Áttekintés a BitLottóról

2011-09-09

Bizonyos JoeyJoe nevű felhasználó nemrégiben afelől érdeklődött a BitcoinTalk fórumán, hogy vajon mi oka lehetett bárkinek is arra, hogy csak úgy küldjön neki 40,5 bitcoint – ami akkor éppen megközelítőleg 275$-t ért. Perceken belül meg is kapta választ: egyszerűen azért, mert JoeyJoe nyert a BitLottón.

A BitLotto egészen újszerűen közelíti meg a lottózás témakörét. Egyik talán legforradalmibb tulajdonsága az, hogy hármas könyveléssel dolgozik – mégpedig azért, mert teljes és nyilvános könyvelést vezet minden szelvényvásárlásról és nyereménykifizetésről.

A nyertes szelvényt az USA több államára kiterjedő, heti Mega Millions lottó nyerőszámaiból vezeti le egy olyan algoritmussal, ami megkeresi a Mega Millions nyerőszámaihoz legközelebb eső tranzakcióhashű szelvényt. Ugyanezen algoritmus használatával aztán bárki más is ellenőrizheti, hogy valóban az a szelvény-e a nyertes.

Ebből következően a BitLottónak semmiféle lehetősége nincs az eladott szelvények számának vagy a nyertes szelvény kiválasztási folyamatának manipulálására. A nyereményeket csak és kizárólag a győztes szelvény megvásárlásához kapcsolódó Bitcoin-címre továbbítják (ami szintén ellenőrizhető).

A Bitcoin útján így egészen minimális költséggel lehet működtetni egy lottórendszert; maga a BitLotto is a nyereményekbe forgatja vissza a szelvények vásárlásából származó bevételei 99%-át, és csak 1%-ot tart meg magának rendszerüzemeltetési díjként.

Egyvalamire azonban nagyon kell figyelni: mivel a nyereményeket kizárólag a nyertes szelvény Bitcoin-címére utalják, ezért a szelvényeket is csak és kizárólag helyben futtatott, biztonságba helyezett tárcájú Bitcoin-kliens használata esetén szabad megvásárolni. A legtöbb eTárca működési elvéből következően ugyanis ha ezeken keresztül vásárolna az ember egy szelvényt, úgy az esetleges nyereménye is szinte biztosan valaki másnál kötne ki végül.

És bár JoeyJoe megnyilvánulása nyomán ebben a hónapban épp megtudhattuk, hogy ki volt a nyertes, a korábbi nyertesek szinte mindegyike – egyetlen másik kivétellel – úgy döntött, hogy inkább (viszonylagos) névtelenségben marad. Még a BitLotto üzemeltetői sem tudják, kik a nyertesek. Ha azonban a BitLotto nyereményei elég nagyra híznak, úgy nem kizárt, hogy hálózatelemzés útján az adóhivatalok megpróbálják majd kideríteni a nyertes személyazonosságát, hogy megdézsmálhassák a nyereményét (vagy akár hogy teljes egészében le is foglalhassák azt, amennyiben a helyi törvények esetleg egy az egyben tiltják a BitLottóban való részvételt).

A havi BitLotto-szelvény 0,25 BTC-be (kevesebb, mint 2$-ba) kerül, de van heti játékuk is BitLotto JR. néven, amelynél 0,05 BTC a szelvények darabja (kb. 0,35$ per szelvény). Mivel azonban ez viszonylag újkeletű, így még nem is igazán volt ideje felfutni.

Vannak ugyan már Bitcoinos lottók is, de egyedül a BitLotto használja hármas könyveléssel a blokkláncot. Ironikus módon maga JoeyJoe is üzemeltet egy saját lottóoldalt, bár az eléggé más rendszer szerint működik. Egyelőre azonban úgy tűnik, a BitLottóval sokkal jobban járt.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.