Dorian Nakamoto jogorvoslatot szeretne a Newsweek hamis állításaiért

2014-10-15
Dorian Nakamoto

Dorian Nakamoto

Pár hónapja nagy visszhangot keltett a Newsweek „The Face Behind Bitcoin” cikke, amelyben Leah McGrath Goodman azonosítani vélte a bitcoin feltalálóját.

A sztori nagy vonalakban arról szólt, hogy Goodman, túlnyomórészt időbeni egybeesésekre alapozva, Dorian Prentice Satoshi Nakamoto-t azonosította a Bitcoin szülőatyjaként. Az „azonosított” férfi a cikk megjelenése után ügyvédet fogadott, és hivatalos nyilatkozatban is tagadta a vele kapcsolatos hamis vádakat.

A Newsweek újságírója természetesen nem az első ember, aki azonosítani próbálta a bitcoin feltalálóját. Számos kísérlet irányult az üzeneteit PGP titkosítással ellátó programozó személyazonosságának a felfedésére. Az angliai Aston Egyetem nyelvészei például a bitcoin whitepaper-jének lingvisztikai elemzésével próbálták azonosítani a szerzőt. A kutatásnak, amelyben 13 „gyanús” személy (Dorian Nakamoto, Vili Lehdonvirta, Michael Clea, Shinichi Mochizuki, Gavin Andresen, Nicholas Szabo, Jed McCaleb, Dustin D. Trammel, Hal Finney, Wei Dai, Neal King, Vladimir Oksman és Charles Bry) publikációit vetették össze a whitepaperrel, az lett az eredménye, hogy Nicholas Szabo írásai mutatják a legnagyobb hasonlóságot a vizsgált dokumentummal.

Nicholas Szabo persze tagadta, hogy ő lenne a bitcoin feltalálója, azt is hozzátéve, hogy nem ő az egyetlen programozó, aki egy decentralizált, anonim digitális pénz kidolgozásának a lehetőségeit kutatta. Például Hal Finney-vel kapcsolatban is elterjedt a szóbeszéd, hogy ő a valódi Satoshi Nakamoto. (Persze Finney is tagadta a pletykát.)

Tehát számos kísérlet, próbálkozás, pletyka irányult a leleplezésre (amely mindmáig eredménytelen), de ezek általában nem lépték át a határát egy-egy online közösségnek, vagy blogbejegyzésnek.

A Newsweek cikke ezzel szemben részletes, fényképekkel ellátott beszámolót közölt az „azonosított” személy életéről, aki emiatt úgy véli, sérült saját és családja magánszférája, illetve jövőbeni munkavállalási lehetőségei is.

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto élete gyakorlatilag teljesen felfordult a márciusi Newsweek cikk óta, s bár ő a kezdetektől fogva tagadja a publikációban leírtakat, (ráadásul Goodman érvelése is megkérdőjelezhető) sem a szerző, sem az újság nem kért elnézést az okozott kellemetlenségekért. Ezért, illetve, hogy ilyen eset a jövőben többé ne fordulhasson elő, Nakamoto úgy döntött ügyvédhez fordul, és beperli a valótlanságot állító hetilapot.

Az ügyet elvállaló Kirschner & Associates ügyvédi iroda tanácsára egy weblapot is létrehoztak (www.newsweeklied.com), amelyen Nakamoto ismerteti álláspontját és érveit, illetve ahova adományokat is várnak az eljárás költségeinek a finanszírozására. (Természetesen bitcoint is elfogadnak.)