Bitcoint visz Észak-Afrikába és a Közel-Keletre a Bitcoin Nordic

2012-07-22

Szerző: Vitalik Buterin

Észak-Afrika és a Közel-Kelet továbbra is a világ azon részeihez tartozik, ahol még mindig igen nehéz bitcoinhoz jutni. Bár ezt részben megmagyarázza a régió alacsony GDP-je, Bitcoin-kliensből sincs sok errefelé, és igen nehéz bármiféle módot is találni egyáltalán a helyi digitális pénzek bitcoinra váltásának. Vagy legalábbis eddig igen nehéz volt.

Nemrégiben azonban a Bitcoin Nordic bemutatta a CashU fizetési opciót. Maga a Bitcoin Nordic egy dániai székhelyű, április 2-án indított bitcoin-váltó, melynek legfőbb jellegzetessége – az volt egy rövid ideig -, hogy hitelkártyával, azonnali hatállyal lehet(ett) bitcoint venni tőlük.

A Visa és a Mastercard azonban gyorsan felszámolta ezt a lehetőséget – viszont a vállalat attól még megmaradt, és továbbra is árul bitcoint banki átutalásért és névtelenül, postán feladott készpénzes fizetésért cserébe (és persze ugyanígy vesz is bitcoint). Fizetési lehetőségeik további bővítésének pedig ez a friss opció jelenti a legújabb állomását.

A CashU egy netes- és mobilfizetési eszköz, mely kiemelt népszerűségnek örvend a közel-keleti és az észak-afrikai régióban azon egyszerű oknál fogva, hogy a helyi fiatalok tömegei csak igen nehezen juthatnak hitelkártyához. A CashU alapvetően feltöltőkártyás rendszer, a Ukash névre hallgató kártyái pedig világszerte beszerezhetőek Európától Dél-Amerikáig, Kanadától Ausztráliáig. A feltöltött egyenlegéből aztán tetszés szerint vásárolhat az ember a különböző netes boltokban amit csak kíván. A Bitcoin Nordic állítása szerint a CashU-s fizetési lehetőség bevezetésével több, mint 300 millió ember számára tették könnyen, gyorsan és egyszerűen elérhetővé a bitcoint.

Persze ez a helyzet sem fenékig tejfel; a Bitcoin Nordic nem kevesebb, mint 15%-os közvetítési díjat számol még rá az MtGox 24 órás átlagáraira – míg csekkes és készpénzes fizetés esetén csak 10%-ot (mi több, az USA-beliek még ennél is alacsonyabb, 0-7%-os díjakhoz vannak szokva készpénzes és banki átutalásos fizetések esetén is egyaránt). Sajnos azonban a CashU rendszerében kifejezetten szokványosnak számítanak az ilyen díjak, köszönhetően a rendszer működési elvéből fakadó különböző kisebb díjtételeknek, amelyek összeadódva valóban 14-15% körüli jellemző felárakat eredményeznek.

A Bitcoin Nordic azonban még ennek ellenére is jelentős sikerre számíthat a régióban azon egyszerű oknál fogva, hogy teljesen egyedül vannak piacon, versenytársak nélkül – és amiatt is, hogy bár a CashU eléggé elterjedt és bejáratott fizetési módszer a környéken, és a népesség elég jelentős hányada él is vele, mégis csak igen kevés weboldal fogadja el fizetség gyanánt. Olyanok persze, mint a World of Warcraft és az iTunes igen, de az Európában és Észak-Amerikában megszokott legtöbb másik termék és szolgáltatás már nem támogatja. A Bitcoinon és a különböző közvetítő oldalakon, így például a SpendBitcoins keresztül már elérhetővé válik egyebek mellett az Amazon, az Apple Store és a Thinkgeek – a Buy Anything szolgáltatásukon keresztül pedig tényleg minden más is.

Az elmúlt hónapok során a Bitcoin rohamléptekkel hódította meg a világot. Májusban az egekbe szökött a kínai forgalom, a BitInstant 700.000 új bitcoinvásárló helyszínt létesített az USA-ban, Oroszországban és Brazíliában, valamint az eddigi kudarcok és sikertelenség dacára továbbra is töretlen lendülettel munkálkodnak sokan a Bitcoin afrikai elterjesztésén – most pedig a Bitcoin Nordic Észak-Afrikát és a Közel-Keletet is bevonta a rendszerbe, emberek újabb millióinak biztosítva így lehetőséget a Bitcoin előnyeinek kiaknázására és a gazdaságában való részvételre.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.