Látogatás egy kínai bitcoin bányában

2015-02-07

Írtunk már korábban kínai, illetve thaiföldi bitcoin bányáról, most egy újabb kínai bányára szeretnénk felhívni a figyelmet. A Kína északkeleti részén található üzemről egy rövidfilm is készült, a riportert a bánya egyik tulajdonosa, Jin Xin kísérte a látogatás alkalmából.

maxresdefault

Jin Xin, Forras: Motherboard

Ahogy a filmből kiderül, az összesen hat telephelyből álló bánya-komplexumnak egy négy személyből álló csoport a tulajdonosa. A felvétel az 1. számú bitcoin bányában készült, ahol permanensen 3000 ASIC bányászgép dolgozik. A gépek elektromos áramszámlája kb. 80 000 dollár havonta. A bányát hatalmas ipari ventillátorok hűtik, nyáron a hőmérséklet akár 100 Celsius fokra is felkúszhat, ezt a ventillátorokkal sikerül lehűteni 27 Celsius fokra, ám a bányászgépek kitartó, fülsüketítő zúgását semmi sem csillapítja. A karbantartó személyzet a bányában lakik, elmondásuk alapján havonta maximum 4-5 napra hagyják el a létesítményt.

Jin Xin elmondása szerint a hat működő bánya együttes számítási kapacitása 8 petahash-nak felel meg, ami a látogatás alkalmával (tavaly október) a bitcoin hálózat akkori összteljesítményének nagyjából 3 %-át fedte le. A hat bánya egyébként havonta nagyjából 4000 bitcoin érme kibányászására képes, ami a jelenlegi árfolyamon nagyjából 1 millió dollárnak felel meg.