Kártéritést kaphatnak az Mt.Gox károsultak

2015-05-01
0225_Bitcoin_Mt_Gox_630x420

Mt.Gox

Úgy tűnik lassan a végére ér az Mt.Gox több mint egy éve tartó csődeljárási ügye, és még némi reménysugár is mutatkozik arra, hogy az egykori károsultak kárpótlást kapjanak.

A tavalyi év februárjában csődöt jelentett Mt.Gox a honlapján tette közzé a hivatalos közleményt, amely szerint a kártérítési követelések feldolgozásában Nobuaki Kobayashi csődbiztos munkáját a Kraken bitcoin tőzsde is segíti. A bejegyzés szerint a San Francisco-i székhelyű Kraken május 29-ig várja a károsultak kártérítési igényeit, amelyeket online, illetve hagyományos postai úton is meg lehet küldeni.

A kártérítés akár bitcoinban is igényelhető, ám ennek feltétele, hogy a károsult rendelkezzen Kraken folyószámlával. Amennyiben a bitcoinban történő kárrendezés nem lesz megvalósítható, illetve amennyiben a károsult nem kíván Kraken folyószámlát nyitni, úgy hagyományos fizetőeszközben várható a kárrendezés. (A Kraken egyébként minden nála regisztrált károsultnak egy extra ajánlatot is biztosít: 1 millió dollár értékig jutalékmentes kereskedést.)

Ami a kártérítés összegét illeti: a tájékoztatás szerint érménként 483 dolláros árfolyammal kalkulálnak, ami a mostani árfolyamhoz képest egy kedvező ráta, ám az Mt.Gox utolsó árindexéhez képest alacsony értéknek számít.

Érdemes megjegyezni, hogy a kártérítési eljárás bejelentésével nagyjából egy időben megjelent egy tanulmány is az Mt.Gox elveszettnek minősített 650 000 bitcoinjáról. A bitcoin vállalatok átvilágítására és könyvvizsgálatára szakosodott Wizsec szerint az Mt.Gox valójában már 2012-től kezdődően fizetésképtelen volt, és az elveszettnek minősített érméinek egy része már 2011-ben „eltűnt” online pénztárcájából. Bár a tanulmány nem nevezi meg a tetteseket, de kijelenti, hogy belső lopásról van szó, illetve, hogy az eltűnt érméket a Bitcoinica, a BTCe és az MtGoxon keresztül értékesítették tovább.

A kártérítési eljárás végleges lezárása 2015 szeptemberére-októberére várható.