Játékosok a bányásztrójai célkeresztjében

2011-08-20

Új, az eddigieknél alaposabb és körültekintőbb bányásztrójait azonosított a BitDefender, név szerint a Trojan.Antiminer.A-t, ami maximális hatékonysággal fűzi bányász-rabláncra az általa megfertőzött gépeket. Fel tudja mérni ugyanis az egyes gépeken rendelkezésre álló hardvereket – elsősorban és mindenek felett természetesen a videókártyákat -, és munkára is fogja azokat.

Nem hagyja lustulni persze az egyszerűbb gépeket sem, CPU-s bányászatot azokkal is végeztet (a régebbi bányászprogramot telepítve), de ha talál GPU-kat, akkor azokat is beizzítja (az újabb bányászprogrammal). Mivel pedig a bányászközösségen kívül leginkább a játékosok használják mindig a lehető legjobb videókártyákat, ezért elsősorban őket is veszélyezteti az új trójai – főleg, ha a játékélmény maximalizálása érdekében még a vírusirtókról is lemondanak (amit sokan valóban meg is tesznek).

Catalin Cosoi, a BitDefender illetékesének elmondása szerint a trójai elsősorban torrenten és más P2P fájlmegosztókon, feltört játékokkal együtt terjed, így aki él ilyenekkel, az jól teszi, ha alaposan odafigyel erre az új fenyegetésre is. Ha például egyébként indokolotlannak tetsző visszaeséseket tapasztal az ember egy játék FPS-értékében, akkor már kezdhet gyanakodni, hogy esetleg bányásztatják a gépét.

Az így kialakított botnet gazdája tehát nem csak hogy tekintélyes összesített hash-kapacitás felett rendelkezik, de a sok külön bányászgép statisztikailag is javítja az esélyeit a sikerre – már amíg le nem fülelik. Cosoi a fentiekhez hozzátette még a szinte magától értetődő figyelmeztetést is, miszerint nem ez volt az első ilyen, és nem is ez lesz az utolsó. Továbbra is legyen tehát mindenki nagyon óvatos, és jól nézze meg, hogy mit és honnan tölt le.

A Trojan.Antiminer.A-t eltávolító eszközt itt lehet letölteni.

Forrás: PRWire.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.