Namecheap: domainregisztrálás és webhosting bitcoinért

2013-03-05

Szerző: Jon Russell

Múlt héten rekordot döntött a bitcoin árfolyama a 32$-os mérföldkő elhagyásával – most pedig egy újabb fajsúlyos támogatót is szerzett a digitális kriptopénz a Namecheap domainregiszter- és webhosting-vállalat személyében, akik immár szintén elfogadnak bitcoinos fizetést is.

Ahogy azt már múlt héten is megjegyeztük, a Namecheap készült már egy ideje erre a lépésre, és most valóban meg is tették. Az ügyfeleik így immár bitcoin ellenében is igénybe vehetik a szolgáltatásaik teljes palettáját, amely a fent említett két tételen túl kiterjed még SSL-tanúsítványokra és biztonsági programokra is.

Az immár több, mint egymillió felhasználót kiszolgáló vállalat elmondása szerint ezzel a lépésükkel egyszerre tettek eleget a felhasználóiktól érkező visszajelzéseknek és álltak ki egyben a saját elveik, az online szabadság erősítése mellett:

Miért döntöttetek a bitcoin-elfogadás mellett?

A Namecheap egy ügyfélközpontú domainnév-regiszter és webhosting-vállalat. Több hónapja érkeztek már hozzánk bitcion-elfogadásra irányuló kérelmek a felhasználóinktól – mi pedig odafigyeltünk a visszajelzésre.

A Namecheap célja a folyamatos innováció és az online tér fenyegetéseinek kivédése. Az elmúlt 13 hónap során összesen több, mint 100.000$-t adományoztunk az Electronic Frontier Foundation-nek az online szabadság támogatása érdekében. Szívügyünknek tekintjük a szabadságot és az innovációt, és magunk is úttörő szerepet játszunk ezen a területen.

Ezzel az új fejleménnyel tehát újabb nagy lépést tett a mainstream felé a bitcoin – és a Namecheap még csak nem is az első a sorban. Az Internet Archive például bitcoinban is fizeti az alkalmazottait és fogad is bitcoinos adományokat ennek érdekében. De ugyanígy elfogad bitcoinos fizetést Kim Dotcom új szolgáltatása, a Mega, valamint a WordPress és a Reddit is.

Mi több, Dotcom akkora rajongója a bitcoinnak – amely “megtörheti az USA fizetéskezelési monopóliumát -, hogy egyik legfrissebb tweetjében egy bitcoinos hitelkártya létrehozását tűzte ki célul.

Alaposan szemügyre vettük tavaly szeptemberben a bitcoin kilátásait, és arra jutottunk, hogy az árfolyam-instabilitás ellenére is egyértelműen a világ szerves részévé fog válni.

Egyre többen fogadják el, bár a bitcoinok védelmét illetően még vannak aggályok; tavaly egy hacker 24.000 bitcoint lopott el (akkori értéken 250.000$, main több, mint 780.000$-nak megfelelő összeget) az egyik legnagyobb bitcoin-váltótól, a Bitfloor-tól. A Bitfloor azonban levonta a tanulságot az esetből, és jelentősen megacélozott biztonsági rendszerrel nyitotta meg újra a kapuit.

Update: Richard Kirkendall, a Namecheap vezérigazgatója a következőképpen nyilatkozott a bitcoin-elfogadásról:

Büszkék vagyunk rá, hogy mi lehetünk az első nagy domainregiszter, amely már bitcoinos fizetést is elfogad. Mi mindig is hittünk a nyílt és szabad internet eszményében – a sokak által a szabad és nyílt pénz mintapéldányának tartott Bitcoin pedig tökéletesen illeszkedik ehhez az eszmeiséghez és gondolkodásmódhoz.

Forrás: The Next Web

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.