Jelen helyzet és jövőbeli kilátások

2012-08-25

Szerző: David Klemke

Valamilyen oknál fogva széles körben elterjedt az elképzelés, miszerint a bitcoin árfolyama valamiféle szerves összefüggésben áll a szárnyait bontogató kriptopénz iránt táplált általános közbizalom mindenkori szintjével, és így egyben annak a hiteles fokmérőjének is tekinthető. Ha belenéztél már a korábbi bitcoinos cikkeimbe, úgy tudhatod, hogy a magam részéről a legkevésbé sem osztom ezt az elképzelést. Épp ellenkezőleg: meglátásom szerint az árfolyam hirtelen emelkedése a legtöbbször csak gyors profitra éhes, spekuláns befektetők machinációinak az eredménye, nem pedig a piaci közbizalom váratlan megugrásáé. Én például éppen azokban az időszakokban voltam – és vagyok – a legoptimistább a bitcoin helyzetét illetően, amikor stabil az árfolyama. Ilyenkor lehet ugyanis a legbiztonságosabban használni nem csak egyszerű, személyes utalásokra, de akár üzleti célokra is.

Persze hogy teljesen őszinte legyek, el kell mondjam azt is, hogy amikor észrevettem az első néhány felfelé irányuló löketet az árfolyam alakulásában, még nem aggódtam különösebben amiatt, hogy esetleg egy újabb spekulációs lufi készülődne. Veszélyesen emlékeztetett ugyan a folyamat a tavalyira, de mégis bíztam benne, hogy az immár lényegesen komolyabb tranzakcióvolumen, a hálózat erősebb tőkésítettsége és – remélhetőleg – a piaci szereplők hosszú távú memóriája gondoskodik majd róla, hogy bármilyen árfolyam-erősödés már valóban csak természetes és fenntartható lehessen. Amivel persze nem vettem figyelembe a tőkeerősebb külső szereplők machinációs nyerészkedési lehetőségeit – mert naívan bíztam benne, hogy ők már tavaly kiszórakozták magukat a bitcoinnal, és azóta már továbbálltak más, nyereségesebb dolgokhoz. De úgy tűnik, tévedtem.

Jól látható, hogy július közepe táján kezdődött az újabb roham. Azóta több hirtelen megugrás is jelentkezett a kereskedés volumenében, amelyek szinte minden egyes alkalommal egybeestek az árfolyam megugrásával. És bár láthatunk úgy egy-egy hetes csendes, stabilabb időszakokat is, egyszer sem kellett túl sokáig várni arra, hogy egy újabb kereskedési löket ismét feljebb lendítse az árat. Ez a folyamat valahol 14$ fölött érte el a csúcsát az előző hét vége felé, amit aztán egy villámgyors korrekció követett, újra 10$ környékén stabilizálva az árfolyamot. Ahogy azt már korábban is jeleztem, ez az árfolyam-instabilitás nagyban megnehezíti a bitcoin rendes pénzként való használatát, és kifejezetten sajnálatos azt látni, hogy megint megismételte magát a történelem.

Megjegyzendő azonban érdekességképp, hogy jelen esetben a korrekciónak mégis lehet valamennyi köze a bizalomvesztéshez – csak épp nem a bitcoin, hanem egyes akörül sündörgő egyének és szervezetek iránt: mindössze néhány nappal a korrekció előtt indították el az első bitcoinos pert a megbukott tárcaszolgáltató, a Bitcoinica ellen. A korrekciót pedig nagy valószínűséggel csak tovább súlyosbította az is, hogy rengetegen igyekeztek kihasználni az árfolyamcsúcsot és hagyományos pénzre váltani a bitcoinjaikat; jól láthatjuk, hogy az aznapi forgalom a többszöröse volt a megelőző hónapok átlagának. Sajnos azonban nem a Bitcoinicáé az egyetlen kudarccal végződő bitcoinos történet – az ilyenek pedig önmagukban is mindig próbára teszik a piaci közbizalmat, együttesen pedig még inkább.

No de minek is köszönhető az árfolyam sebezhetősége? Leginkább annak, hogy a bitcoin piaca még mindig csak viszonylag csekély mennyiségű értéket kezel. Mert bár ha megszorozzuk az eddig kibocsátott összes bitcoin számát a jelenlegi árfolyammal, úgy egy 97 millió dollár körüli összértéket kapunk, az átlagos napi tranzakcióvolumen mégis csak valahol 800.000$ körül mozog. Így pedig valóban könnyű dolguk van a machinátoroknak, és ezzel összehasonlítva azt is jobban átérezhetjük, hogy micsoda pörgés is van valójában azokon a bizonyos kereskedési csúcsnapokon, amikor ennek az értéknek a többszöröse cserél gazdát szintén csak 24 óra leforgása alatt.

Félreértés ne essék, nem állítom, hogy én tudnám a gyógyírt a bajra, de nem kizárt, hogy egy nemrégiben indult vállalat, a BitInstant sikeresen ráhibázott a megfelelő irányra arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne még több értéket injektálni a piacba és ezáltal egyben (remélhetőleg) mérsékelni a sebezhetőségét is.

A BitInstant arra az alapötletre épít, hogy az előre fizetett MasterCard-kártyákat éppúgy lehetne bitcoinnal fedezni, ahogyan dollárral is. Így az ilyen kártyákat nem csak hagyományos módon lehetne feltölteni, hanem a rájuk nyomtatott bitcoin-címen keresztül is. Mi több, hogy még egyszerűbb legyen az egész, természetesen nyomtatnak a kártyára egy QR-kódot is, melynek – és a megfelelő bitcoinos okostelefon-alkalmazások – segítségével a felhasználók máris a lehető legkönnyebben cserélgethetik egymás között a bitcoinjaikat. A projekt jelenleg is fejlesztés alatt áll, még mindig csiszolják a részleteket, de ha sikerrel járnak, úgy minden esélyük meglehet rá, hogy még sokkal szélesebb körben terjeszthessék el a bitcoin-használatot, remélhetőleg stabilabbá téve így egyben annak az árfolyamát is.

A purista bitcoinosok persze valószínűleg megvetéssel tekintenek majd ezekre a kártyákra, elvégre a használatukhoz elkerülhetetlen lesz valamiféle hivatalos azonosítás, kilőve így a bitcoin névtelenségi potenciálját, de persze nem is tartom túl valószínűnek, hogy kifejezetten nekik címezték volna a fejlesztést – hanem sokkal inkább azoknak, akik egyszerű hagyományos pénzként szeretnék használni a bitcoint anélkül, hogy ehhez komolyan el kellene mélyedniük annak a technikai dzsungelében. Ebben pedig egy bárhol használható, fizikai kártya valóban igen nagy segítséget jelenthet, a hétköznapi emberek tömegei számára is jóval emészthetőbbé és kezelhetőbbé téve a bitcoint. Aminek pedig legfőbb ideje, mivel érzésem szerint ezt a célt még eddig egyetlen más bitcoinos szolgáltatónak sem sikerült megvalósítania.

Persze a BitInstant még így is csak egyetlen apró – bár vitathatatlanul fontos – darabkája a kirakós egészének, és ennél még sokkal-sokkal több bitcoinos szolgáltatásra lesz szükség ahhoz, hogy valódi, rendes pénzként, széles körben is használhatóvá váljon rendszer. Jó hír azonban, hogy a jelek szerint ez a folyamat jelenleg is zajlik, és a BitInstant a legújabb versenyző, aki beszállt a ringbe. Remélhetőleg ez egyben az árfolyam jövendőbeli kilengéseit is egyre jobban tompítja és elsimítja majd, és így nekem sem kell már majd folyamatosan szajkóznom azt, hogy ha valóban szeretnénk rendes pénzként használni a bitcoint, akkor épp az árfolyama a legutolsó dolog, amivel foglalkoznunk kellene.

Forrás: The Refined Geek

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.