Egyre fontosabbá válnak a bitcoin-keverők

2013-06-13

Szerző: Jon Matonis

Egyre jobban eszkalálódik a kiberpénzes fegyverkezési verseny, túlterjedve immár a váltóknál való személyazonosság-ellenőrzésen is – ami pedig egyben arra is mutat, hogy a bitcoin-keverőszolgáltatásoknál nyílhat meg a pénzügyi magánszféráért folytatott harc legújabb frontja.

Ha ugyanis a váltószabályozás olyan hatékonnyá válik, hogy a váltók már kötelezhetőek lesznek konkrét bitcoin-címek és konkrét ügyfelek összekapcsolására, úgy a keverőszolgáltatókon kívül más választásuk már valóban nem marad a felhasználóknak, amennyiben szeretnék továbbra is megőrizni a tranzakcióik titkosságát. Nevezhetjük ezt a nem kívánt következmények törvényének is a bitcoin-váltók túlszabályozása terén.

Az egyre kiélezettebb politikai viták középpontjában álló névtelenítő szolgáltatóknak alapvetően két változata ismeretes: a hagyományos, központosított keverők és az újabb, már a Bitcoin protokolljának módosítását is igénylő decentralizált keverők.

A hagyományos keverők igen könnyen válhatnak politikai áldozatokká, és a szabályozói státuszuk is megkérdőjelezhető. A bitcoin-keverőszolgáltatások üzemeltetése szempontjából jogilag is megbízhatónak minősülő térségek azonban éppen ezért egyre fontosabbá is válhatnak, mivel a bitcoin-keverés védelme is értelmezhető ugyanúgy, mint a szólásszabadságé. Izland például egyenesen a bitcoin-keverés legfőbb erődjévé léphet elő.

A bitcoin-keverők – a beküldött bitcoinok után az eredeti bemeneti címmel össze nem függő új bitcoinokat visszaküldő szolgáltatók – eleddig nem feltétlenül tűntek fel a legjobb színben. Ezek a bitcoin-mosodának is nevezett szolgáltatók egy névleges díj ellenében új, az eredetiekkel össze nem függő bitcoinokat adnak az embernek a hozzá kapcsoltak helyett. Mivel ezek az oldalak soha, semmilyen formában még csak hozzá sem nyúlnak hagyományos pénzekhez (így például dollárhoz vagy euróhoz), ezért nem is számítanak váltóknak. Viszont meg kell bízni az üzemeltetőjükben – hogy valóban nem vezet archív-naplókat, vagy ha mégis generálódnak ilyenek, akkor törli azokat, és hogy nem is fog egy szép napon egyszerűen lelépni a pénzzel.

Jelenleg a Blockchain.info keverőszolgáltatása bonyolítja le a legnagyobb forgalmat. Ez egyszerre legfeljebb 250 bitcoinos tranzakciókat kezel és 0,5%-os tranzakciós díjat számít fel. A tranzakciónaplókat 8 órán belül törlik, az ügyfelek pedig egy külön erre a célra tervezett elemző-eszközzel ellenőrizhetik, hogy valóban rendesen meg lettek-e keverve a bitcoinjaik. De ott van még például a BitLaundry és a Mike Gogulski-féle The Bitcoin Laundry is.

A decentralizált keverők frontján tett előrelépésekről Olivier Coutu beszélt a San Jose-i Bitcoin Conference-en megtartott, alapvetően elméleti jellegű előadásában. Bár a keverés decentralizálásával valóban feleslegessé válhatnának a bizalmas közvetítők, ehhez azonban az kell, hogy a Bitcoin főfejlesztői elfogadják e funkció nélkülözhetetlenségének tényét, vagy pedig hogy egy teljesen új bitcoin-klienset hozzanak létre. És mindkét esetben szükség lenne a bányászközösség többségének támogatására is.

A Zerocoin a John Hopkins Egyetem válasza a bizalmas közvetítő kiiktatását firtató kérdésre. A szoftver már elkészült, és hamarosan meg is nyitják – közzéteszik – a forráskódját. Ennek a működéséhez is szükséges azonban a Bitcoin protokolljának megfelelő módosítása és a bányászok többségének támogatása. Mivel azonban a jelenlegi politikai légkör inkább a teljes bevallás felé hajlik – legalábbis a váltók szintjén mindenképp -, ezért nem valószínű, hogy a Bitcoin főfejlesztői kiemelt kérdésként kezelnék a bitcoin-magánszféra ügyét. Sajnos a nyílt forráskódú projektek sem mentesek a politikai befolyástól.

Matthew Green, a John Hopkins Egyetem kriptográfus-professzorának elmondása szerint a Zerocoin kutatói jelenleg egy olyan, önkéntesen választható szabályozás-megfelelési opción dolgoznak, amely valamelyest mérsékelné ugyan, de alapvetően még mindig megőrizné az ember tranzakcióinak titkosságát. Ilyen lehetőség lenne például a névtelen tranzakciókban résztvevő összeghatárok limitálása. Ez az alternatív megközelítés a Bitcoin kliensszoftver támogatása nélkül is alkalmazható lenne. Bitcoin-protokollos integráció híján azonban a Zerocoin használatához még mindig szükség lenne harmadik felekre, mint névtelenítő zsetonokat kibocsátó szolgáltatókra, és akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad, jelesül a bizalom problematikájánál, hasonlóan a centralizált váltók esetéhez.

További alternatívát jelenthet a tisztán személytől-személyig-alapú LocalBitcoins.com megoldása, melynek segítségével meghatározott helyeken, így például kávézókban, élő találkozók alkalmával cserélhetik ki az emberek egymás között a bitcoinjaikat. Ez a módszer ráadásul rendelkezik még a hihető tagadhatóság előnyével is, mivel a csere pillanatától fogva már sehogyan nem bizonyítható, hogy kihez tartoznak a bitcoinok. A LocalBitcoins váltási ajánlatait illetően azonban Carol Van Cleef, a Patton Boggs banki gyakorlati és pénzmosás-ellenes tanácsadó partnere mindenkit arra figyelmeztetett, hogy ha nem áll szándékában pénzügyi szolgáltatóként regisztrálnia magát, akkor jobban teszi, ha a lehető leggyorsabban leveszi a nevét a listáról.

Vitalik Buterin a Bitcoin Magazine-től amellett érvel, hogy a szabályozás egyáltalán nem veszélyezteti a bitcoint, sem annak a lényegét, mivel a protokoll alapelvei, így például a felhasználók által meghatározható mértékű névtelenség és tranzakció-titkosság bármilyen szabályozás mellett is töretlenül megőrizhető, épp a keverőszolgáltatásoknak köszönhetően. Ez pedig azért is kulcsfontosságú tényező, mivel előbb-utóbb a felügyeleti illetékesek is kénytelenek lesznek megbarátkozni a gondolattal, hogy van egy határa annak, hogy meddig lehet szabályozni a dolgokat – és hogy ami azon kívül esik, afölött már nincs hatalmuk.

Mi több, a törvényhozók és kormányzati tisztviselők minden újabb szabályozási kísérlettel csak még egyre újabb ösztönzést adnak a Bitcoin még felszabadítóbbá és még decentralizáltabb szerkezetűvé alakítására. Ne feledjük: a BitTorrent páratlan technológiájának kifejlesztését is épp az alkalmi fájlcserélőkkel szemben indított kíméletlen hadjárat ösztönözte.

Lehet persze még mismásolni egy darabig, de előbb vagy utóbb mindenki – a Bitcoin főfejlesztői, bányászok, lobbisták és ipari szereplők egyaránt – kénytelen lesz színt vallani és határozottan állást foglalni arra vonatkozóan, hogy a barikád melyik oldalán is állnak valójában a bitcoin-magánszféra kérdésében.

Twitteren itt követheted a szerzőt.

Forrás: Forbes.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.