Bitcoint is elfogad a WordPress

2012-11-19

Szerző: Cyrus Farivar

Világ bitcoinosai, egyesüljetek! Vagy legalábbis örüljetek, mert immár WordPress-upgrade-eket is vehettek a bitcoinért. A WordPress.com (nem a konkrét szervereken futó WordPress.org, hanem a blogplatform felhő-változata) ugyanis nemrég jelentette be, hogy a klasszikus hitelkártyás és PayPales megoldásokon túl immár bitcoinban is elfogad fizetést a digitális árucikkeiért.

Jerry Brito, a George Mason University “bitcoin-specialista” kutatója szerint ez óriási előrelépés a Bitcoin számára; a WordPress ugyanis nem csak egy átlagos vállalat, amiből 12 egy tucat, hanem egy befutott, széles körben ismert és elismert, népszerű cég. Az, hogy ők is felvonták a bitcoin zászlaját, nagyon sokat lendíthet a kriptopénz ügyén.

Brito elmondása szerint azzal, hogy a WordPress elfogadta a bitcoint és bizalmat szavazott neki, azt üzeni, hogy már elég elterjedtnek tekinti azt ahhoz, hogy megbízzon benne. Hangot adott továbbá aziránti kíváncsiságának is, hogy vajon jövő ilyenkorra a bevételük hány százalékát teszik majd ki a bitcoinos befizetések – már csak azért is, mert szemernyi kétsége sincs afelől, hogy ezzel a lépésével a WordPress is igen sok új felhasználót hozhat a Bitcoin rendszerébe.

A WordPress a maga részéről elsősorban a felhasználói életét szeretné könnyebbé tenni. Amint arra Andy Skelton, az egyik fejlesztőjük is rámutatott blogposztjában, csak a PayPal több, mint 60 országot zár ki alapból, és számos hitelkártya-vállalat is hasonló korlátozásokat tart érvényben. Egyes országokat politikai okok miatt blokkolnak, másokat gyakori visszaélések, megint másokat pedig anyagi okok miatt. A WordPress-esek azonban nem gondolják úgy, hogy korlátozniuk kellene például egy haiti-i, etióp vagy kenyai blogger lehetőségeit olyan okok miatt, amelyekről azok maguk nem is tehetnek; a WordPress épp hogy meg akarja nyitni a lehetőségeket az emberek előtt, nem pedig megfosztani őket azoktól.

Skelton emellett megjegyezte még azt is, hogy természetesen a bitcoinos fizetések esetében is tartják magukat a visszaváltási elveikhez.

Bár a közelmúltban nagyobb nyomás nehezedett a rendszerre, a Bitcoin közössége mégis rendületlenül igyekszik legalizálni magát; még egy alapítványt is létrehoztak erre a célra, és már készülnek a bitcoin-kártyák is.

A BitPay vállalja a kockázatot

A WordPress azt is világosan leszögezte, hogy ők maguk nem halmoznak fel bitcoint és nem is bányásznak, hanem teljes egészében a BitPay bitcoinos fizetésfeldolgozóra bízzák magukat – akik, vezérük, Tony Gallippi szavaival, “elszigetelik a vállalkozásokat az árfolyamkockázatoktól.”

Mint mondta, feldolgozzák a beérkező bitcoinos fizetéseket, azonnal átváltják az összeget dollárba, és minden nap meg is küldik egy összegben a WordPress-nek az előző napi utalások teljes, összesített értékét – lekanyarítva persze előbb abból maguknak a saját részüket, ami jelen esetben 2,69%-ot tesz ki.

Gallippi elmondása szerint bár a BitPay immár több, mint 1.500 más, kisebb vállalattal működik együtt, vitathatatlanul a WordPress a legismertebb ügyfelük mind közül. Természetesen jómaga is élénken reméli, hogy más nagyobb vállalatok is rövidesen követik majd ezt a kitűnő példát. Annál is inkább, hogy mint mondta, még mindig túl sokaktól hallja azt, hogy nem tapasztalnak igazi igényt a bitcoinos fizetési lehetőség iránt, és addig nem is nagyon kívánnak foglalkozni vele, amíg nem válik népszerűbbé, elterjedtebbé az egész.

Forrás: Ars Technica

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.