Kinek éri meg még a bányászat?

2012-01-21

Nem árt, ha alaposan utánaszámol a dolgoknak az, aki ma bitcoin-bányászaton töri a fejét. Aki ugyanis pontosan számol, az hamar rájöhet, hogy legalábbis egyelőre pusztán gazdaságossági szempontból sokkal inkább megéri bitcoint vásárolni, mint bányászni. Az utóbbi ugyanis igencsak drága mulatsággá vált az utóbbi időben, figyelembe véve a hardver- és az áramköltségeket is egyaránt. Ajánlhatjuk-e még egyáltalán bárkinek is a bányászatot?

Pontos válasz pedig erre a kérdésre sajnos egyáltalán nincs, csak egy olyan homályos, hogy “Attól függ.” Azt azonban már most, jó előre kijelenthetjük teljes biztonsággal, hogy bitcoin-bányászatból ma csak nagyon kevesen gazdagodhatnak meg. Az aranyláz már elült, rengeteg bitcoin került forgalomba, és persze a bányászat nehézsége is az egekbe szökött, ahogy egyre többen ragadták meg a virtuális csákányt, és csatlakoztak a bányászok hadához. Mivel pedig ennek az újrabeállítására csak 2016 blokkonként (átlagosan két hetente) kerül sor, ezért még akkor sem esne vissza máról holnapra, ha hirtelen bányászok tömegei kapcsolnák le a gépeiket.

Láthatjuk tehát, hogy valóban nem lehet megúszni az alapos számolgatást, ha egy bányászgép összeállításán töri a fejét az ember. Annál is inkább, hogy másodpercenkénti hashteljesítmény (mHash/s vagy gHash/s) tekintetében jelenleg szinte kizárólag csak az ATI élvonalbeli videókártyái jöhetnek szóba – egyelőre. Ez a helyzet azonban elég jelentősen megváltozhat majd a legújabb, 28 nm-es chipek megjelenésével (az AMD és az nVidia egyaránt készül ilyenekkel). Ez utóbbiak külön, nagy előnye lesz, hogy alacsonyabb fogyasztás mellett kínálnak majd nagyobb teljesítményt.

Nem hagyható figyelmen kívül továbbá a konkurencia sem, mivel messze nem minden bányásznak azonosnak a körülményei; ki kedvezőbb, ki kedvezőtlenebb helyzetben dolgozik, és az sem mindegy, hogy mi hol állunk ezen a skálán. Könnyen bányásznak például azok, akiknek a szülei fizetik az áramfogyasztását, viszont a bevételeiket mind megtarthatják maguknak.

Mindezen tényezők ismerete és figyelembe vétele valóban sokaknak elveheti a kedvét a bányászattól. Ahogy azonban mindig, úgy most is vannak jó érvek és okok arra is, hogy mégis belevágjon az ember még akkor is, ha csak igen karcsú nyereséggel, vagy akár egyenesen ráfizetéssel is kell számolnia: magának a Bitcoinnak az eszmeisége, ideológiája, a rendszer kibontakoztatása és elterjesztése már önmagában is sokakat motivál arra, hogy minden nehézség ellenére is kitartson és bányásszon. Nagyon sokan szeretnének végre egy olyan manipulálhatatlan pénzt, amely valóban nem függ senkitől és semmitől, nincs alávetve senkinek és semminek, és amelyet szabadon használhat minden egyes netpolgár.

És végül, de nem utolsósorban az árfolyamnak az elmúlt hetekben tanúsított stabil erősödése is több, mint reménykeltő a bányászat jelenére és a jövőjére nézve is egyaránt.

Forrás: Bitcoin-Kurs.de

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.