Többé nem lehet figyelmen kívül hagyni a Bitcoint

2013-02-10

Szerző: BitCoin Fan

2011 végén Calvin Ayre több előrejelzést tett a 2012-es évre vonatkozóan. Listája 14. pontja a következőképpen nézett ki: “Valaki meg fogja találni erre a megoldást, és akkor azonnal nyilvánvalóvá válik majd mindenki számára az összes szerencsejátékellenes, túlszabályozó autoriter kormányról, hogy ezek bizony nem többek közönséges meztelen császároknál. Mivel pedig az ilyen rendszerek természetüknél fogva rejtőzködő jellegűek, ezért eleinte még csak fel sem fog tűnni senkinek, hogy valami már bizony igencsak fejlődik és formálódik a háttérben.” – Calvin Ayre, 2011. December.

Ayre itt a Bitcoinra, az erősen sci-fiszerű digitális pénzre hivatkozott, amit valóban emlegetnek már egynéhány éve a különböző periferiális játék- és technikai híroldalakon. Azóta pedig csak egyre inkább megvalósulni látszik az előbb idézett előrejelzés: nemrégiben az ArsTechnica, a Forbes és a TechCrunch is beszámolt róla, hogy az írországi székhelyű, kizárólagosan bitcoinnal működő SatoshiDICE online szerencsejáték-oldal nem csak hogy félmillió dollárt is meghaladó nyereséget könyvelhetett el a beindulását követő első hat hónap során, de töretlen kétszámjegyű gyarapodást is fel tudott mutatni folyamatosan, hónapról hónapra.

Mi több, a SatoshiDICE-szal olyan egyszerű játszani, hogy még csak fel sem kell keresni a honlapjukat. Akár most helyben, innen is kipróbálhatod, ha van pár bitcoinod; mindössze annyit kell tenned, hogy elküldesz belőlük valamennyit a következő címre:

1dice97ECuByXAvqXpaYzSaQuPVvrtmz6

Ezzel máris megkötöttél egy 50/50 odds-os fogadást, amelynél 1.957x-es kifizetésre számíthatsz, ha nyersz (a ház 1,9%-ot tart meg magának). És az egész – a tranzakció lebonyolítása, a számítás és a kifizetés – másodpercek alatt lezajlik. Gondolj csak bele: innen, erről az oldalról, e cikk olvasása közben is próbára teheted a szerencsédet.

És nem kell napokig várnod arra, hogy ténylegesen megérkezzen az elutalt összeg a házhoz, sem további heteket-hónapokat aztán a nyereményed visszaérkezésére. Még csak regisztrálnod sem kell sehova. Bárhonnan, bármilyen készülékről (PC, mobil, táblagép, stb.) megkötheted a fogadásodat, mindössze egy bitcoin-tárcára lesz szükséged hozzá. A fenti címre klikkelve valós időben követheted nyomon mások beérkező fogadásait is.

De ugyan miért is bízna meg az ember valami hülye nevű, ismeretlen ír weboldalban, amiről jó eséllyel soha még csak nem is hallott? Nos, mindössze azért, mert minden egyes fogadás bizonyíthatóan tisztességesen kerül lebonyolításra. Egy kis egészen alapvető matematika és a Bitcoin elosztott blokklánc-adatbázisának felhasználásával (amely utóbbi felett senkinek nincs hatalma, így senki nem is manipulálhatja) a játékosok könnyen ellenőrizhetik a fogadási tranzakcióikat és minden kétséget kizáróan meggyőződhetnek róla, hogy semmilyen módon nem lett manipulálva az ahhoz kapcsolódó gurítás eredménye. Itt bizony valóban nincs szükség semmiféle külső, a szerencsejátékok tisztességességét ellenőrző szervezetekre.

Bárki, akinek bármi csekélyke köze is van a szerencsejáték-iparhoz, azonnal beláthatja, hogy egy ilyen rendszer bizony igen komoly lehetőségeket biztosít. Kapásból megoldja például az ipar két legnagyobb problémáját:

1.) Helyből leszámol az elhúzódó kifizetésekkel, ki- és bemeneti irányban egyaránt, országhatároktól függetlenül. Sohaviszlát Visa, PayPal és a miriádnyi, a hagyományos, őskövület bankrendszerre épülő klónjaitok.

2.) Objektív matematikára építi a bizalmat. Ezt nem csak az online szerencsejátékok üzemeltetőinek érdemes fontolóra venniük, de még Vegas és Makaó fizikai egységei tulajdonosainak is. Elvégre ha egyaránt választhatnak kétes és bizonyíthatóan tisztességes játéklehetőségek közül, akkor vajon meddig fognak a játékosok megmaradni az előbbiek mellett…?

És erre nem csak az ilyen fura új játékokat kínáló vállalkozók jöttek rá, mint a SatoshiDICE alapítói, hanem például a SealsWithClubs.eu illetékesei is, akik sikeresen csábítanak magukhoz egyre több elhivatott pókerest. Nem is csoda: elvégre itt ha az ember mondjuk este hatkor befizet x összeget és két órán át játszik, majd magához veszi a nyereményeit, akkor az azt jelenti, hogy az említett nyeremény este nyolckor már ténylegesen nála van, a rendelkezésére áll és tetszés szerint felhasználhatja bárhol máshol is. Ez leginkább csak az emailekéhez foghatóan gyors és zökkenőmentes pénzmozgást jelent. Tavaly már a SwitchPoker.com is kitűzte a bitcoin-zászlót és a nagyfokú érdeklődésre való tekintettel beindított kizárólag bitcoinos játékasztalokat is.

“Bizonyíthatóan tisztességes” továbbá a BitZino.com is, amely a maga innovatív algoritmusaival biztosít objektív lehetőséget a játékosainak annak ellenőrzésére, hogy minden egyes Blackjack-leosztás valóban teljesen véletlenszerű és manipulálatlan (emellett kínálnak még – szintén bizonyíthatóan tisztességes – video pókert, craps-et és rulettet, amint arról már a Forbes is beszámolt tavaly).

Mostanra a kaszinó-üzemeltetőknek érdemes tisztában lenniük már azzal is, hogy a bitcoinos kifizetések mindemellett visszafordíthatatlanok és befagyaszthatatlanok is egyben. A játékosok így valóban nyomban megkezdhetik a játékot, amint fizettek (kétségkívül köszönhető a SatoshiDICE sikere is részben épp a valóban azonnali jellegének is). Mi több, a bitcoinos tranzakciók esetében mindössze töredékcentnyi tranzakciós díjakkal kell számolni csupán. Igen, ez azt jelenti, hogy akár 20.000$-nyi bitcoint is elutalhatsz akár a világ másik végébe is, kevesebb, mint egy centért.

A hagyományos bankrendszer keretein belül a szabályozatlan jogi környezetben működő szerencsejátékok “kiemelten kockázatosnak” számítanak, így ezeknél akár 3-15%-os kezelési költségek is felmerülhetnek, a tranzakciók visszafordításának veszélye pedig még hónapokkal a játékos eredeti befizetése után is fennáll, és amennyiben egy tranzakciót valóban visszafordíttatnak, úgy az igen komoly büntetést is von maga után. Köszönhető pedig mindez annak, hogy a hitelkártyák és a banki hálózatok tervezésekor senki még csak nem is gondolhatott az internet világára – és mindmáig sem tudtak igazán alkalmazkodni ahhoz, az eltelt évtizedek alatt sem.

Hagyjuk hát békében elsüllyedni ezt a csupa rozsda, ócskavas hajót. Annál is inkább, hogy a Bitcoint ezzel szemben már eleve az internetre tervezték, így ahhoz képest az összes elődje egyenesen primitívnek hat. Az ily módon drasztikusan felgyorsuló, olcsóbbá és biztonságosabbá váló pénzmozgatási lehetőséggel pedig mindenki jól jár: a kaszinók nyereségesebbé válhatnak, a játékosoknak pedig kevesebb pluszköltséget kell viselniük.

De mi a gond?

De ha ez mind ilyen szép és jó, akkor miért megy csak ilyen nyögvenyelősen az átállás az iparban? Miért hagyják a befutott nagyok, hogy amatőr újoncok csaklizzák el előlük a piaci részesedésüket?

Nos, először is azért, mert a Bitcoin valóban fura egy kissé. Új, különös, és hacsak az ember el nem mélyed olyan ezoterikus témákban, mint “nyilvános kulcsú titkosítás”, “P2P-hálózatok” és “osztrák közgazdaság” (amely utóbbi hívei egyébként erősen megosztottak a Bitcoint illetően és mindmáig késhegyre menő vitákat folytatnak annak a pénz-jellegű használatáról), úgy bizony nem lesz egyszerű rendesen megértenie és felfognia, hogy pontosan hogy is működik ez az egész. Mi több, az összes többi megszokott fizetési opcióval ellentétben a Bitcoinnak egyáltalán semmi köze sincs a hagyományos bankrendszerhez, és még csak nem is épül semmilyen ismert és megszokott, hagyományos pénzre. Ez valóban egy teljesen új fizetési infrastruktúra a saját jogán – ennek minden előnyével és hátrányával.

Szeretnek rámutatni a kritikusok arra is, hogy hétköznapi holmikat sem igen lehet még venni bitcoinnal, és már csak ezért sem érdemes különösebb figyelmet fordítani rá. De ez nem is csoda; elvégre ha már a nagyi is bitcoinnal venné meg magának a napi betevőt, az azt jelentené, hogy már le is zajlott az egész innovációs ciklus. És ha már hétköznapi holmik vásárlásáról beszélünk, akkor jegyezzük meg azt is, hogy bár például a PayPal már jó tíz éve terjed igen lendületesen, még mindig komoly kihívást jelentene találni akár csak egy olyan fizikai boltot is, ahol lehetne azzal fizetni.

A bitcoin azonban tagadhatatlanul tör előre. Novemberben a WordPress.com is belépett az elfogadók táborába, eléggé logikus érveléssel. Mint mondták, “a bitcoinnal egy olyan új digitális gazdasághoz csatlakoztunk, amely senkit nem rekeszt ki, lényegében nyílt forráskódúvá téve a pénzügyi tranzakciókat – ezt a folyamatot pedig teljes mellszélességgel támogatjuk. Büszkék vagyunk rá, hogy a bitcoinos opció révén valóban minden bloggernek segíthetünk a világ minden tájáról.”

Érdeklődnek iránta emellett a kockázati tőkések is; példának okáért a BitPay több, mint 500.000$-t gyűjthetett össze tőlük csak alig néhány héttel ezelőtt. A tavalyi év folyamán három másik amerikai székhelyű bitcoinos vállalat is hatszámjegyű összegeket könyvelhetett el befektetőktől, a francia Paymium pedig sikeresen társult egy engedélyezett pénzügyi szolgáltatóval.

Részben talán e fejleményeknek is köszönhető a bitcoin tavalyi, 100%-ot is meghaladó, valamint az idei újabb 25%-os értéknövekedése. Mi több, már 2011-ben, még a híres-hírhedt nyári árlufi és annak kipukkanása után is több, mint 1.500%-os megtérülést biztosított arra az évre.

Persze egyes biztonsági aggályok azért még így is megalapozottak. Számos hackertámadást és lopást tudhatunk már magunk mögött. Ezek azonban kivétel nélkül egyes konkrét weboldalak biztonsági hiányosságainak voltak betudhatóak (voltak olyanok, amelyeket épp csak összedobtak lelkes amatőrök egy hosszúra nyújtott hétvégén), nem pedig a Bitcoin-protokoll sebezhetőségének. Ez pedig egy igen fontos különbség. Ezek a hackek csak arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan és körültekintően kezeljük a bitcoint, nem pedig arra, hogy teljes egészében kerüljük a használatát. Elvégre autót vezetni is életveszélyes vállalkozás, ha nem kellő óvatossággal és körültekintéssel jár el az ember.

Sokakat aggaszt a bitcoin legalitása is, tekintve, hogy a rendszer viszonylagos névtelenséggel működik, és teljes mértékben fittyet hány a szabályozásokra és a politikai határokra. Azonban a lényegét tekintve ez is csak egy internetes protokoll, és ennek megfelelően is kell viszonyulni hozzá. A Voice-over-IP (VoIP), mint technológia, sem foglalkozik határokkal és szabályokkal – az is csak egy steril platform. Ez azonban még nem gátolta meg a Skype-ot abban, hogy megváltoztassa a világot ezzel a technológiával – miközben mindvégig teljes mértékben megfelelt minden vonatkozó amerikai törvénynek és előírásnak is.

Tény, hogy a bitcoint mindeddig sehol nem tiltották be, így mindenhol legálisnak tekinthető – legalábbis mindaddig, értelemszerűen, amíg nem egyértelmű és szándékos törvénysértésre használja az ember. Aki aggódik, az természetesen mindig megkövetelheti bármilyen, tetszése szerinti feltételek teljesítését az ügyfeleitől, hogy teljesen biztosra mehessen. Ha a bitcoin opcionális névtelensége jelenti a gondot, úgy lehet kérni személyazonosító okmányokat a felhasználóktól ellenőrzés címén, éppúgy, ahogyan ez már jelenleg is – és jó ideje – bevett gyakorlatnak számít sokhelyütt, és természetesen nem csak a bitcoin kapcsán. A bitcoin-használat senkit nem gátol meg semmiféle jogi procedúra teljesítésében; egyszerűen csak nem követeli meg azokat alapállásból. Magának a Bitcoinnak nincsenek felhasználási feltételei; minden ilyesminek a meghatározását a végfelhasználóira és a vele élő üzletekre hagyja.

És bár a legtöbb bitcoinos kaszinó teljes egészében és kizárólagosan is bitcoinos, ez egyáltalán nem egy szükségszerű előfeltétel. Bármely már meglévő és működő, hagyományos kaszinó is felveheti a fizetési opciói közé a bitcoint. Az árfolyamkockázat minimalizálása érdekében az is megoldható, hogy a bitcoinban befizetett összeget rögtön a befizetés – vagy épp a nyereményeket a kifizetés – pillanatában átváltsák euróra, dollárra vagy bármely más, tetszés szerinti pénzre.

Végül, de nem utolsósorban, szintén gyakran elhangzó aggály még az is, hogy de hogyan is juthatnak bitcoinhoz a játékosok egyáltalán? Ez mondjuk valóban nem olyan egyszerű – de attól még nem egy olyan teher, amit az üzemeltetőknek kellene magukra vállalniuk. Ha a felhasználók azt látják, hogy professzionális kaszinók is fogadnak el bitcoint, akkor utána is fognak járni, hogy hogyan is juthatnak hozzá ahhoz. Mi több, az olyan vállalatok, mint például a BitInstant és a Coinbase amúgy is napról napra egyre könnyebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé teszik ezt a folyamatot mindenki számára. A bitcoin előnyeire való tekintettel pedig a kellően rátermett üzemeltetők még különböző bónuszokat is felkínálnak majd a játékosoknak annak érdekében, hogy bitcoinos fizetésre buzdítsák őket.

Filozófia

A technikai kérdéseken túl azonban a Bitcoin kihívást intéz még magának a pénznek a status quo-jához – még filozófiai szinten is, amitől pedig sokan szintén kényelmetlenül érzik magukat. Elvégre mindannyian a hagyományos pénz világában nőttünk fel, azt szoktuk meg, azt ismerjük, az a természetes számunkra: dollár, euró, jen és társaik, amelyeket szeretett és jóindulatú kormányaink kezelnek féltő gonddal és bocsátanak ki mindig épp a megfelelő mennyiségben.

Olyannyira megszoktuk ezt, hogy sokaknak még fel sem tűnt úgy igazából, hogy időközben már ezek a hagyományos pénzeink is digitalizálódtak, és ebből kiindulva végső soron már egy új, teljes egészében digitális pénz sem hathat annyira idegennek. Mi több, valójában az egyetlen valóban lényegi különbség a bitcoin és a digitalizált dollárok között mindössze annyi, hogy az egyik csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre (és amint azt Bernanke uraság is híven tanúsíthatja, ez bizony nem a dollár). Meg esetleg még az is, hogy míg az egyiknek a használatát törvényi úton erőszakolják az emberekre, addig a másik teljes egészében opcionális és bárki szabadon dönthet arról, hogy szeretne-e élni vele vagy sem.

A kaszinóüzemeltetőknek azonban fikarcnyit sem kell foglalkozniuk pénzelméleti kérdésekkel, elvégre az elmélet idővel majd szépen bizonyít a gyakorlatban vagy kudarcot vall. A kaszinóüzemeltetők szemszögéből az egyetlen lényegi kérdés az, hogy működik-e a bitcoin vagy sem, és hogy hasznosnak bizonyulhat-e úgy saját maguk, mint ahogyan a játékosaik számára is.

Márpedig ha az ember sikerrel túlteszi magát ezen a bizonyos “furcsasági faktoron”, úgy igen hamar megtapasztalhatja, hogy a bitcoin bizony valóban működik, és teszi ezt ráadásul igen meggyőzően is. Bárki fizethet vele bárkinek, bármilyen irányba, bárhonnan, bárhová, azonnal, közel zérus költséggel. Bárki integrálhatja is a bitcoint bármilyen rendszerbe, elvégre teljes egészében nyílt forráskódú. Nincsenek sem licensz-korlátozások, sem pedig extra költségek – némi tanulási időtől és valamennyi fejlesztésre fordított munkaórától eltekintve. De már vannak előregyártott, eleve kereskedőknek tervezett, felhasználásra kész rendszerek is.

A szerencsejátékok jövője

Az olyan oldalak, mint a SatoshiDICE, a BitZino és a SealsWithClubs már többszörösen bebizonyították ennek a technológiának a valóságosságát és hatékonyságát, napnál is világosabban szemléltetve, hogy ennél tökéletesebb digitális pókerzsetonról bizony nem is nagyon álmodhat senki, aki nincs fülig beleszerelmesedve a hagyományos monetáris ortodoxiába.

Tekintve, hogy ez az ipar milyen régóta nyögi már a hagyományos fizetési módszerek terheit, kész csoda, hogy még nem terjedt el valóságos futótűzként a berkeiben a bitcoin. Feltehetőleg ezt leginkább a szokás hatalmának tudhatjuk be; minimális, apró újításokkal mindenki hamar megbarátkozik, de az alapvető változásokhoz időre van szükség. Elvégre a hitelkártyáknak is évtizedekre volt szükségük ahhoz, hogy valóban közhasználatúvá váljanak. Magának az internetnek is jó tíz évre volt szüksége ugyanehhez. És persze azok a vállalatok, amelyek az utolsó pillanatig vártak az alkalmazkodással, mindkét esetben le is maradtak a legnagyobb lehetőségekről annak rendje és módja szerint.

A kérdés így tehát már csak az, hogy a játékosok meddig tűrik még el a primitív fizetési technológiákkal dolgozó oldalakat – és hogy mekkora szeletet haraphatnak ki maguknak az innovátorok a piacból, mielőtt az ipar végre rádöbben, hogy mi is folyik már egy ideje épp az orra előtt?

További források:

http://calvinayre.com/2012/04/02/marketing/bitcoin-a-perfect-fit-for-online-gambling/
http://www.forbes.com/sites/jonmatonis/2012/08/31/bitzino-and-the-dawn-of-provably-fair-casino-gaming/
http://arstechnica.com/business/2013/01/bitcoin-based-casino-rakes-in-over-500000-profit-in-six-months/
http://www.forbes.com/sites/jonmatonis/2013/01/22/bitcoin-casinos-release-2012-earnings/

Forrás: CalvinAyre.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.