Igazságtalanság és egy pizza – A Bitcoin sikerének kulcsa

2011-07-02

Szerző: Ploum

Az egyik leggyakrabban hallható kritika a Bitcoin-ról, hogy ez egy Ponzi-séma. Köszönhetően Bernard Madoff-nak, a Kovács Józsi 2008-ban hallotta a „Ponzi” kifejezést, és most ezt használja mindenre ami csak egy kicsit is kötődik a pénzügyi vagy gazdasági élethez. Az egész gazdaság Ponzi, a fiat pénz Ponzi, a tésztád is Ponzi (vagy az Panzani?), ponzi, ponzi…

Tisztázzuk: a Bitcoin határozottan nem egy Ponzi-séma, mert a Bitcoin egy * létező * valami. Birtokolsz egy Bitcoint. Az emberek nem azért vesznek Bitcoint, mert remélik, hogy néhányan ostobábbak lesznek mint ők, hanem mert úgy hiszik, a Bitcoin hasznos lesz a közeljövőben. És már most is az, még ha csak limitált mértékben is.


De a Ponzi-proponensek egy elég jó érvet hoznak fel: ha minden úgy halad ahogy azt megjósoltuk, a rendszer igazságtalan. Annak a fickónak aki ezt az egészet elkezdte, Satoshinak, valószínűleg már milliónyi Bitcoinja van. Azok aki korán szálltak be és kezdtek el bányászni, már ezer meg ezer Bitcoin tulajdonosai. Amikor először hallottam a Bitcoinról, egy körülbelül 0,07€-t ért. Akkor nem vettem semmit, mert egy kicsit ijesztőnek tűnt virtuálisan elkölteni valamit. Közvetlen következmény képen, most kénytelen vagyok ennek a cikknek a megírásával keresni néhány Bitcoint. De ha most csatlakozol a bulihoz, mint ahogy én, könnyen szert tehetsz néhány tized Bitcoin-ra, egy kis pénzzel vagy erőfeszítéssel. Azok akik néhány hónap múlva jönnek, valószínűleg örülnek majd ha egy egész Bitcoin tulajdonosának mondhatják magukat.

Értitek mire gondolok? Néhányan csak azért lesznek gazdagok, mert korán belekezdtek. Te és én, mi csak kereshetünk egy kis pénzt, dolgozunk mint a parasztok, remélve, hogy a Bitcoin emelkedni fog a jövőben, és fáradozásaink kifizetődnek. A többiek csak élnek majd mint ahogy eddig is. Igazságtalan, ugye?

De nem igazságtalan az is, hogy egy fiatal diák csak azért vált millimossá mert írt egy kis php weboldalt tanulás helyett? Nem igazságtalan, hogy néhány ember ezüst kanállal a szájában születik, amíg másoknak a mocsokban kell fetrengeniük? Igen, a Bitcoin igazságtalan, de maga az élet is az. Erőfeszítéssel megkeresheted a napi betevőre valót. Ahhoz, hogy gazdag legyél, kockáztatnod kell, elsőnek lépni, szerencsésnek lenni és hinni valamiben. Pontosan ez az amit a Bitcoin felhasználók tettek az első napokban. Pontosan ezért vagyok én ma egy szegény és féltékeny fickó: egyszerűen nem volt meg a bátorságom, hogy higgyek a Bitcoin-ban hat hónappal ezelőtt.

Az igazságtalanság egyben az egész Bitcoin rendszer kulcs aspektusa. Ha túl igazságtalan, az emberek csak figyelmen kívül hagyják. Satoshi egyedül maradt volna, a nagy kupac bitcoinján ülve, ami nem ért volna egy fillért sem. Ha túl igazságos, az emberek mindig a többiektől várják majd az első lépést, ösztönzés nélkül, hogy ők legyenek az elsők.

A korai időkben a Bitcoin felhasználó 10,000BTC-ért vehetett egy pizzát. A mostani árszabást nézve, könnyen ostobának vélhetjük a vevőt. De emlékezzünk: a bitcoin akkor majdhogynem értéktelen volt. Azzal, hogy találtak valakit aki elfogadja a Bitcoint a pizzáért cserébe, a vevő megteremtette a bitcoin értékét. A bitcoin ilyen módon való beváltása, valójában megnövelte az egész Bitcoin gazdaságot. Számtalan falhasználóhoz való eljutással, a bitcoin vonzerőt nyert magának. Azt is bebizonyította, hogy csakugyan beváltható árucikkekre.

Ennek eredményeképp, az mondhatjuk, hogy egy pizza, és a kiegyensúlyozott igazságtalanság segítette elő a Bitcoint abban, hogy egy spekulatív termék legyen. És ahogy a Bitcoin spekuláció által értéket nyert, egyre kevésbé lett kockázatos Bitcoint árucikkek vagy szolgáltatások ellenében elfogadni. Nézz rám: ahogy mondtam, Bitcoin-ért írom ezt cikket, mert nincs meg a bátorságom, sem a kapacitásom, hogy jó spekuláns legyek. Nekem könnyebb írni, mint venni/eladni/venni a megfelelő időben. Igen, ilyen lusta vagyok.

Az igazságtalanság egy jó eszköz volt arra, hogy spekulációt, és ezáltal értéket hozzon a Bitcoin világába. Most eljött az idő arra, hogy bebizonyosodjon, nem volt túl sok a spekulálás, hogy a Bitcoin nem egy buborék ami ki fog pukkanni. Hogyan? Azzal, hogy több és több lehetőséget biztosítunk a Bitcoin elköltésére, több és több ember meggyőzésével, hogy elfogadja.

Igen, szeretem a reggeli növekvő piac illatát.

Forrás:Thebitcoinsun

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.