Támadás és túlélés

2011-09-23

Szerző: Anthony Freeman

Minél nagyobb nyilvánosságot kap a Bitcoin, annál nagyobb az esélye, hogy valahol valakik megorroljanak rá, és teljes offenzívát indítsanak ellene és a felhasználóiellen. Jelen írásomban egy ilyen támadás legvalószínűbb kivitelezési módját mutatom be, kitérve a túlélési technikákra is.

Előbb azonban egy kis háttérinformáció:

1996-os érkezésével az e-gold az elsők között lépett be a piacra egy nemzetközi, a személyes adatok maximális védelmét garantáló e-pénzzel. Diadalmenetben nőtt és fejlődött, egyre több felhasználót vonzott és egyre többen figyeltek fel rá – éppúgy, ahogyan ma is a Bitcoinra. A szabadság szerelmesei ódákat zengtek róla. Az E-gold maga volt a “Nagy aranyremény”, ami végre felszabadítja majd a pénzt és ezáltal az embereket is. Libertariánusok, anarchisták, aranyrajongók, adatvédelem-pártiak, autarkisták, voluntaristák éppúgy lelkesedtek érte, ahogyan egyes kevésbé kellemes elemek, így például drogdealerek is.

Nem meglepő tehát, hogy a pénzrendszer monopolistái sem vették félvállról ezt a puszta létükre irányuló fenyegetést; minden erejüket és hatalmukat latba vetve sújtottak le az e-goldra és a független váltókra, hogy aztán végül el is ítélhessék a kulcsfigurákat “engedély nélkül pénzátutalási rendszer működtetésére irányuló összeesküvés”, valamint “pénzmosásra irányuló összeesküvés” vádjával. Nem is volt túl nehéz dolguk, mivel az E-gold rendszere központosított, ebből következően pedig könnyen hozzáférhető is volt egyben.

Hasonlóképp, a Bitcoin világában is a váltók lesznek az első célpontok. Sokakat rohannak majd le és börtönöznek is be valószínűleg, de mivel a Bitcoin decentralizált, ezért az e-golddal elentétben maga a rendszer így is túlélheti a támadást.

Bármely nagyobb és jelentősebb, amerikai székhelyű váltó számíthat rá, hogy előbb vagy utóbb rájuk fogják törni az ajtót és bezárják a boltjukat. Hasonlóképp célozzák meg az egyéni váltókat is – egyrészt, hogy példát statuáljanak, másrészt pedig, hogy minél többeket ijesszenek el a közösségből. Ez persze nagyban megrendíti majd a Bitcoin iránti lelkesedést, padlóra küldve így az árfolyamot is. Ennek ellenére sem kell félni azonban, mivel maga a Bitcoin a decentralizált, P2P-alapú rendszerének köszönhetően túléli a támadást és továbbra is ellátja majd az alternatív pénz szerepét, csak épp jóval lassabban fejlődik tovább.

Védekezés gyanánt a következőket javaslom:

Feltehetőleg van még némi idő a támadásig (talán néhány hónap); ez idő alatt még vehet az ember bitoint pénzért, spekulálhat, és talán még nyereségre is tehet szert. Amikor azonban megkezdődnek a rajtaütések, fel lehet készülni egy igen éles esésre, mielőtt idővel új magaslatokba törne az árfolyam. Amit azonban a legkevésbé sem akarsz, az az, hogy te magad is egy váltó munkatársaként tapasztald meg mindezt – azt pedig főleg nem, hogy a pénzed is épp egy váltónál legyen, amikor lecsapnak rájuk és bezárják őket.

Ne feledjük, hogy az e-goldot “engedély nélkül pénzátutalási rendszer működtetésére irányuló összeesküvés” vádjával kapcsolták le. Ne tartsd tehát a pénzed olyan online számlákon, mint amilyen például a mybitcoin.com, mert ha az oldalt kilövik, úgy a pénzednek is lőttek. Tartsd minden bitcoinodat a számítógépeden, a wallet.dat fájlodról pedig készíts jó sok, erős kódolással védett biztonsági másolatot – pendrive-okra, külső meghajtókra és netes tárolófelületekre is.

A bitcoinhoz jutás legbiztonságosabb módja egyszerűen az, ha tudatod az emberekkel, hogy bitcoinban is elfogadsz fizetséget az áruidért és a szolgáltatásaidért. Nemzeti valutákra azonban ne cseréld be; sokan fel sem ismerik, hogy éppen azok jelentik a fő problémát, amitől meg kell szabadulnunk. Minél többet tudsz tehát bitcoinban üzletelni kereskedőkkel és magánszemélyekkel, annál jobb; ajánld fel a bitcoinban való fizetséget annak, aki még nem ismeri és magyarázd el az előnyeit. Ezzel is fejlesztheted a piacot, megerősítve a nemzeti valutákon kívül eső gazdaságot. A kezdeti támadáshullámot követően azonban a Bitcoin már igazi forradalmi eszközzé válhat, nagyban hozzájárulva a szabadság elterjesztéséhez az emberiség egészében.

Forrás: Economics and Liberty

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.