5$-ról 100$-ra: újabb nyugvópont?

2013-08-04

Szerző: Vitalik Buterin

Vitathatatlan korrekciós fázison ment keresztül a bitcoin gazdasága az elmúlt három hónap során. Visszaesett a fontosabb bitcoin-elfogadási bejelentések száma, a BitPay, a Coinbase és társaik szép csendben felhagytak a heti tranzakció-feldolgozási statisztikáik, valamint az újonnan regisztrált ügyfeleik számának közzétételével, és jelentősen lanyhult a média érdeklődése is a jó és rossz hírek áprilisi első nagy rohama után. Az árfolyam egyik padlón szüremlett átt a másik után, összetörve a “nyár végére 500$ fölött”-reményeket. Lassan lenyugodott a Google Trends és a használati statisztikák is, a menet közben felmerülő jogi komplikációk nyomán pedig a bitcoin-vásárlás is nehézkesebbé vált, bár természetesen a váltók továbbra is igyekeznek a lehető leggördülékenyebbé tenni a folyamatot; ennek ellenére azonban jelenleg mégis a személyes vásárlás örvend egyre nagyobb népszerűségnek. Most azonban, három hónappal a 266$-os csúcsot követő összezuhanás után érdemes hátralépni egy kicsit, és tiszta fejjel venni szemügyre a dolgokat – a jelent éppúgy, mint a jövőbeli kilátásokat.
Nézzük elsőként az árfolyamot. A június eleji események nyomán meglehetősen szkeptikussá vált a közhangulat, ahogy megtört a lufi legerőteljesebben felfelé mutató trendvonala is. Napokon belül vissza is esett az árfolyam 100$-ra, majd július elején még ennek is alaposan aláment, mivel nem volt elég kereslet a fenntartásához. Eztán jött azonban a meglepetés. Nem csak hogy új lendületet vett és újra felállt az árfolyam, de meg is tudta tartani azt, gyakorlatilag teljes egészében semlegesítve az addigi veszteségeket. A jelenlegi árszint lényegében teljesen azonos a június közepivel. Mi több, az erősödés még ahhoz is elég erősnek bizonyult, hogy szép csendben megtörje az árfolyammozgásokat a júniusi, 130$-ról indult összezuhanás óta uraló, lefelé mutató trendvonalat. Ami pedig így egyre inkább azt látszik valószínűsíteni, hogy az árfolyam ismét hosszú távra stabilizálja magát, ezúttal 100$-on – hasonlóan a 2012. elején kialakult stabil 5$-os szinthez.

Mi több, egy Reddites felhívta a figyelmet még egy érdekes, 2011-es és 2013-as árfolyam-adatokat összehasonlító grafikonra is. Ezen azt láthatjuk, hogy az idei leeresztés üteme szorosan követte a 2011-es lufit követő krach mintáját egészen július 10-ig; onnantól azonban már váratlan és döntő erősödésbe váltott át.
Itt a blockchain.info négy különböző grafikonját láthatjuk: a felhasznált egyedi címek számát, a becsült USD-tranzakció-volument, a napi tranzakciók számát és a tranzakciók számát a népszerű címek nélkül (a gyakorlatban ez bizonyos bányásztársulások és szerencsejáték-oldalak címeire vonatkozik). Ezek mindegyike alátámasztja egyrészt a visszaesés megtörését, másrészt pedig részben még az újbóli erősödést is, bár a napi tranzakciók száma esetén még korai lenne állást foglalni; e téren bizonyulhatnak az elmúlt két hét eredményei még puszta statisztikai véletlennek is. Mindent egybevetve azonban, összességében mégis határozottan pozitívnak tűnik a kép.
Pesszimizmusra talán csak ez az grafikon, a Google Trends-é adhat okot, tekintve, hogy a Bitcoinra irányuló keresések száma továbbra is folyamatosan csökken, és a lufit követő négy, legalacsonyabb keresési eredményeket hozó nap is mind az elmúlt négy hétre esett. Tudjuk azonban az eddigi tapasztalatokból, hogy a Google Trends-et csak jelentős óvatossággal használhatjuk az általános érdeklődés indikátoraként. Van egy olyan elmélet is, mely szerint a Google Trends volumene nem is annyira a maga a Bitcoin iránti érdeklődést mutatja, hanem sokkal inkább csak annak a deriváltja. Más szóval, a Bitcoinban már kellőképpen elmerült felhasználók nyilván nem is fognak a Google-n rákeresni, hanem egyenesen a kedvenc projektjeiket vagy közösségeiket veszik célba, így például a Redditet, a BitcoinTalkot, vagy épp a hozzánk hasonló híroldalakat. A Google-en keresőket így tehát leginkább csak potenciális új felhasználóknak tekinthetjük. Ebből következően a Google Trends-volumen visszaesése sem azt jelenti, hogy a Bitcoin közössége a felére csökkent volna, hanem egyszerűen azt, hogy most csak fele olyan gyorsan gyarapodik. A Google Trends volumene eddig is mindig csak jelentős lemaradással követte az eseményeket. A 2011-es lufit követően például az árfolyam már jó egy hónapja padlót fogott, mire a Google Trends-volumen is elérte a saját mélypontját – ami pedig szintén megerősíteni látszik valamelyest ezt a hipotézist.

És hogy mit is jelent mindez a Bitcoin jövőjére nézve? A rendszer gazdaságának nagyfokú rugalmasságát mindenképp jól mutatja. Bár még mindig nem vonultak el teljesen a fejünk fölül az áprilisi krach fellegei, a Bitcoin gazdasága továbbra is szépen gyarapodik, mi pedig, mint közösség, természetesen továbbra is támogatjuk. Ha lesz is egy újabb lufi valamikor, addig még vélhetőleg van egy kis időnk. Elképzelhető, hogy csak jövőre integrálja magát a közösségbe a bitcoinos vállalkozók egy új nemzedéke a maguk újabb termékeivel és szolgáltatásaival, és csak hosszabb idő múltán támad fel újra a közérdeklődés hulláma. Egy, a 2011 január elsejeihez hasonló lufira esetleg sor kerülhet még, bár nem kifejezetten valószínű, hogy ilyen takarosan ismételné magát a történelem. Egyelőre tehát más teendőnk nem nagyon van, mint tovább használni a bitcoint, tovább fejleszteni újabbnál újabb és jobbnál jobb projekteket és szolgáltatásokat, és élvezni az élményt.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.