PayPal: Fizess az adományaidért!

2011-09-19

Szerző: CoinMedia, Alex King

Szabadszoftver-fejlesztőktől jótékonysági szervezeteken át fórumgazdákig sokan végeznek közérdekű munkát és bízzák az emberekre, hogy mikor és mennyivel támogatják őket – e támogatás egyik leggyakoribb közvetítő médiuma pedig természetesen a PayPal; az ember kirakja az ikont a weboldalára, és máris fogadhatja az adományokat.

Legalábbis egészen addig, amíg egy idő után nem kap egy olyasféle levelet a PayPaltől, mint amilyet Alex King szabadszoftver-fejlesztőnek is küldtek:

A fent hivatkozott esettel kapcsolatban az ön és a vásárló által bemutatott bizonyítékok alapos vizsgálatát követően megállapítottuk, hogy a vásárló valóban jogosult a visszatérítés összegére. A fent hivatkozott tranzakció szóban forgó összegét levontuk az ön PayPal-egyenlegéről.A visszatérítés rendezésének költségét a vásárló kártyakezelője által a PayPalre kiszabott díjtétel alapján 10.00$ USD-ben kellett megállapítanunk.
Ha még nem kapta vissza az árut a vásárlótól, úgy javasoljuk, lépjen vele kapcsolatba, és beszéljék meg a visszajuttatás részleteit.

Bizony. A PayPal nem csak hogy engedélyezi az adomány visszatérítését, de még fel is számít 10$-t ezért a “szolgáltatásááért”! Holott, amint azt Alex King megjegyezte, mindent a feje fölött intéztek. A levél tartalmával ellentétben a PayPal semmiféle “bizonyítékot” nem kért tőle soha, egyszerűen csak tájékoztatta a fizetés vitatottságáról. Hasonlóképp nem vol szó semmilyen “áruról” és “vásárlóról” sem, csak egy közönséges csalóról – elvégre már egy 1$-os fizetés vitatásával (az illető ugyanis ténylegesen ennyit vitatott) is 10$ kárt lehet okozni a fejlesztőknek.

Persze a korrektség jegyében meg kell jegyeznünk, hogy nem csak és kizárólag a PayPal a ludas ebben az esetben, hanem a bankok is, akik a vétlen felhasználókra hárítják át a visszatérítési kockázatukat. A kereskedők már régóta szenvednek is emiatt, de sem a bankok, sem pedig a PayPal nem segített nekik. Ilyen esetekről újra és újra hallhat az ember – melyek közzétételében jelentős szerepet játszanak egyebek mellett az olyan oldalak is, mint a PayPalSucks és az OPPayPal.

Szerencsére azonban senki sem köteles tűrni ezt az önkényt; elég egyszerűen átállni az olyan alternatívákra, mint amilyen például a Bitcoin, és bojkottálni az ilyen hozzáállást. Mi több, kereken meg is lehet mondani a PayPalnek, hogy pontosan miért is hagyja ott őket az ember, és hogy ezentúl Bitcoint fog használni helyettük.

Ha az ember azon gondolkodik, hogy milyen fizetési formákat is fogadjon el, elég csak egy kérdést végiggondolnia magában: mi történne akkor, ha kapna mondjuk 10.000 adománytételt – amelyeket aztán mind egy szálig visszatéríttetnének az adakozók? Vagy, ami még rosszabb, ha mindezen visszatérítéseket egyetlen morgolódó illető követeli?

Forrás: Bitcoin Media, AlexKing.org

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.