Interjú a CoinaBul alapítójával

2011-10-04

Szerző: Bitcoin Business Review

Elég csak átfutni a Bitcoin fórumait, hogy lássuk, a bitcoinosok jelentős hányada propagálja egyszersmind a nemesfémeket is, így kétségkívül jelentős érdeklődésre tarthat számot köreikben a CoinaBul projekt, melynek célja egy bitcoin-arany váltó beindítása. Hogy jobban képet alkothassunk a CoinaBulról, meginterjúvoltuk az alapítóját, Jay-t:

Bitcoin Business Review: A CoinaBul az első bitcoin-arany váltóként hirdeti magát. Röviden összefoglalva, mi ihlette ezt a projektet? Sok tapasztalatod van már ezen a területen?

Jay: Azért hoztam a létre a CoinaBult, mert óriási keresletet láttam a Bitcoin piacán az arany iránt; már sok kis miniárus is felbukkant a fórumokon, hogy amúgy tessék-lássák kiszolgálják a keresletet. Ha azonban az ember nagy mennyiségben kereskedik ilyen képlékeny árfolyamú árucikkekkel, akkor a sikerhez elengedhetetlen egy olyan rendszer is, ami folyamatosan fenntartja az azonnali áfolyamot az ügyfelek számára. Az arany hagyományos pénzekhez viszonyított, unciánkénti ára akár 5%-kal is változhat óránként. És ha ehhez még hozzávesszük az árucikk-árucikk viszonyokat, úgy máris szélsőséges árfolyamingadozásokra számíthatunk a legrövidebb időkereteken belül is. A CoinaBul kifejlesztését tehát egyrészt a minőségi szolgáltatás kifejlesztésének rendkívüli kihívása, másrészt pedig az ilyenfajta szolgáltatásoknak a Bitcoin piacán tapasztalható teljes hiánya ösztönözte.

A CoinaBult felügyelő vállalati tisztségviselőink természetesen tekintélyes aranykereskedelmi, devizaspekulációs, gazdasági, kockázati tőkebeli és hagyományos üzleti tapasztalattal éppúgy rendelkeznek, ahogyan Web 2.0-ás üzletfejlesztésivel is. Sikeresen összeállítottunk tehát egy olyan csapatot, amellyel ténylegesen megvalósíthatjuk a bitcoin-arany váltást.

BBR: Egész pontosan hogyan működik a szolgáltatás?

Jay: Egy saját fejlesztésű rendszer fogadja a bitcoinos fizetést, átváltja USD-re, azt visszavonja a CoinaBul saját bankszámlájára és kiutalja a vásárlónak a megfelelő aranymennyiséget a CoinaBul tartalékaiból – minden esetben azonnali áron. De bizonyára megérted, hogy ennél több technikai részletet nem árulhatok el.

BBR: Ha összekombináljuk a netet és az aranyat, a nagy kérdés mindig az, hogy végül kinél is köt ki maga a tényleges, fizikai arany. Ezt a kérdést hogyan kezeli a CoinaBul? Fizikailag is hozzájuthat az ember a vásárolt aranyhoz, vagy csak jóváírást végez a rendszer?

Jay: Röviden és tömören, mindkettőre van lehetőség! Igény esetén ki is tudjuk szállítani a termékeinket biztosított küldeményként, így a vásárlóink teljes biztonságban tudhatják az aranyukat a gátlástalan postai dolgozóktól. Természetesen a csomagolás is a lehető legjellegtelenebb, hogy a legkevesebb nem kívánt figyelmet se vonja magára. Mi több, a rendkívüli keresletre való tekintettel már tárgyalunk ellenőrzött, fegyveres biztonsági őröket alkalmazó raktárszolgáltatókkal is, akik amellett, hogy megnyitják az utat a tartalékainkból építkező digitális holding előtt, gondoskodnak a nagy mennyiségű aranyat rendelő ügyfeleink frissen vásárolt tulajdonának biztonságáról is.

BBR: Eddig hogyan fogadta a közösség a szolgáltatást?

Jay: Egészen fantasztikusan. Dacára annak, hogy még mindig bétában működünk és egyelőre csak lottó-alapon osztogatjuk a fiókokat, már így is tekintélyes bejövő forgalmunk van a Bitcoin-közösség különböző szegleteiből, köszönhetően a marketing-teamünknek és az egyes közösségi szolgáltatásainknak. A pontos, percről-percre frissített arany-USD-árfolyam például olyan információ, amihez hagyományosan csak jó pénzért lehetett hozzájutni, de mi ingyen közzétesszük a saját adatainkat JSON-formátumban, ami az USD mellett tartalmazza természetesen a bitcoinban számított árfolyamot is. Úgy vélem, a CoinaBul pozitív fogadtatása főként az ilyen jellegű erődeszítéseinknek köszönhető – és természetesen a jövőben is azon leszünk, hogy minél több és jobb ingyenes szolgáltatással segíthessük a közösséget.

BBR: Ha sikeres lesz az indulás, milyen további bővítéseket és fejlesztéseket terveztek? Vannak terveitek például a már működő váltókkal, más nemesfémekkel vagy valami egészen mással?

Jay: A CoinaBul eddigi fogadtatásából kiindulva úgy vélem, igen hamar kiterjeszkedünk majd a bitcoin-fém kereskedelem más piaci szegmenseire is. Túl sokat egyelőre nem mondhatok ugyan, de annyit igen, hogy több olyan működő váltóval és bányásztársulással is tárgyalunk, akik már jelezték az érdeklődésüket a CoinaBul iránt. Ami pedig a második kérdésedet illeti, természetesen semmi esetre sem szeretném kizárni az üzletből a csekélyebb vásárlóerejű felhasználókat sem. Az aranyat már 2,5 grammos egységekben is mérjük, de rövidesen kibővítjük a palettánkat széles ezüstválasztékkal is, tovább mélyítve így a belépési küszöböt, hogy valóban bármely bitcoin-felhasználó kivehesse a részét az üzletből, teljesen függetlenül attól, hogy pontosan mennyit is tud épp rááldozni.

Forrás: Bitcoin Business Review

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.