Személyazonosság-ellenőrzésbe kezd a Bitcoinica is

2012-05-15

Zhou Tong, a Bitcoinica alapítója egy fórumposztban fejtette ki, mit fognak tenni a közeljövőben a frissiben megesett bitcoin-rablási esetük nyomán (amely immár sorban a második volt). Néhány részlet az írásából:

Jelenleg is dolgozunk egy igénylési oldal összeállításán, ahova beküldhetitek majd a fiók-, kereskedelmi és pénzügyi adataitokat (az egyenlegetek állását) a személyazonosságotok hitelesítéseként. Amennyiben az általatok megadott adatok megegyeznek a nálunk lévőkkel, úgy máris folyósítjuk a pénzeteket.

A jelenlegi pozíciókat rendezési áron folyósítjuk [ennek megállapítása még folyamatban van.]

Az igénylési oldal néhány napon belül lesz üzemkész; ennél közelebbit egyelőre nem tudok mondani.

Ha ez ismerősen cseng, az azért lehet, mivel szinte pontosan ugyanilyen intézkedéseket foganatosított az MtGox is a saját felhasználóival szemben a saját, 2011. júniusi “balesetüket” követően.

Az még nem dőlt el, hogy a platform a pénzvisszafizetés után is tovább működik-e majd. Zhou egy másik posztjában úgy fogalmazott, hogy “nagy valószínűséggel vagy leállítjuk a platformot, vagy teljes egészében újrafejlesztjük.”

Zhou még 2011-ben eladta a vállalati tulajdonrészét (bár akkoriban erről nem közölt túl sok részletet, és még hónapokkal később is homályos volt a kép), múlt hónapban pedig már azt hallhattuk, hogy regisztrált pénzügyi szolgáltatóvá lépett elő a vállalat – Új-Zélandon. Zhou jelenleg egyetemre jár, és a leállást követően sem a vállalat további működésében, sem más bitcoinos projektekben nem fog résztvenni.

A Bitcoinica által nyújtott kereskedés típusát különbözeten alapuló ügyletnek (CFD) nevezik; ez egy olyan pénzügyi ajánlat, melyben az ármozgásokat készpénzben rendezik. Az USA területén az amerikai Értékpapír és Tőzsde Bizottság (SEC) szabályozásai tiltanak minden ilyen jellegű ajánlattételt.

Késő 2011-től kora 2012-ig különösen élénk kereskedés zajlott a Bitcoinicán, köszönhetően a BTC/USD árfolyam élénk mozgásának, melyből igen jelentős hasznot húzhattak a megfelelően spekulálók. Ahogy azonban az árfolyam egyre jobban stabilizálódott az elmúlt hónapok során, úgy esett vissza a Bitcoinica volumene is; a napi átlagok már csak a negyedét teszik ki a korábbi szintnek.

Rövidesen várható azonban egy másik hasonló szolgáltatás, a Kronos.io indulása is, mely így nyomban be is töltheti majd a Bitcoinica leállásával keletkezett űrt. Valamilyen szinten konkurensnek nevezhető még továbbá az MPEx is, mivel ők is foglalkoznak call és put opciókkal, így alternatív terepet kínálhatnak mindazoknak, akik eddig a Bitcoinicán folytatták ezirányú tevékenységüket.

Akár újraindul tehát a Bitcoinica, akár nem, többé már nem építhet arra, amire eddig, vagyis hogy rajta kívül nincs más alternatíva.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.