IMF / World Bank: a bitcoin technológiája lökést adhat a pénzügyi szektornak

2014-10-15
2014-IMF-ANNUAL-MEETING-PLASMA2

IMF-World Bank Annual Meeting 2014

A hétvégén tartották a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Word Bank szokásos, évi őszi közös ülésszakát. A háromnapos rendezvény alkalmával egy kerekasztal beszélgetésre is sor került, amelynek témája a technológiai innovációknak a globális pénzügyi rendszerre jelentett hatásai volt.

A beszélgetésen a pénzügyi szektornak mind magán, mind állami szereplői jelen voltak, azaz: Peter Sands a Standard Chartered Bank csoport vezérigazgatója; Mauricio Cárdenas kolumbiai pénzügyminiszter; Bill Gajda a Visa stratégiai partnerségért felelős vezetője; Jennifer Nason a JPMorgan Chase globális technológiájának elnöke; és Dean Karlan a Yale Egyetem közgazdaságtan professzora. A beszélgetést az US Federal Reserve alelnöke, Stanley Fischer moderálta, az elhangzottakról videó, illetve írásos dokumentum  is készült (utóbbi a mexikói Banorte bank beszámolója).

The Future of Finance

Kerekasztal: Jennifer Nason, Bill Gajda, Peter Sands, Stanley Fischer, Dean Karlan, Mauricio Cardenas

Számunkra természetesen a beszélgetés virtuális pénzekkel kapcsolatos része az érdekes, amelyet Peter Sands hozott szóba. Sands először egy általános reform szükségességéről beszélt, utalva más ágazatok, például a zene, vagy kiadói ipar digitális fejlesztéseire, majd rátért a digitális pénzek, köztük a bitcoin technológiájának az innovációjára.

A beszélgetés kezdetben nagy általánosságokról folyt, például, hogy a bitcoinnal, illetve más virtuális pénzekkel kapcsolatban a szkeptikus gondolkodásmód a jellemző és, hogy még Warren Buffet is csak szimpla „csalásnak” nevezte a kriptopénzt.

Aztán szóba került az adoptáció, illetve, hogy valószínűleg senki sem gondolja komolyan, hogy a bitcoin egy napon globális pénzzé fog válni. Néhányan az eszperantó nyelvhez hasonlították a jelenséget. Ismeretes, hogy a mesterséges eredetű eszperantót a 19. században hozták létre, azzal a céllal, hogy a könnyen megtanulható és politikailag semleges nyelv „meghaladja” a nemzetkultúrák határait. Jóllehet, az eszperantó használata igen elterjedt, de globális nyelvről semmiképp sem beszélhetünk.

A beszélgetés a végére vált izgalmassá, amikor is rátértek a bitcoin technológiájára, vagyis felhasználásának a lehetőségeire. A fizetési rendszerek például teljesen újraépíthetőek lennének a blokklánc technológiájának a felhasználásával. Szóba került az is, hogy az innováció nagymértékben lecsökkenti a tranzakciók költségét (többek között a közvetítők kizárásával), illetve a hamisítás kockázatát is.

Összességében elmondható, hogy a beszélgetésben résztvevők a teljes elutasítás helyett, sokkal inkább egy konstruktív hozzáállást tanúsítottak, amely akár arra is enged következtetni, hogy a bitcoin technológiája egy biztonságosabb és olcsóbb fizetési rendszer kiépítésében is szerepet játszhat.