Hangulatjelző hálózati hashráta

2011-11-01

Szerző: GoWest

Van a Bitcoinnak egy beépített hangulatjelzője, amelynek segítségével valamilyen szinten előre jelezhetjük a piac várható mozgásait. Ez az eszköz pedig nem más, mint a tranzakciók feldolgozását végző és a hálózat biztonságát szavatoló hashráta értéke.

A hashráta egy némileg késlekedő indikátor, ami azt mutatja meg, hogy a számítókapacitás birtokosai derű- vagy borúlátóak-e a Bitcoint illetően. Ha ugyanis úgy gondolják, hogy az árfolyam ezután is csökkenni fog, akkor jó eséllyel lekapcsolják a bányászgépeiket, ennek következtében pedig csökken a hálózat hashrátája is. Ha azonban úgy vélik, hogy az árfolyam stabil marad vagy emelkedni fog, akkor tovább dolgoztatják a gépeiket, vagy talán még bővítik is azoknak a számítókapacitását. A következő ábra együtt szemlélteti az idei bitcoin-árfolyamot és a hálózati hashrátát:

Jól látható, hogy a júniusi csúcsot követő meredek zuhanás után a hálózati hashráta egy darabig még emelkedett is tovább – egészen augusztus végéig; csak onnantól kezdve figyelhető meg határozott és egyértelmű csökkenő tendencia a hashrátában is. Októberben a pesszimista hangulat csak tovább fokozódott, és a hashráta még meredekebben ívelt lefelé.

És hogy mindez mit mond el a jövőről? Nos, általában minél mélyebbre zuhan a hangulat, annál nagyobb eséllyel érhetjük el a padlót, ami alá már nem megy az árfolyam (számos egyéb indikátor utalt arra, hogy ezt nemrégiben el is értük, és azóta valóban feljebb is jött egy kicsit újra az árfolyam). Ez a hangulatjelző tehát csak egy újabb eszköz a már meglévőkhöz. Az elmúlt hetekben tapasztalt erőteljes hash-visszaesés csak megerősíti a padlófogással kapcsolatban az előbb írottakat.

Feltéve, hogy a nemrégibeni 2,05$-os mélypontot valóban padlóként értelmezhetjük, azóta és ahhoz képest már több, mint 75%-os emelkedés is volt, így az elkövetkezőkben jó eséllyel számíthatunk további áremelkedésekre, mielőtt a hashráta is kiegyenlítődne és újra emelkedni kezdene.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.