Bitcoint bankszámláról a Coinbase-zel

2012-10-28

Nagy lépést tett legfőbb céljának – a bitcoin-használat PayPal-szerűen egyszerűvé tételének – megvalósítása felé a frissen indult Coinbase bitcoinos vállalat: sikeresen beindították ugyanis a bankszámla-összekapcsolás projektjüket, melynek segítségével bárki vásárolhat bitcoint valóban könnyen és gyorsan, egyenesen a bankszámlájáról – bár persze a szolgáltatás egyelőre még csak az USÁban elérhető. A későbbiek során azonban tervezik a projekt kiterjesztését a világ más országaira is. És természetesen hasonlóképp, közvetlenül az ember bankszámlájára utalják az esetleges bitcoin-eladások ellenértékét is.

Persze nem ez az első példája az amerikai bankhálózat és az amerikai bitcoin-váltók közti kapcsolatteremtésnek – viszont mégis mindenképp ez az első olyan összekapcsolás, amely valóban azonnali vásárlásra ad lehetőséget anélkül, hogy ehhez az embernek előbb ki kellene várnia a szóban forgó összegeknek a hagyományos bankhálózaton keresztüli tényleges átáramlását. És bár a megvásárolt bitcoinokat addig nem lehet ténylegesen magunkhoz venni és felhasználni, amíg valóban le nem zárul az utalás, de a vételáruk a vásárlás időpontjában rögzül, kiküszöbölve így minden, az árfolyam-ingadozásból fakadó kellemetlenséget. A Coinbase alapvetően kétféle összekapcsolásra ad lehetőséget:

* Az “azonnali ellenőrzés” módszerének alkalmazásához meg kell adni a bankszámlához tartozó felhasználói nevet, jelszót és más belépési azonosítókat (pl. PIN-kódot).

* Az “utalásos ellenőrzés” használatához két alacsony összegű utalást kell teljesíteni. Ez lényegében ugyanaz az eljárás, amit a PayPal is alkalmaz a kapcsolt bankszámlák ellenőrzésére.

A Coinbase ezért a szolgáltatásáért kerek 1%-os, valamint egy állandó, 0,15$-os tranzakciós díjat számít fel – viszont az is tény, hogy nem is nagyon lehet találni még egy olyan bitcoin-vásárlási lehetőséget, amely egyszerre olcsóbb, kényelmesebb és gyorsabb is ennél; elvégre itt valóban csak egy perc a bitcoin-vásárlás, és ez már önmagában is igen jelentős hozzáadott értéket képvisel.

A felső határt egyelőre 100$-ban húzták meg vásárlásonként, de a későbbiekben ezt természetesen szándékukban áll majd bővíteni – annak megfelelően, hogy mikorra és mennyire sikerül felkészülniük a csalások és visszaélések (értsd: utalásos csalások) ellehetetlenítésére. Minden okuk meg is van erre az óvatosságra, elvégre az ilyen jellegű kellemetlenségek nem egy váltót küldtek már padlóra – akik pedig mégis megmaradtak, azok kellemetlen akadályokkal kellett szembenézniük és szigorú ellenőrzési előírásoknak kell megfelelniük annak érdekében, hogy továbbra is fenntarthassák a bankhálózati kapcsolataikat.

Nem mellékes persze a felhasználóknak a Coinbase gondjaira bízott pénzének védelme sem – hackerektől, csalóktól és egyéb fenyegetésektől egyaránt. A hathatós védelem pedig – nem meglepő módon – igen drága; mivel azonban a Coinbase igen jó anyagi támogatottságnak örvend, így vélhetőleg ez sem fog különösebb gondot okozni nekik.

A Coinbase tehát a jelek szerint valóban minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbbé tegye a bitcoinvásárlást és -eladást a felhasználói számára. Ha pedig ehhez hozzávesszük még azt a tényt is, hogy egyre több minden kapható bitcoin ellenében, úgy nem nehéz belátni, hogy ez az újítás újabb jelentős löketet adhat a bitcoin még szélesebb körű elterjedéséhez.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.