Repülőjegyek bitcoinért az AirBaltic-nál

2014-07-24
airBaltic

airBaltic

Lettország nemzeti légitársasága, az airBaltic, érdekes bejelentést tett közzé: nevezetesen, hogy július 17-től már bitcoinnal is fizethetünk a repülőjegyekért a társaság weblapján.

Az airBaltic-ot 1995-ben alapították, közel 60 országba indít járatokat, és napjainkban Lettország egyik legnépszerűbb fapados légitársaságának számít. A társaság szóvivőjének a tájékoztatása szerint a kriptopénzes fizetési opció a „basic class” osztályukra érvényes, és olyan távoli desztinációkba, mint Kína, Indonézia, India, Izland, Jordánia, Japán, Libanon, Malajzia, Oroszország, Tajvan, vagy Vietnám.

Az airBaltic tehát Európa első olyan légitársasága, amely közvetítő szolgáltató nélkül, direkt fogad el bitcoint. Abban, hogy egy légitársaság integrálja a bitcoinos fizetési opciót, alapvetően semmi különös nincs. Elvégre már több utazási ügynökség is letette a voksát a kriptopénz mellett, például a CheapAir.com oldalán is fizethetünk bitcoinnal, az Expedia online utazási ügynökség is bevezette a kriptopénzes fizetési opciót hotelszoba foglalásaiért, és akár Richard Branson Virgin Galactic nevű cégénél is használhatjuk bitcoinjainkat űrutazáshoz.

Az airBaltic hét eleji bejelentése igazából nem is az adoptáció miatt kapott nagy visszhangot, hanem annak járulékos költsége folytán. Ismeretes, hogy a bitcoinos fizetésnek igen elenyésző a járulékos költsége, gyakorlatilag nulla, így viszonylag nehezen érthető, hogy mi kerül 5,99 euróba az airBaltic bitcoinos fizetési opciójában.

A lett légitársaság csak az általuk kibocsájtott kártyával történő fizetésnél kalkulál nulla kezelési költséggel, banki transzfernél, különböző hitel-, és bankkártyás fizetéseknél, illetve pár napja már a bitcoinnál is, 5,99 euró kezelési költséget számol fel. Ez a díjszabási kalkuláció még a kezdő kriptopénz felhasználóknak is szemet szúrhat, hiszen alapjaiban mond ellent a bitcoinnak. Az ellentmondásnak persze sokan hangot adtak, magyarázatot követelve a lett légitársaságtól. A társaság részéről a magyarázat pusztán annyi volt, hogy az 5,99 eurós járulékos költség nem magának a bitcoinos fizetési opciónak, hanem a foglalási ügyintézéshez köthető, egyéb járulékos munkáknak a vonzata. Reméljük, az ellentmondás az AirBaltic csapatának is feltűnik.

Tény, hogy a lett légitársaság az első olyan európai utazási ügynökség, amely közvetítő nélkül fogad el bitcoint. Az integráció kétség kívül lépéselőny a számukra, és csak remélni tudjuk, hogy mindez ösztönzően hat a többi európai társaságra is.