik alkalommal is egyazon éven belül.

14.) Egyre több kereskedő is felfigyel a Bitcoin előnyeire (versenyelőny, potenciális új ügyfelek, költségek lefaragása, visszatérítésmentesség) és elkezdi elfogadni az új digitális pénzt, bár a legtöbben még így is dollárban vagy a helyi pénznemükben írják ki az áraikat.

A jövő:

15.) Egyre több a már eleve csak bitcoint elfogadó szolgáltatás. Egyes piaci szegmensekben, így például az online (szerencse)játékok, bevásárló és virtuális árucikkeket forgalmazó oldalak, online szolgáltatások, névtelen szerverhosting és az ügyfelek adatait nem tároló netszolgáltatás terén a Bitcoin egyszerűen verhetetlennek bizonyul.

16.) A globális recesszió további, megállíthatatlan mélyülése közepette egy vezető befektetési alap potenciális értékmegmentőként azonosítja a Bitcoint; ennek nyomán az árfolyam éles emelkedésbe kezd.

17.) Újabb neves politikus gyanúsítja meg illegális ügyletekkel a Bitcoin-felhasználókat, az állami hírügynökségek pedig hűségesen visszhangozzák a szavait. Újra feltámad az állami beavatkozástól való félelem, aminek következtében az árfolyam újra zuhanni kezd.

18.) Ekkorra azonban már elég népes a Bitcoin táborának kemény magja ahhoz, hogy ennek ellenére is megőrizze a rendszer gazdaságának épségét és lendületét.

19.) A globális gazdsági válság túlságosan is lefoglalja a politikusokat ahhoz, hogy a Bitcoin jelentőségének megértésével vesződjenek. Az államok csak úgy élhetik túl a nagy válságot, ha megkarcsúsítják magukat és feladják a befolyásuk egy részét. Már senki sem beszél a pedig elvileg még mindig hatályban lévő “kalózellenes” törvényekről, és senki nem próbál a törvény erejével fellépni a Bitcoin ellen.

20.) Megjelenik az első specializált, bitcoin-alapú nemzetközi pénzátutaló rendszer.

21.) Bizalmas jelentés jár kézről kézre bankárok és magas rangú kormányzati tisztségviselők között, amely azt részletezi, hogy miért is megállíthatatlan, elpusztíthatatlan és ellenőrizhetetlen a Bitcoin. Pénzügyi tanácsadók javasolják a bitcoinba való befektetést a régi elitnek éppúgy, ahogy a hétköznapi embereknek is az értékeik védelme érdekében. A bitcoin árfolyama egy hét alatt megháromszorozódik, ahogy rohamosan nő iránta az érdeklődés világszerte.

22.) Immár kereskedők milliói fogadnak el bitcoinos fizetést. Az új digitális pénz előnyeire való tekintettel sokan adnak jelentős kedvezményeket is mindazoknak, akik bitcoinnal fizetnek.

23.) Libertariánus körökben egyre komolyabban fontolgatják a Bitcoin egy szabad (kormányzati befolyástól mentes) város hivatalos pénzévé nyilvánításának ötletét.

(folyt. köv.)

Forrás: elbitcoin.org (angol Google-Translate alapján)

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.