Rövidhírek – 2012. jan. 4-5.

2012-01-05

A bitcoin árfolyama meghaladta a 6$-t

Szerző: GoWest

Egy rendkívül intenzív ingadozásokkal kísért kereskedési időszakot követően a bitcoin árfolyama előbb elérte, majd meghaladta a 6$-t, 200%-ot emelkedve ezzel a november 17-ei 2$-os mélyponthoz képest, és nem kevesebb, mint 27%-ot emelkedve csak 2012 első négy napja alatt. Az MtGox USD-piacának 24 órás volumene a 151.000 BTC-t is meghaladta, ami igen forgalmas napot jelent a japán váltón.

6$-os árfolyamra utoljára szeptember 21-én volt példa, néhány héttel a Bitcoinica megnyitását és az általa kínált bitcoin-shortolási lehetőség beizzítását követően. Ezt illetően megjegyzésre érdemes az a tény, hogy ha a bitcoin átlépi a 8$-os határt is, úgy az elméletileg ellehetetlenítheti a korábbi short pozíciókat, mivel egy időben ezen árszint fölött már nem kínáltak lehetőséget shortolásra.

És hogy mi lehet az oka ennek a hirtelen támadt piaci optimizmusnak? Sokminden a közelmúltbeli pozitív médiahullámtól, az egyre újabb szoftverek, alkalmazások és szolgáltatások soráig. Bármi is álljon a háttérben, az mindenképp világos, hogy újra akkora az érdeklődés a Bitcoin iránt, amekkorára legutóbb csak tavaly májusban volt példa.

ThePiachu kommentje: Nagyon újabb lufi-gyanús nekem ez a helyzet. Kissé túlságosan is meredeken emelkednek az árak…

Forrás: Bitcoin Trader

———

VÉGRE megtört a Bitcointalk fórumainak negatív trendje!

Szerző: GoWest

Az első nagy lufi júniusi kipukkanását követően folyamatosan csökkenő tendenciát mutattak a Bitcointalk fórumainak havi statisztikái is, új témák, hozzászólások, tagok, valamint egyidejűleg online felhasználók tekintetében egyaránt… egészen mostanáig!

Tegnap 530 egyidejűleg online felhasználót jegyzett a fórum, ami új csúcsot jelent október 17-e óta. Ennek eredményeképp idén januárban végre megtört a fórum statisztikáinak hét hónapos folyamatos esése. És bár tudvalevő, hogy ezek a fórummutatók mindig késésben vannak a Bitcoin világának tényleges, valós idejű alakulásához képest, azt így is jól jelzik és megerősítik, hogy a Bitcoin valóban kilábalt a kátyúból, és újra felfelé tart.

GoWest kommentje: Úgy hiszem, az árfolyam emelkedését az idei évre várható – bejelentett – Bitcoinos innovációk sokaságának tudhatjuk be.

Toni kommentje: Valamelyest egyetértek, GoWest – mindig is értékeltük a jövőt, ha előre láthattuk.

Másfelől azonban megjegyezném azt is, hogy az EU-ban tapasztalható pénzügyi turbulencia, a közelmúltbeli fehérorosz netkorlátozó intézkedések, valamint a hagyományos pénzügyi rendszerrel kapcsolatos, meglehetősen realisztikusnak tűnő félelmek és aggályok nyomán az sem elképzelhetetlen, hogy valóban egyre többen féltik eléggé a pénzüket ahhoz, hogy megpróbálják menteni azt – és lehetőleg valami olyan módon, ami nem követhető túl könnyen a kormányaik számára, vagy nem fedezhető fel azonnal határátlépéskor.

Rámutattak erre a Bitcointalk fórumain is, amikor megjegyezték, hogy az “On Balance Volume” mutatók az egekbe törnek – vagyis hogy rengeteg friss pénz áramlik a rendszerbe.

Tény, hogy jómagam is igencsak beleásnám magam a bitcoinba, ha Fehérorosz-, Görög- vagy Lettországban (stb.) élnék.

Forrás: Bitcoin Trader

———

Az optimizmus csúcsa: eladósorba került a Buttcoin.org

Szerző: GoWest

Kevés biztosabb jele lehet annak, hogy valóban fordult a kocka a Bitcoinnal, mint az, ha már annak a legnagyobb ócsárlói is bedobják a törülközőt. Most pedig pontosan ez történt: meghirdették eladásra a rendszer egyik legfőbb besározóját, a Buttcoin.orgot (szó szerint fordítva: segg-érme).

Az oldal az eddigiek során olyan főcímeket közölt, mint például: “Egy igazán kib***ott jó komment arról, hogy miért is van bukásra ítélve a Bitcoin”, “A Bitcoinnak befellegzett”, vagy épp “Az Ars Technica olvasói kiderítették, hogy a Buttcoin a FED bábja”. Hosszú időn át volt tehát az oldal a rendszer leghírhedtebb kritikusa, azonban a jelek szerint a tulajdonosa egyre sötétebben látja a Bitcoin-besárazó üzlet jövőjét, és igyekszik gyorsan kimenteni belőle pár dollárt (fúúúj), még mielőtt az teljesen értéktelenné válna.

Ennek kapcsán pedig érdemes lehet még egy pillantásra a Something Awful (= valami borzasztó) Bitcoinos fórumának december 12-ei lezárását fémjelző szösszenet is:

Ideje nyugalmazni ezt a témát. Mindent poénrögöt kibányásztunk már a Bitcoin gyomrából, és mostanra semmi nem maradt puszta sárgöröngyökön túl. Szívesen megvártam volna ennek a témának a bezárásával az árfolyam 1$ alá esését, de úgy tűnik, a bányászok bármire hajlandóak annak érdekében, hogy mozgásban tartsák a pénzvonatot.

Olvashatsz a Bitcoin felemelkedéséről és bukásáról, elolvashatod az eredeti GBS-szálat, ahol minden kezdődött, átfuthatod a legemlékezetesebb pillanatokat a Buttcoinon és mulathatsz Bill Cosby fórumlátogatásán.

Jó éjt, édes hercegem.

Kétségkívül lesznek még persze bőven marakodások a trollokkal, de mindent egybevetve határozottan úgy tűnik, hogy legalábbis a belátható jövőre kifogytak a munícióból.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.