Ron Paul: Bitcoin megsemmisítheti a dollárt

2013-12-05

Képzeljünk el egy világot, amelyben bármit megvehetünk titokban. Ahol nincsenek bankok, sem illetékek. Ahol nem kell attól tartani, hogy pénzünk az infláció miatt, egyik napról a másikra elértéktelenedik.

Ron Paul

A Bitcoin, a virtuális fizetőeszköz, mindezt kilátásba helyezi. És bár messze van még attól, hogy ezek közül bármit is megvalósítson  ̶  értéke ingadozó, használata még kevéssé elterjedt  ̶  ,de sokan nagy reményeket fűznek hozzá.

„Lesznek alternatívái a dollárnak, és talán pont ez lesz az egyik”- mondja az egykori amerikai kongresszusi tag, Ron Paul. Amennyiben az emberek tömegesen használni kezdik a Bitcoin-t, úgy mindez a történelemben majd, „mint a dollár megsemmisítője” fog szerepelni- teszi hozzá Paul.

Valószínűtlen, hogy a Bitcoin felváltaná a dollárt, vagy bármely más államilag ellenőrzött valutát. Azonban elképzelhető, hogy egy olyasféle univerzális alternatív fizetőeszközzé válik, amelyet a világon bárhol elfogadnak. És ami a dollár inflációját illeti? Csak váltsa át pénzét Bitcoin-ra, és fizesse azzal számláit. Vagy elege van a magas bankkártyás költségekből? A Bitcoin-nal lehetséges a bankokat kikerülő fizetés.

Még azon közgazdászok is elismerik a Bitcoin lehetséges előnyeit, akik egyébként a központi bankok hatalmát preferálják, mint például Miles Kimball professzor a Michigen Egyetemről.

„ A Bitcoin rámutat arra, hogy a kormányzati irányítás megkésett”- mondja Kimball. „Egyben bizonyítja, hogy igény van egy a kézpénznek megfelelő virtuális fizetőeszközre.”

A Bitcoin nem az első kísérlet egy állami kontrolon kívül eső fizetőeszköz létrehozására. Ilyen az Ebay (EBAY, Fortune 500) alkalmazta PayPal, ami szintén egy kísérlet a virtuális világközi készpénzmentes pénzforgalmi rendszer bevezetésére. Ugyancsak egyre nagyobb a támogatottsága a „seasteading” ötletnek, amely olyan nemzetközi vizeken úszó városokat jelent, amelyek nem tartoznak egyetlen ország fennhatósága alá sem, ekképp az ott folytatott üzleti és innovációs tevékenységek sem lennének a törvények korlátai közé szorítva.

Afrikában, főleg Kenyában, emberek milliói fizetnek egyszerű, egymás közti üzenetküldéssel. A széles körben elterjedt M-PESA rendszer lehetővé teszi, hogy a bankok kikerülésével, elektronikusan intézzék utalásaikat. Néhányan még mobiltelefonon lebeszélhető perceket is egyfajta fizetőeszközként használják.

A virtuális fizetőeszköz gördülékeny módon teszi lehetővé a nemzetközi vásárlást, mivel nincs váltási költség, sem pedig szigorú banki szabályozás, sem pedig bankköltségek. Ugyancsak elérhetővé teszi a fizetést olyan térségekben, ahol nincsenek bankfiókok, vagy ahol veszélyes lenne készpénzt tartani magunknál.

A fentieken kívül, a Bitcoin-nak azonban vannak olyan előnyei is, amelyek más virtuális fizetőrendszerekre nem jellemzőek. A tranzakciók például nem igényelnek nevet, hanem csak egy virtuális pénztárca címet, ami sokkal bizalmasabb, mint egy bankkártya használata.

Ennél is fontosabb, hogy maga a rendszer úgy lett kialakítva, hogy lassuló folyamatos bitcoin ellátmányt bocsát ki, ezáltal pedig ellenállóbbá teszi az infláció okozta értékvesztéssel szemben.

„Ez a szent cél azok számára, akik hisznek a szabad piacban és pénzben” – mondja Adam Gurri, a független New York-i közgazdasági író.

Nincs közvetítő a felhasználók között, sem pedig járulékos költség. Az ember közvetlenül utalhat Bitcoin-t a valaki másnak a virtuális pénztárcájába, és akár csak egészen parányi mennyiségeket is.

Arra azonban ne számítsunk, hogy a kormányok és a bankok megkönnyítik majd a Bitcoin elterjedését. A pénzügyi intézetek elvesztenék bevételeiket, ha az emberek az ő rendszerük helyett a Bitcoin-t használnák, és a központi bankok, mint például az amerikai központi jegybank, a Fed, elvesztenék lehetőségüket, hogy befolyásolják a gazdasági folyamatok gyorsulását, lassulását. Paul valószínűsíti, hogy a bankok lobbiznak majd, a hatóságok pedig behódolnak.

„A kormányok abszolút egyeduralmat követelnek a pénz és hitelpiacokon, és mindezt nem fogják könnyen feladni”- figyelmeztet Paul. „Határozottan fognak fellépni.”

Kimball reméli, hogy a politikusok kevésbé támadóan fognak fellépni, és inkább a versenyt választják.

„Feltehetőleg megpróbálhatnák egyszerűen csak betiltani a Bitcoin-t, de ez rossz megoldás lenne”- mondja Kimball. „A kormányoknak saját Bitcoin verziójukat kéne létrehozniuk és szégyelhetik magukat, hogy eddig ezt nem tették meg.”

Abban egyetértés van, hogy a Bitcoin-os fejlesztések korlátozásával csak a vállalkozók ebbe vetett reményét húznák keresztül.

„Fejlesztenünk kell a saját fizetőrendszerünket. Az emberiség fejlődése ezen múlik” – mondja Mark Thornton, az alabamai független közgazdasági szervezet, a Ludwig von Mises Intézet végzős ösztöndíjasa.

 

Forrás: CNNMoney