11,5 millió dollárért kelt el a SatoshiDice

2013-07-19

Szerző: Emily Spaven

Nem kevesebb, mint 126.315 BTC ellenében kelt el a Bitcoin blokkláncára épülő fogadásos szerencsejáték, a SatoshiDice. Ez az összeg jelen cikk írásakor kb. 11,47 millió dollárt ért.

A SatoshiDice-t (S.DICE), az oldal saját állítása szerint “az univerzum legnépszerűbb bitcoinos, fogadásos játékát” Erik Voorhes indította be és üzemeltette 2012 áprilisától. A vállalat részvényeivel az MPEx román bitcoinos értékpapír-tőzsdén is kereskedtek.

Voorhes július 17-én este jelentette be, hogy eladta a vállalatot. Mint mondta, meglátása szerint ezt a lépést stabil, kívánatos és méltányos fejleményként értékelhetik mindazok, akik az S.DICE-ba [a vállalat részvényeibe] fektették a bizalmukat.”

További érdekessége ennek a fejleménynek az is, hogy ez az első, valóban komolynak és jelentősnek mondható vállalat-felvásárlás a bitcoin ökoszisztémájában – főleg, ha hozzávesszük még azt a szintén nem elhanyagolható tényt is, hogy magát a felvásárlást sem USD-ben vagy bármilyen más hagyományos pénzben, hanem BTC-ben bonyolították le.

A jelzett időpontban az S.DICE-részvények árfolyama 0,00126315 BTC-n (0,12 USD-n) állt, viszont Voorhes azt is jelezte, hogy a részvényesek és a Bitcoin egész közössége érdekében (amelyet mindig is támogatni és erősíteni, fejleszteni kívántak) a SatoshiDice még további 0,00223685 BTC-t (0,2 USD-t) fizet részvényenként a részvényeseinek, összesen 0,0035 BTC-re (0,32 USD-re) húzva így fel a részvényenkénti végösszeget.

Jelezte továbbá azt is, hogy ez így nem kevesebb, mint 277%-os prémiumot jelent az eladási árhoz képest, és durván 175%-os prémiumot az S.DICE éppen aktuális MPEx-es árfolyamához képest, illetve nagyjából megfelel az S.DICE részvényei kezdeti (tőzsdére lépésekori induló) átlagos árfolyamának (bár akkoriban egy BTC még csak 12 USD-t ért, ma pedig már több, mint 90 USD-t).

A részvények árának kifizetésén túl adnak még egy kis pluszt is a felhasználóknak, kárpótlásul a weboldal fejlesztésének finanszírozásához levont BTC-összegért.

A Bitcointalk fórumain vegyes fogadtatásra talált a hír. Egyesek támogatták a lépést – így pl. chriswilmer felhasználó a maga “Hű, ez fantasztikus, gratulálok!” hozzászólásával -, míg mások inkább kritizálták, ahogyan tette azt TraderTimm fórumita is: “Nos, köszönjük, kedves Erik, hogy ismét megmutattad, hogy mindig csak a profitra hajtasz, és hogy a bitcoin is csak annyira érdekelt, hogy kivehesd belőle a pénzedet.”

John Bridge, a BitCapital ügyvezető igazgatója inkább a magas vételáron csodálkozott. Feltételezte, hogy nagy valószínűséggel egy jelentősebb játékvállalat vásárolhatta fel az oldalt – amely esetben valószínűleg szándékukban áll a SatoshiDice modelljén túlra is terjeszkedni, ami pedig a bitcoinnak is igen jót tenne, mivel rengeteg olyan új emberrel ismertetné meg a rendszert, akik még eddig talán nem is hallottak róla, vagy legalábbis nem foglalkoztak vele.

Hangot adott továbbá meglepetésének is arra vonatkozóan, hogy más játékvállalatok még nem álltak be a bitcoin égisze alá – ha másképp nem is, legalább egyszerűen úgy, hogy beemelték volna a bitcoint is az általuk elfogadott fizetési opciók közé. Elvégre a maga visszafordíthatatlan utalásaival és a lényegében nemlétező tranzakciós díjaival a rendszer tökéletesen megfelel az online szerencsejáték-ipar igényeinek.

Darragh Browne, a Blockspin alapítójának elmondása szerint ennek az ügyletnek a további kihatásai leginkább attól függenek majd, hogy a részvényesek inkább kiveszik-e a pénzüket az egészből, vagy visszaforgatják-e azt inkább a bitcoin gazdaságába (így például az ASICMiner vagy más hasonló bitcoinos vállalatok részvényeibe). Mint mondta, már tapasztalható volt egy kis árfolyam-esés de feltevése szerint ez leginkább csak a spekulánsok tevékenységének tulajdonítható. Az MtGox még mindig nem teljesen megoldott pénzfelvételi problémái példának okáért sokkal fajsúlyosabb változót jelentenek a bitcoin árfolyamának alakulásában, mint a SatoshiDice-részvényesek esetleges részvényeladásai.

Zárásként megjegyezte még azt is, hogy – a SatoshiDice-részvényesek várható bevétel-újrabefektetései okán – érdemes lesz figyelnünk a közeljövőben a Bitfunder, a BTCT.co és a Litecoin Global részvényárfolyamait éppúgy, ahogy az alternatív kriptopénzek, így például a Litecoin, a PPCoin, a Namecoin és a Primecoin további fejleményeit is.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.