Már kipróbálható a Sidechains alfa verziója

2015-06-30
sidechains

Sidechains

A Sidechains projekt whitepaperét tavaly októberben hozta nyilvánosságra a Blockstream. A projekt célja, hogy átjárhatóságot biztosítson a bitcoin blokklánc (főlánc) és a mellékláncok között, egy úgynevezett kétirányú rögzítéssel, ekképp fejlesztve a bitcoin funkcionalitását és skálázhatóságát.

A Blockstream fejlesztői csapata olyan prominens szakemberekből áll, mint ldául Adam Back (az úgynevezett HashCash algoritmus megalkotója), Austin Hill (veterán kriptográfia szakértő), Gregory Maxwell és Pieter Wuille (bitcoin Core fejlesztők). Valószínűleg a neves szakértői gárdának is köszönhető, hogy olyan közismert befektetők támogatják a Blockstream munkáját, mint Reid Hoffmann (a LinkedIn Corp. alapítója egyben Greylock Partners kockázatitőke-befektető), a Google elnök, Eric Schmidt nevével fémjelzett Innovation Endeavors, vagy a Yahoo társalapítójához, Jerry Yang-hoz köthető AME Cloud Ventures.

A sidechains projekt nyílt forráskódú fejlesztés, így a Blockstream mellett gyakorlatilag bárki más is foglalkozhatott/foglalkozhat a projekttel. Mindemellett, a Blockstream ígéretet tett arra, hogy amint lesz újabb, a fejlesztéssel kapcsolatos eredménye, azt is közzéteszi. Az ígéretnek eleget téve, a vállalkozás a közelmúltban nyilvánosságra hozta a projekt alfa verziójának a forráskódját (Sidechanis Elements).

A közzétett forráskóddal az egyéni fejlesztők számára is megnyílik a lehetőség arra, hogy kísérletezzenek az oldallánc funkcionalitásával: például, hogy saját kibocsátású eszközöket hozzanak létre, illetve, hogy tranzaktáljanak velük. Az Elements tehát egyfajta kísérleti terepként funkcionál, amelyből az érdeklődő fejlesztők további mellékláncokat hozhatnak létre.

A Blockstream hisz abban, hogy a most nyilvánosságra hozott szoftver az egyéni fejlesztőkön túl, a nagyobb intézmények (pl.: bankok) számára is hasznos mintaként szolgálhat, hiszen az Elements számos olyan tulajdonsággal rendelkezik (pl.: titkos tranzakciók, speciális időzítési funkció, Schnorr digitális szignó, stb.), amely az új generációs üzleti modellek alapja lehet.

A közzétett melléklánc egyelőre csak tesztérméket használ igazi bitcoinok helyett, és a decentralizált kétirányú rögzítés jelenleg csak a bitcoin, illetve a melléklánc teszthálózata között tesz lehetővé tranzakciókat.

Az Elements-vel kapcsolatos további információk az alábbi linken találhatók.