Új fellenedülés

2011-12-20

Szerző: Trace Mayer

Kevés befektetési eszköz élt meg akkora árfolyamingadozásokat, mint amin a bitcoin ment keresztül az elmúlt egy év folyamán: 0,05$-ról 30$ fölé szárnyalt, újra visszazuhant 2$-ra, majd egy korrekciós-konszolidációs időszakot követően újabb emelkedésnek indult, az elmúlt 10 nap során (19-étől számolva) nem kevesebb, mint 35%-kal.

A bitcoin spektruma

2011 júniusában még arról írtam, hogy feltehetőleg lemaradtam az év üzletéről, amellyel 8 hónap alatt 550.000$-t csinálhattam volna mindössze 5.000$-ból. 550.000$-om lehetett volna egy teljesen névtelen számlán, mindenféle papír vagy könyvelési nyom nélkül, és a kiinduló 5.000$-os befektetést is elintézhettem volna készpénzben.

Sokan mondják, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de én ebben annyira nem vagyok biztos, mivel még így is rengeteg adatot kell összegyűjteni, elemezni, átrágni, felfogni és megérteni ahhoz, hogy valóban teljes képet kaphassunk a történésekről. Azelőtt egyáltalán semmilyen adat nem állt rendelkezésünkre annak előrejelzésére, hogy vajon pontosan meddig fog tartani az egyébként borítékolhatóan fenntarthatatlan áremelkedés. Most azonban már valamivel megalapozottabban próbálhatjuk felvázolni a várható jövőt.

Ehhez persze előbb ki kell szűrnünk a piacok napi zaját, hogy magára a tényleges jelre összpontosíthassunk. Erre az egyszerű 200 napos mozgó átlag (200dma) az egyik legkedveltebb eszközöm. Majdnem hét hónapnyi adat már elég hosszú időtartamot fed le ahhoz, hogy a segítségével kiszűrhessük a napi zajt – így például az MF-Global- és a MyBitcoin-botrányokat, de még elég rövid is ahhoz, hogy megragadja a hosszútávú világi piacok általános trendjét, legyen az bár optimista vagy pesszimista. A relatív árat tehát a jelenlegi ár 200 napos mozgó átlaggal való elosztásával számítom ki.

A bitcoin esetében tehát elkönyvelhettünk egyrészt egy óriási értéknövekedést és egy közel ugyanakkora krachot. Az adatok elemzésével megállapíthatjuk, hogy a relatív ár alsó határa 0,35x körül jár (olcsó), míg a felső megközelítőleg 12x-nél (drága).

A bitcoin értékes és hasznos

Amellett, hogy a bitcoin decentralizált, P2P és digitális, egyben a leghatékonyabb és legbiztonságosabb pénzforma is, amivel valaha is találkoztam. Még ha nincs is akkora tömege és belső értéke, mint az aranynak, attól még mindig harmonizál a regressziós elmélettel. A szervezett kriptográfiai hash létrehozása energiát igényelt, amit pedig éppúgy megbecsültek a piacon, mint ahogyan az aranyból készült ékszereket is megbecsülték már azelőtt, hogy elkezdték volna tényleges pénzként is használni azt (aminek nyomán így még tovább is nőhetett az értéke).

Egy példa: egy blogban olvastam a Mac-es Total Finder alkalmazásról, ami több fül megnyitására ad lehetőséget a Mac Finderben, nagyban megkönnyítve így a fájlok és könyvtárak felkutatását és rendezését. Olyan funkció ez, amely már alapállásban a Mac OS része kellene legyen, de mivel nem volt az, így egy kreatív vállalkozó le is csapott erre a piaci igényre, amint felismerte, és ki is elégítette.

Természetesen magam is azonnal felismertem ennek az alkalmazásnak a hasznosságát, és eldöntöttem, hogy én is megveszem. Az Apple boltjában 18$ ellenében kínálták. Aztán rákerestem a Google-en arra, hogy “Total Finder bitcoin”, és megtaláltam a szerző Total Finder bitcoinért című cikkét. Ahogy arra számítottam is, bitcoinos vásárlás esetén 50% kedvezménnyel kínálta a portékáját. Hogy miért?

Azért, mert a jelenlegi fizetőrendszerek túl drágák. Az Apple 30%-ot tesz zsebre magának, a hitelkártyakezelők és fizetésfeldolgozók további 1-7%-ot, és adózási okokból bekérik mind a vevő, mind pedig az eladó személyazonosságát – és persze ha úgy gondolják, bármikor, önkényesen be is fagyaszthatják az ember számláját éppúgy, ahogyan a Wikileaks-et is blokád alá helyezték. Mivel azonban a bitcoin az összes ilyen közvetítőt eltakarítja az útból, ezért mindkét fél jobban jár, és lehetségessé válik az 50%-os engedmény.

A Bitcoinnak ez a hatékonysága pedig a rendszer alapját alkotó kriptográfiai protokollnak köszönhető, mivel ezáltal a felhasználók biztonságát a matematika hajlíthatatlan törvényei garantálják, nem pedig a túlságosan is könnyen és profitorientáltan manipulálható emberi törvények.

A nagy szökés (videó)

A bitcoin volumene hatalmasat nőtt

Komolyan meglepett a bitcoin árfolyamának emelkedése. Először is azért, mert a rendszer pénzkészlete jelenleg 42%-os éves inflációval gyarapodik, ami bizony nem kevés. Másodszor azért is, mert az első bitcoinosok kétségkívül óriási bitcoin-mennyiségeken trónolnak mindmáig, és azt hinné az ember, hogy olyan ütemben teszik pénzzé a vagyonukat, amennyit még el tud viselni a piac anélkül, hogy túl mélyre zuhanna az árfolyam. Harmadrészt pedig azért is, mert a Bitcoin gazdasága még mindig gyermekcipőben jár.

Az elmúlt fél év során a szemem előtt nőtt napi mintegy egymillió dollárra az átlagos tranzakciószint a nyilvános Block Explorerben. A váltók forgalma napi mintegy 40.000 BTC-ről 2011. december 19-ére 200.000 köré szökött fel. Tekintve, hogy jelenleg nagyjából nyolcmillió bitcoin van forgalomban összesen, bőven akad játéktér minden olyan első bitcoinosnak, aki szabadulna a tartalékaitól (vagy azok egy részétől).

A bitcoin éppúgy egy illúzió, ahogyan az FRN$, az euró és a jen is. Elég mély a piaca ahhoz, hogy megjelenhessen a mérleged készpénz-rovatában. Mi több, ha megteszed a megfelelő lépéseket, akkor a leghordozhatóbb pénzzé is teheted egyben. Biztonsági és likviditási okokból ezért úgy gondolom, mindenkinek érdemes valamennyi bitcoinnal is gyarapítania a portfolióját, legalább a vagyona 0,1%-át kitevő értékben.

Összegzés

Izgalmas lesz figyelemmel kísérni a várható újabb árfolyamemelkedés további fejleményeit – főleg, hogy a júniusi csúcs óta egy sor valódi, hasznos alkalmazást fejlesztettek már ki a rendszerhez, mobilfizetési megoldásoktól a többszázezres katalógussal dolgozó online üzletekig. Vállalkozók sora kezdte elfogadni fizetőeszközként a bitcoint, rengeteget fejlesztettek a hivatalos kliensen és jelentősen megerősítették a váltók biztonsági rendszereit. A megfelelő adatvédelmi higiéniai lépések megtételével így még egy aranyérménél is biztonságosabbá teheted a kriptográfiai hashedet. Mi több, azóta még többen ismerték meg a bitcoint, annak a mibenlétét és működési elvét, és értették meg azt is, hogy miért érdemes nekik is szert tenniük néhányra.

A jelenlegi 4$-os árból és a 8,5$-os 200 napos mozgó átlagból extrapolálva (12x 200dma) akár 80$-os árfolyamra is számíthatunk a belátható jövőben. Hogy ez csak spekuláció? Igen, valóban az. Hogy fogadnék-e rá, hogy jövő június-július környékére el is érjük ezt a 80$-os árfolyamot? Nos, ennek úgy 5%-ra tenném az esélyét. Azét azonban, hogy legalább egy olyan 7,5$-t elérünk addigra, már 50-70%-ra.

Ha tehát szeretnél bármilyen Run To Gold-terméket venni bitcoin ellenében, csak írj rám, és megegyezhetünk egy jelentős árengedményben. Ha pedig még nem tudod, hogy honnan szerezhetnél bitcoint, úgy ajánlom figyelmedbe a fórumot.

Forrás: RunToGold.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.