Késő már beszállni a Bitcoinba?

2014-04-28

2010-07-20_Black_windup_alarm_clock_face

Megeshet, hogy nemrég hallott először a Bitcoinról, illetve arról, hogy néhányan milliomosokká váltak kriptopénz befektetéseiknek köszönhetően. Talán felmerül önben is a kérdés: velem is megtörténhet még mindez? Vagy már elment ez a vonat?

Sajnos nincs erre egyértelmű, fekete-fehér válasz. Valószínűleg még sokan meggazdagodhatnak a Bitcoinból, és a „kriptopénz vonat” sem ment még el.

A Bitcoin, és általánosságban véve, a digitális pénz, mint ötlet, gyerekcipőben jár még. Nem egészen öt éve létezik, és még mindig próbálja megtalálni biztos piaci helyét, így árfolyama is jelentősen ingadozik. Mindehhez hozzájön még az is, hogy a közelmúltban, a nagyhírű japán bitcoin-tőzsde, az MtGox, hogy úgy mondjuk, pácban hagyta ügyfeleit.
Ennek ellenére, rengeteg ember tett szert óriási vagyonra, úgy, hogy még a kezdetek kezdetén vásárolt érméket, amelyeknek ára azóta jócskán felment. Akik például 2 évvel ezelőtt fektettek Bitcoinba, jelentős haszonra tettek szert, hiszen akkor nagyjából 5 dollárt ért egy érme, míg cikkünk írásakor körülbelül 483 dollárt kérnek érte. Tehát nagyjából 9560 %-al növekedett befektetésük értéke. Amennyiben az elmúlt két év emelkedő tendenciáját vesszük alapul, úgy feltételezhetjük, hogy a 483 dolláros érménkénti ár, felkúszik majd egészen a 46500 dolláros érménkénti határra.
Azért ez elég képtelenségnek hangzik, nem? És mégis, vannak, akik mindezt komolyan gondolják.

Az optimisták

Az elmúlt év folyamán számos igen optimista jóslatot hallhattunk híres Bitcoin tulajdonosoktól.
A volt Facebook igazgató Chamath Palihapitiya tavaly májusában például azzal verte ki sokaknál a biztosítékot, hogy egy Bloomberg cikkében arról írt, hogy véleménye szerint egy érme ára felszökik majd egészen a 400 000 dolláros szintre.
A Winklevoss testvérek (főleg a Facebook-kal folytatott pereskedéseikről lettek híresek) tavaly novemberében úgy nyilatkoztak, hogy becsléseik szerint a Bitcoin piaca rövid időn belül 100-szor nagyobb lesz a jelenleginél, tehát a kriptopénz piaci kapitalizációját nagyjából 400 milliárd dollárra becsülték (a mostani nagyjából 5,8 milliárd dollár).
Pár héttel a Winklevoss testvérek jóslata után, a Wall Street-ről ismert elemzőpáros, Gil Luria és Aaron Turner publikált egy jelentést, amely szerint a Bitcoin ára felszökhet egészen 100 000 dolláros érménkénti árra is. Írásukban, amelynek a „Bitcoin belső értéke, mint az elektronikus fizetési technológia reneszánsza” címet adták, azt jósolták, hogy a kriptopénz ára az akkorinak (ami nagyjából 1000 dollár/érme volt) a százszorosára fog emelkedni.
A politikai és pénzügyi szakértő, Max Keiser, aki évek óta a kriptopénz egyik szószólója, tavaly decemberben úgy nyilatkozott, hogy már nem kell sokat várni rá, és a Bitcoin eléri az 5000 dolláros érménkénti árat.
A CoinDesk idén januárjában végzett egy felmérést olvasói körében, és a válaszadók 56%-a vélte úgy, hogy még a 2014-es év folyamán felszökik a BTC árfolyama a 10 000 dolláros szintre. Egy másik, a Wired által készített felmérés eredménye szerint a megkérdezett fiatalok 42%-a gondolja úgy, hogy a kriptopénz tartós fizetőeszköz lesz, és a megkérdezettek 30% -a a hagyományos befektetési formáknál jóval biztonságosabbnak véli a Bitcoint.
Mindezek után úgy tűnhet, jelentős a Bitcoint támogatók tábora. De, hogy cikkünk mindkét oldal véleményét bemutassa, következzék most a kevésbé optimisták, vagy esetenként a kifejezetten ellenzők tábora.

Az ellenzők

Warren Buffett úgy nyilatkozott a közelmúltban a CNBC-nek, hogy véleménye szerint a Bitcoin nem egyéb, mint tökéletes időpocsékolás. „Maradjanak távol tőle, mert ez nem más, mint egy egyszerű szemfényvesztés”, mondta a milliárdos befektető, hozzátéve, hogy az a „mende-monda, mely szerint óriási a Bitcoin belső értéke, nem több egy tréfánál”.
Az amerikai közgazdász, Paul Krugman hasonló véleményének adott hangot még a tavalyi év decemberében, egy a New York Times-ban megjelent cikkében. Írásában a Bitcoint „az ördög szüleményének” titulálta, és kifejtette, „mélyen meg van győződve róla”, hogy a kriptopénz nem működhet, mint pénz, illetve „semmilyen értékőrző tulajdonsággal sem bír”.
Az ellenzők táborából meg kell még említeni Sir Bob Geldof-ot is, aki szerint a kriptopénz „egyszerűen életképtelen”. Igaz, Max Keiser erre úgy reagált, hogy egy énekes előadóművész Bitcoinnal kapcsolatos véleményét figyelembe venni, nagyjából olyan, mintha egy világtalan embert kérnék arra, hogy egy Turner képről nyilatkozzon.
Az amerikai közgazdász, Nouriel Roubini szintén bírálja a Bitcoint. Roubini egyébként arról is ismert, hogy a 2008-as világválság kitörése után az amerikai piac összeomlását, illetve világméretű recessziót jósolt. A Twitter-es bejegyzésében „irracionális és haszontalan lufinak”, illetve „piramisjátéknak” és „értéktelen befektetésnek” minősítette a Bitcoint.

Hogyan lehetünk részesei?

Ha még az imént felsoroltak után is úgy gondolja, hogy szeretne részt venni a Bitcoin szférában, akkor most minden bizonnyal azon elmélkedik, mi lenne erre a legjobb kezdő lépés.
Valószínűleg már hallott róla, hogy a Bitcoin egy olyan matematikai kód, amit egy „bányászatnak” nevezett számítástechnikai eljárással lehet létrehozni. Korábban az érdeklődők még használhatták saját számítógépüket ehhez a folyamathoz, azaz a bányászathoz, de napjainkra már odáig fejlődtek a dolgok, hogy jelentősebb anyagi befektetés nélkül nem valószínű, hogy otthoni számítógépe valójában megtérülő eredményeket hozna. Tehát ha nem akar több ezer dollárt fektetni speciális hardware-ekbe, akkor érdemes valamilyen más megoldást keresnie.

A legtöbben amellett döntenek, hogy bányászat helyett közvetlenül Bitcoin tőzsdéktől (mint amilyen például a Bitstamp, a BTC-e, vagy a BTC China), vagy aukciós piacokról (amilyen például a LocalBitcoins.com) vásárolnak érméket.
Miután szerzett néhány érmét, elkezdhet azon gondolkodni, mit is kezdjen velük. Elteszi őket egy biztonságos helyre, abban reménykedve, hogy felmegy még az áruk, vagy eladja őket. De akár megpróbálhatja mindkettőt is. Ez a döntés igazából már csak önön múlik. Annyi azonban bizonyos, a Bitcoin ára csak akkor fog növekedni, ha a népszerűsége is növekszik. Ahhoz, hogy a népszerűsége növekedjen, arra van szükség, hogy az emberek használják, és megismerjék a használata jelentette előnyöket.

Összességében tehát, ideális megoldás lehet néhány érmét digitális pénztárcában tárolni, de semmiképpen sem az összeset, mivel avval csak a virtuális „porfogót” halmoznánk. Ajánlatosabb inkább egy másik pénztárcát is létrehozni, amiből költekezhetünk. Vásároljunk vele, teszteljük, fedezzük fel, hogyan is működik. Beszéljünk róla barátainkkal, más felhasználókkal, és adjuk meg a lehetőséget, hogy befektetésünk tényleg azzá a virágzó (milliós) üzletté váljon, amiről álmodozunk.

De tudnunk kell: a Bitcoint ugyanúgy kell kezelni, mint bármilyen más, magas kockázattal járó befektetést. Megvan annak a lehetősége, hogy óriási vagyonra tegyen vele szert, de annak, is, hogy mindet elveszítsen. Tehát csak ésszel, és egy még elviselhető veszteségnél többet semmiképpen se fektessen bele.
Végezetül: avval kezdtük a cikkünket, hogy a kriptopénz vonata még nem ment el. Amennyiben azonban ön is szeretne rajta lenni, talán ideje helyet váltania rá.

Szerző: Emily Spaven
Forrás: CoinDesk