Ezért imádják utálni a Bitcoint

2011-11-03

Szerző: GoWest

A Bitcoin híveit mindenhol és mindenfelől tűz alá veszik; fórumokon, blogokon és a mainstream médiában egyaránt. Bárki amint felszólal a Bitcoin mellett, máris tálcán kínálja fel magát az olyan billogoknak, mint “csaló”, “sarlatán”, “piramisjátékos”, “kamus”, “hacker” vagy “drogos”.

Miközben maga a Bitcoin csak egy számítógépes program, és semmi több. Semmi egyéb funkcionalitása nincs, mint hogy lehetővé tegye egyes felhasználók számsorok alapján való azonosítását, és hogy különböző “semmi-mennyiségeket” kezeljen, folyamatosan vezetve azoknak az átutalásait a maga P2P-hálózatában. Az alkotója, Satoshi Nakamoto ezeket a “semmi-mennyiségeket” elnevezte bitcoinoknak, majd lelépett a színről, és a szabadpiacra bízta, hogy mihez kezd az alkotásával.

Az ősblokk létrehozása óta dolgozik értelmes és szorgalmas emberek hada időt és fáradságot nem kímélve azon, hogy minél jobban kiaknázhatóvá tegyék a Bitcoin különleges adottságait a hagyományos, erősen szuboptimális hatékonyságú tranzakciótípusok leváltására. Mert bár a számítástechnika és a számítógépes hálózatok fejlődése immár több évtizedre tekint vissza, pénzt még mindig elsősorban egy évezredek óta változatlan rendszer keretein belül, papírbankók és fémérmék formájában cserélünk egymás között. Még az eddig használatos, hagyományos elektronikus tranzakciók is csak kis mértékben javították az egyének és a vállalatok közti interakciót. A magas tranzakciós díjak, a csalások, a központosítottság és egy globális szabvány hiányában ugyanis a pénzátutalás jelenlegi elektronikus formája igen nehézkes, döcögős, költséges és sebezhető a rendszereket kezelő kevesek profitorientált, önkényes manipulációval szemben.

Akkor hát miért is von magára ilyen nagymértékű megvetést is kigúnyolást az előbb felsorolt problémák mindegyikét megoldani képes Bitcoin éppen azoktól, akik kifejezetten jól is járhatnának a széleskörű elterjedésével?

Először is, mindeddig nagyon kevés olyan pénzügyi rendszer létezik (vagy létezett) a világon (ha egyáltalán volt valaha akár csak egyetlen egy is), amit valóban humanistának nevezhettünk volna. Valahol, valakinél (vagy valakiknél) mindig összefutottak a szálak, és ők mindig nagyot kaszálhattak a rendszerük felhasználóinak a kárára. Történelmileg tehát a szkeptikusok mindig jobban jártak és nagyobb eséllyel kerülték el, hogy lehúzzák őket, mint azok, akik gondolkodás nélkül fejest ugrottak az új rendszerekbe anélkül, hogy töviről-hegyire körüljárták és minden szemszögből megvizsgálták volna azokat. Ebből a szemszögből szemlélve a dolgot pedig már nem is olyan meglepő, hogy a Bitcoint is folyamatos támadások érik, és erőteljes szkepticizmussal fogadják.

Nem segíti elő a Bitcoin könnyebb elfogadását a komplexitása sem, mivel a technikai hátterét csak az ebben valóban járatosak tudják maguk is értelmezni, megvizsgálni és ellenőrizni. Márpedig ami nehezen érthető, azt természetesen fokozott gyanakvással is fogják kezelni; elvégre senki nem fekteti szívesen a pénzét olyasmibe, aminek a hátteréről és a működéséről igazából halvány fogalma sincs.

Ironikus módon a Bitcoint egyebek mellett épp azért is hurcolják meg rendseresen, mert nem köthető egyetlen bizalmas központi hatósághoz sem. A kritikusok abból indulnak ki, hogy egyszerűen nincs olyan, hogy senki nem áll a rendszer mögött; feltételezik, hogy mindenképpen kell lennie ott egy vagy több haszonélvezőnek – legyen az bár maga Satoshi Nakamoto vagy a legelső bitcoinosok szűk köre. Az sem tett jót a Bitcoin hitelének, hogy az alkotója szó és nyom nélkül radírozta le magát a térképről. Persze akik valóban értik a technikát, azok tisztában is vannak vele, hogy az alkotó jelenléte vagy jelen nem léte teljességgel lényegtelen és mellékes annak a működése szempontjából, ám az átlagember számára kifejezetten gyanús, ha nincs senki, aki viselné a felelősséget a rendszerért.

Az első bitcoinosok a saját vagyonukat tették kockára, de ezt a jelek szerint nagyjából senki sem értékeli. Legjobb esetben is kockázatos vállalkozás drága és sok áramot zabáló hardvereket üzemeltetni folyamatosan egy olyan rendszer fenntartása és működtetése érdekében, ami talán soha nem fog széles körben elterjedni; akiknek azonban mégis sikerül valamennyi hasznot húzniuk a befektetéseikből, azoknak máris igen kemény kritikára kell felkészülniük. Persze tény, hogy amennyiben a Bitcoin mégis elterjed és általános használatúvá válik, úgy az első bitcoinosok valóban nagyon jól fognak járni – viszont az is ugyanilyen tény, hogy nem a többi felhasználó rovására fognak profitálni. A rendszer a természeténél fogva, eredendően hasznos mindenkinek, aki csak használni kívánja, és a hozzá kifejlesztett egyre újabb szoftverekkel és alkalmazásokkal csak még hasznosabb és még kifinomultabb lesz.

Kicsit olyan ez, mint amikor leszáll egy repülő csészealj, kilépnek belőle az egyébként teljesen békés és jószándékú idegenek, de kedves szavak helyett egyből sortűzzel fogadják őket, esélyt sem adva nekik a jószándékuk bizonyítására; ugyanez a helyzet a Bitcoinnal is. Békében jön ugyan, bár éppenséggel meg lehet érteni, hogy egyesek miért hihetik mégis ellenségesnek. De nyugalom, pánikra semmi ok: mi mindannyian, akik valóban értjük és átlátjuk a rendszer működését, egyöntetűen és egybehangzóan állítjuk, hogy semmi rossz nincs benne, és hogy csak és kizárólag mindannyiunk legjobb érdekeit szolgálja.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.